Zerknąłem na MTE ..... na wykresie na razie nic się nie dzieje , wyniki słabiutkie. W kasie na koniec 3q22 - 213 tys zł ....aktywa obrotowe 6,5 mln przy zobowiązaniach krótkoterminowych 9,3 mln przychody 0,8 mln , strata EBIT -1,3 mln.....na razie to bym się martwił by nie było bankructwa ....
Yhym, tak tak. Dopiero co weszli i już będą zwijać majdan. A w szczególności po tym jak Beein sprzedaje ich magazyn :D Spojrzysz jeszcze raz po wynikach za IVkw 22 i I kw 23. Zobaczymy czy na wykresie nic się nie będzie działo.
Będę wyniki za 4q22 to zerknę i zobaczymy czy cos się zmieni...może już wcześniej na wykresie coś zacznie się dziać. Ja na chwilę obecną wypowiedziałem się patrząc na stan dzisiejszy..... pewnie , ze spółka może rozwijać się bo od 15.12 jest spora dotacja na magazyny ...ale zobaczymy czy pomimo tak dużej dotacji będzie takie duże ssanie ?
Tutaj ssanie jest moim zdaniem pod rozwój sprzedaży poza PL ( dynamicznie się rozwijający ) oraz pod farmy , które mają powstać już w 1q23 ( ma pierwsza powstać ) . Magazyny są uzupełnieniem - być może też będą jakimś znaczącym % przychodu - czas pokaże . Beein ma już solidne wyniki , świetne przepływy cashflow ....natomiast MTE dziś wynikowo nic jeszcze nie pokazało...niz znaczy , że to nie będzie dobra iwestycja ale dzisiaj jest bardzo dużo niepewności ( pisałem już o relacjach należnosci/zobowiazania , gotowka w kasie itd ). Jeśli kurs MTE ruszy przy duzym wolumenie to warto rozpatrzeć zainwestowanie ale teraz zbyt duze ryzyko ( to moja prywatna opinia )
MTE też zrealizowało farmę dla Taurona, w listopadzie miała być zakończona. W planach kolejne. Będzie co uwzględnić w raporcie za IV kw. Zatem Twoje argumenty również do mnie nie przemawiaja, bo jak widzisz i tam się sporo dzieje przy większych projektach. O reszcie nie wspominam, niech sobie każdy sam poszuka.