Jako stary gracz giełdowy pamiętam doskonale historię CD Projekt. Kiedyś to Optimus z Kluską. Potem były kłopoty, zatrzymanie prezesa i zmiana właściciela. CD projekt to byłą malutka firma, po kłopotach i nagle pojawił się Wiedźmin. Wielu, a właściwie większość twierdziła, że na podstawie Sapkowskiego nie uda się zrobić dobrej gry. Pierwszą część, nieudaną wyprodukowało Metropolis Software w 1997 r. W 2008 r. przejęło ich obecne CD Projekt. Powstał Wiedźmin 2, który już był hitem i spółka rosła jak na drożdżach. Trzecia część Wiedźmina dała już ogromne pieniądze.
Przez te 25 lat Wiedźmin osiągnął sprzedaż na poziomie 65 mln sztuk. Wiedźmin I i II dał łącznie 20 mln sztuk. W to wszystko były wliczane DLC i aktualizacje płatne. Tymczasem u Nas jesteśmy dopiero w połowie zabawy z jedynką i dołączamy nowe platformy. WIęc sama CS 1 sprzeda z DLC kilka milionów sztuk.
Śmiem twierdzić, że Big CHeese Studio idzie tą drogą. Potem podeślę Wam czemu Cookin Simulator II Together przebije poprzednika co najmniej razy kilka. Pozdrawiam
Pomyliłeś fora .Co do BIGCHEESE to Kapitalizacja wynosi ponad 160 mil ,a Chery około 29 mil ,oraz wskaźnikowo BIGCHEESE też jest droga C/WK-6.02 w porównaniu do Cherry C/WK-2.51
Tak, pomyliłem i od razu o tym powiedziałem. Tutaj niestety nie można cofnąć postu.
Tutaj kapitalizacja wynosi 160 mln zł
C/WK po wynikach jest już poniżej 5,5 i wcale nie jest wysoka patrząc na stosunek wyniku netto do kapitalizacji. Po wynikach IV kwartału C/WK będzie poniżej 4. A 2023 r. to już będzie bajka. Przypomnę C/WK innych:
- CD Projekt c/wk 7,41 - 11 Bit c/wk 5,77 - PLAYWAY c/wk 5,05
Licząc w ten sposób, uwielbiany przez Buffett'a jest to najtańsza spółka z branży na giełdzie, gdyż nie mają ani jednego kredytu, pożyczki czy obligacji.
Jednak dla mnie najważniejsze jest to, że mam obydwie spółki w portfelu. Pozdrawiam.