rynek patrzy do przodu a nie w tył , widać progres a spadek zysku jest w cenie , więc patrząc w przyszłość to aktualny kurs to okazja , w 2023 skończy się obciążenie Elzabem który powinien wychodzić na plus, m-platform też powinna być już rentowna więc o wyniki od 2023 można być spokojnym więc wkrótce kurs to odda
Słabe zarządzanie widać, przy takim potencjale spółek oni koncentrują się na zamknieciu Elzab, który miał perspektywy, dodatkowo nic się nie dzieje w ich innowacjach, backlog również mega słaby porównując do innych z branży IT.
Zrestrukturyzowanie Elzabu, a nie zamknięcie... Daje to około 10mln oszzcędności na kosztach rocznie (gównie osobowe i zarządzania) plus przychód ze zbycia niepotrzebnych aktywów - jak dla mnie to tylko bić brawo, że spółka się na to zdecydowało, bo pozwoli to na zwiększenie zysków i kasy na transfer dla akcjonariuszy! Backlog dla tych co trochę się postarają i dowiedzą historycznie wysoki - zwykle spółka miała na początku roku kilkadziesiąt milionów - obecnie po podpisaniu w zeszłym roku trzech kontraktów ponad 100 mln każdy !!! (raz w historii spółka miała kontrakt powyżej 100 mln) backlog na początku roku to około 300 mln... - kosmiczna różnica
Co wy za głupoty piszecie. Były raporty, temat przewija się na każdym webinarze. Restrukturyzacja elzab również jest opisana w komunikatach tej spółki. Wszystkie karty sa na stole - ale nikomu się nie chce na nie zerknąc.
Proszę nie udawać, że moja prośba jest niezrozumiała. Nie interesuje mnie sposób informowania o restrukturyzacji Elzab'u, bowiem jest o tym mowa np. w Rb 8/2022, Rb 15/2022 i w sprawozdaniach okresowych tej spółki. Jestem natomiast ciekawy i prawdopodobnie p. Marcin też, gdzie i kiedy zostały podane informacje o trzech kontraktach o wartości 100 mln każdy zawartych w ubiegłym roku, o których wspomina p. Kurczak, chyba że to ściema, Można przyjąć, że są to umowy znaczące, zarówno dla Comp'a jak i dla Elzab'u, a więc ich zawarcie podlega rygorom informacyjnym - raport bieżący i proszę o numery tych trzech raportów z ubiegłego roku.
2022-06-03 SDE - umowa zawarta przez enigmę. Zobacz bo to bardzo ciekawe rozwiązanie :)
2022-04-08 eZdrowie - fakt tam mniej przypada na COMP
+ backlog w mPlatform - pozwolisz, że nie będę szukał komunikatu po nocach. Zapewne wiesz o kooperacji z Eurocash.
OK - dziękuję. Moje uwagi dotyczyły wątpliwego info od p. Kurczaka, w szczególności podanych kwot dla zawartych w roku ubiegłym umów. Oczywiście umowa na SDE jest bardzo istotna, ale kwota dotyczy 4 lat, a nie jednego roku. Uważam, ze na forum tez należy być w miarę dokładnym, bez zbędnych niepotwierdzonych newsów.
Jasne, wiadomo, że ogólny kontekst wypowiedzi nie był zbyt precyzyjny - ale też nie przekłamywał jakoś istotnie wartości podpisanych umów. Może trochę zbyt stanowczo stanąłem w obronie p. Kurczaka. Oczywiście te przychody z SDE rozłożone są dość nierównomiernie.
Poziom merytoryki na bankierze leży i pisanie tu o jakichś fundamnetalnyc faktach czasami przypomina kopanie się z koniem. 90% wypowiedzi sprowadza się do słów "Gniot" lub "Rakieta". Choć zdarzało się czasami z kimś merytorycznie popolemizować o kilku spółkach.
Swoją droga ostatnio pojawiają się ciekawe wolumeny, najpierw przy przejściu poziomu 43zł, następnie ukryte kupno na poziomie 45zł, obecnie na poziomie 44.50zł.
Tu się nic nie dzieje, spółka zmpotencjalem ogromnym, spójrzcie na comp reszow czyli Asseco. Tam cały czas rozwój tutaj zastoj. Towarzystwo zajmuje się tylko sobą a nie tozwojem