Dzień dobry Autor: agnieszkabronakowska [89.239.64.*]
Dzień dobry - proszę o odpowiedz w sprawie zadłużenia mjego zmarłego ojca z którym od wielu lat nie mieszkałam i nie utrzymywałam żadnych kontaktów.Wiedząc o tym iż nic nie posiadał nie przeprowadziłam sprawy spadkowej. Po ponad roku okazao się że owszem posiada długi które ja po jego śmierci otrzymałam "w spadku". Proszę o odpowiedz czy mam szansę uniknięcia spłaty długów o które upominają się banki a o których nie miałam pojęcia. Za odpowiedz z góry serdecznie dziękuję, pozostając w przekonaniu że będzie ona dla mnie pozytywna.
Wierzyciele spadkodawcy mogą od chwili otwarcia spadku żądać od spadkobiercy zaspokojenia ich wierzytelności. Egzekucja możliwa będzie tylko i wyłącznie z masy majątku spadkowego.
Do egzekucji ze spadku koniecznym będzie uzyskanie przez wierzycieli tytułu egzekucyjnego przeciwko wszystkim spadkobiercom. Postępowanie wszczęte przez wierzycieli spadkowych w tym celu, zostanie jednak zawieszone przez sąd na wniosek spadkobiercy, do czasu złożenia przez niego oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku, o ile nie minął termin do złożenia takiego oświadczenia.
Odpowiedzialność za długi spadkowe powstaje dopiero z chwilą przyjęcia spadku przez spadkodawcę, czy to bezpośrednio w drodze złożonego oświadczenia o przyjęciu spadku, czy też w wyniku braku oświadczenia woli w kwestii przyjęcia lub odrzucenia udziału spadkowego w terminie sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania. Od momentu przyjęcia spadku odpowiedzialność spadkobiercy jest odpowiedzialnością nieograniczoną - spadkodawca ponosi ją całym swoim majątkiem, a więc nie tylko majątkiem uzyskanym w drodze spadkobrania, ale i majątkiem osobistym. Bez znaczenia pozostaje fakt, czy spadkodawca przyjął spadek bez ograniczenia odpowiedzialności za długi, czy z jej ograniczeniem (tzw. przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza). Jeżeli spadkobierca pozostaje we wspólności majątkowej małżeńskiej, a przedmioty uzyskane w wyniku dziedziczenia stały się częścią jego majątku odrębnego, wierzyciele mogą kierować egzekucję także do majątku odrębnego jego małżonka. Mogą również dążyć do zaspokojenia swoich roszczeń z wynagrodzenia małżonka za pracę, z jego dochodów uzyskanych z innej działalności zarobkowej, z korzyści uzyskanych z jego praw autorskich, praw pokrewnych, praw własności przemysłowej oraz innych praw twórcy, w przypadku zaś, gdy powstanie wierzytelności ma związek z prowadzeniem przedsiębiorstwa - także z przedmiotów majątkowych, które w skład przedsiębiorstwa wchodzą.
Od sposobu przyjęcia spadku będzie jednakże zależał zakres odpowiedzialności za długi spadkowe. Jeżeli spadkobierca zdecyduje się na przyjęcie spadku bez ograniczenia odpowiedzialności za długi, będzie on ponosił odpowiedzialność nieograniczoną, do momentu zaspokojenia wszelkich wierzycieli spadkodawcy.
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza ograniczy odpowiedzialność spadkobiercy za długi spadkowe do wartości ustalonego w inwentarzu stanu czynnego spadku. Odpowiedzialność ta przyjmie jednakże formę odpowiedzialności nieograniczonej, jeżeli spadkobierca po przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza, podstępnie nie poda do inwentarza przedmiotów należących do spadku, zmniejszając tym samym wartość czynnego spadku, a co za tym idzie wysokość majątku którym odpowiada wobec wierzycieli, bądź świadomie ujmie w inwentarzu długi nieistniejące, zaniżając tym samym faktyczną wartość spadku. To ograniczy z kolei możliwość zaspokojenia roszczeń wierzycieli z uwagi na teoretyczną niedostateczną ilość majątku konieczną do spłaty wszystkich zobowiązań.
Odpowiedzialność spadkobiercy za długi spadkowe kończy się w momencie złożenia przez spadkobiercę oświadczenia o odrzuceniu spadku.
mam nadzieje że odpowiedź ta będzie dla Pani pomocna.