Raport jest solidny (ale bez obaw steiny, gnioty, armagedony, f51_i, bromery, czy wielonikowce będą mówić wam jak co kwartał, że fatalny). Nie uważam jednocześnie, aby raport w którąkolwiek stronę odchylał się na plus lub minus od tego czego potencjalnie można było oczekiwać. Mamy kolejny raz potwierdzenie pełnej stabilności finansowej w okresie prac nad dalszym rozwojem WW3 i w okresie prac nad kolejnym istotnym projektem spółki, w który zainwestowano już ponad 2 mln zł. W kasie na dzień 30,09.2022 mieliśmy 8,5 mln gotówki, 10,9 mln zł należności, które zamienią się w gotówkę (w duzym stopniu juz sie zmienily) a do tego ok. 7,3 mln zł przychodów gotówkowych w 3 kwartale 2022 i blisko 4 mln zł zysku w 3 kwartale 2022 oraz prawie 5 mln zł zysku po trzech kwartałach 2022 r.
W tym miejscu zwrócę uwagę na jedną ważną rzecz. Trole forumowe na pewno będą wam pisać, że należności, które zostały wykazane w bilansie, to są środki, których spółka nigdy nie odzyska. Otóż to kłamstwo!!!! i nie dajcie się na tak manipulacyjne wpisy oszukać!!!!! Spółka już odzyskała większość z tych należności, bo kwota 10,9 mln zł to stan na koniec 3 kwartału 2022. A stan należności krótkoterminowych na dzień publikacji raportu (na dzień 14.11.2022) to zgodnie z raportem spółki już tylko 2,7 mln zł należności (co wyjaśniono w opisie do wyniku). Oznacza to może, że do kasy spółki od końca 3 kwartału 2022 r. mogło wpłynąć już dodatkowe 8,2 mln zł gotówki z tytułu tych należności (a więc spółka powinna mieć obecnie na koncie solidne kilkanaście milionów złotych gotówki - ok 15-16 mln + 2,7 mln należności).
Trole jeszcze miesiąc temu straszyły was wielką stratą która miała rzekomo pojawić być w raporcie za 3 kwartał. Jest 4 mln zł zysku, więc teraz próbują straszyć was tym, że 4 mln zysku to mało, bo od kilku dni wmawiały wam przecież, że będzie 27 mln zł wyimaginowanego zysku. Jestem na tym forum już około 2,5 roku i powiem tyle, że jest to stara i powtarzana przez pewną grupe osob co kwartał manipulacyjna dezinformacja.
Krótko podsumowując raport - Duża stabilność finansowa, wciąż monetyzujący się Chernobylite, który jeszcze przez kilka lat powinien dawać zauważalne wpływy do kasy (w 4Q na Steam będą jeszcze 2 duże wyprzedaże). Na bieżąco monetyzujący się także WW3, który (co też pozytywne) od kilku tygodni utrzymuje się już na zbliżonej wielkości dziennych peaków, no i wisenka na torcie, czyli sezon 1 i battlepass, który w tym roku będzie dla mnie najważniejszym wydarzeniem dla projektu WW3 w jego dotychczasowej historii, a ten moment nastąpi już w grudniu 2022 r. Skoro przy braku marketingu i nowego kontentu rozwaliło serwery na starcie OBT, to pokazuje jaka może być potencjalna skala zainteresowania przy nowym kontencie i marketingu (a nowy kontent na pewno przyciągnie też wielu starych graczy, w tym weteranów i graczy którzy kupili grę w CBT i nie zagrali w OBT z powodu braku nowego kontentu). Dalej więc spokojnie czekam na dalszy rozwój wydarzeń.
Przypomnę jeszcze, że gry F2P działające w modelu GAAS rozkręcają się sprzedażowo z czasem, wraz z rozwojem i dodawaniem zawartości, wraz z intensyfikacją marketingu, a to wszystko dopiero przed WW3, bo od lat nie było tu ani nowego kontentu, ani od startu F2P nie było praktycznie marketingu. Sezon 1 już w grudniu, a marketing pewnie stopniowo powinien rozkręcać się już w listopadzie.
Konsole, mobilki, esport, sezony, crosplay, nowe mapy, tryby itd. to są potencjalne dalsze kierunki rozwoju WW3, których spółka nigdy nie zanegowała, a których część już potwierdziła.
Przyznam, że zajrzę tu czasami na forum z ciekawości i zawsze kiedy zajrzę za każdym razem widzę, że trolle (o nickach i ip powtarzających się od kilku lat) przechodzą samych siebie i zawsze płynie od nich ta sama retoryka - próbują udowadnić wam jak strasznie zła jest ta spółka i dlaczego należy ją sprzedać. A najciekawsze jest to, że spędzają na forum tej złej spółki większość swego życia. Mnie zależy na zysku i na przyszłości tej spółki a nie spędzam tu nawet ułamka tego czasu co opłacone trole. Sprawdziłem sobie ostatnio parę znanych tu nicków i okazało się, że forum spółki Farm51 jest jedynym forum na którym te osoby piszą. I to 24h na dobę. Wiadomo dlaczego tak jest i to nie przypadek. Na żadnej innej spółce z branży nie dzieją się takie dantejskie działania trolli i rzeczy jak na forum tej spółki, ale też żadna spółka z GPW, a tym bardziej z NewConnect nie stworzyła jeszcze sieciowego FPSa, który śmiało może jakością konkurować z największymi, a tym bardziej nie stworzyła FPSa, który będzie monetyzowany w modelu F2P. To jest więc główny powód tej wściekłej desperacji, którą widzicie.
WWW3, dzięki jak zawsze za rzeczowe podsumowanie. Trzeba podpijać takie wątki, bo trole piszą po 50 nowych, aby zrzucić dalej to co im przeszkadza. Wiele razy było podkreślane, że spółka jak na starcie kluczowego projektu jest w super kondycji. Pało jest takich spółek na GPW. Pozdrawiam, i nadal polecam tą spółkę, bo ryzyko na tej inwestycji jest prawie zerowe, a potencjał przeogromny w dłuższej perspektywie.
piertucha dawniej: 'Dalej więc spokojnie czekam na dalszy rozwój wydarzeń. Nie sprzedaję akcji, a nawet po obecnych cenach dokupuję'
pietrucha teraz: 'Dalej więc spokojnie czekam na dalszy rozwój wydarzeń.'
Znajdź różnicę. Uhaha.
Uwaga na tę gnidę.. naganiacz wali ten swój bełkot od 3 lat , w zasadzie jak dotąd to nic sie nie sprawdziło . A mimo tego kurs utrzymuje się wysoko. UWAŻAĆ . MYŚLEĆ SAMODZIELNIE.
Nie wiem w sumie do kogo oni próbują trafić. Każdy chyba umie otworzyć raport i przeczytać te dane. Do interpretacji pozostaje niewiele więc kłamią już zupełnie mijając się z faktami :p
No to walnij swoją merytoryczna analizę a nie dyrdymały typu ruskie nie dadzą albo że przekręt w kasie tak jak to trolle piszą co chwile.
Pamiętam trolle rok temu jakie wątki wymyślali najlepszy to chyba był taki ze mg kupiło ww3 bo nie chce konkurencji dla warface i zamiata projekt pod dywan haha
Hej WW3, jak zwykle za wpis kciuk do góry! Dwa punkty ode mnie: co do Chernobylite, to jest napisane, że gra zwróciła się już kilkukrotnie. Świetna wiadomość, zwłaszcza że to nie koniec. A jak ktoś chce zobaczyć sprzedaż Cherno, to podaję linka. https://playtracker.net/insight/game/36869 No i tak tylko dopowiem, że to tylko sprzedaż na Steam. Jeśli chodzi o marketing WW3, to jest on już trochę widoczny. Oglądając coś na youtubie w miniony weekend, wyświetliła mnie się reklama WW3 dwukrotnie.
Nie jestem trollem, a raczej odwrotnie tępie trolle, ale jednak jedna merytoryczna uwaga do komentarza ww3 Zmniejszenie stanu należności nie zawsze oznacza wpływ gotówki do firmy Zmniejszenie stanu należności może się również dokonać poprzez tzw odpisy aktualizujące stan należności, czyli utworzenie tzw. rezerwy na należności, a w takim wypadku, taki odpis obciąża koszty no i niestety nie oznacza wpływu gotówki mam nadzieję że w tym wypadku nie mamy do czynienia z tym przypadkiem, a spadek poziomu nalezności oznacza zamianę należności na gotówkę w kasie...
Wyniki „solidne”. Perspektywy super bo gra jest ekstra więc tylko zapytam, dlaczego dzisiaj nie kupowaliście akcji ??
Podobno miało się nie otworzyć po slajdzie z road map. Wyniki miały być rewelacyjne co dalej miało podbijać kurs. Tymczasem kurs jest niżej niż w dniu zapowiedzi OBT :DD
Czyżby na rynku nikt nie dostrzegał możliwości ?
Podsumowując post o podsumowaniu wyników 3Q. Długi jak rolka papieru toaletowego i dokładnie do tego samego.
od jutra ruszamy... nie widzisz, że jest wielkie wyczekiwanie na tej spółce? Road mapa jest kluczowa a w szczególności grudzień. Jak wszystko co nowe w grze zostanie zaprezentowane i dodatkowo nie będzie problemów z serwerami to jak to się mówi "sky i the limit". Gdyby nie zawirowania z wojną i Mygames to tutaj już byłby poziom kilkukrotnie wyższy. Farma musiał niestety wykonać kilka kroków wstecz w stosunku do założeń ujętych w planie pierwotnym...zakładam, że także musiała dołożyć sporo czasu i wykonać część pracy mygames....dlatego mamy sytuację przez ostatni rok bardzo ciężką dla Farmy jak i akcjonariuszy. Jednak wszystko wskazuje, że projekt rusza na poważnie, większość problemów zdiagnozowana, część już rozwiązana a część będzie niebawem, co jasno wskazuje co tutaj będzie się działo - wartość zysku jak i wycena spółki będzie systematycznie rosła. pozdrawiam
Dzięki bracie jak zwykle merytoryczny wpis!
Jestem podobnego zdania.
Jest to jedena z
moich nawazniejszych spółek w portfelu i od lat wspieram ( grając jednocześnie projekt WW3) bo jest to świetna gra po prostu
Trole pokroju srajna są i będą,ale jak widzę ich wpisy to tylko śmiech mnie ogarnia oraz rozpacz bo nawet pisać poprawnie nie potrafią
Szkoda ze ludzi takich jak ty na lekarstwo na tym forum,ale dzięki za to co robisz od lat
Pozdrawiam
na wczoraj w kasie około 15 mln zł a spółka nawet jeszcze nie zaczęła na poważnie monetyzacji i poważnego marketingu największego i najbardziej perspektywicznego gatunku jakim jest shooter fps
Tu przez najbliższe lata każdy kolejny raport będzie lepszy od poprzedniego i będą to zyski liczone w dziesiątkach milionów o czym nawet pisał znany anality gamedev
Przeprowadziłem analizę scenariuszową potencjału do innej gry My.Games pod tytułem „War Face”, która zarobiła dziesiątki milionów dolarów i wygląda, że gra The Farm51 ma szansę podwórzy te wyniki. Więc na tym zbudowana jest chyba ta popularność, bo te wyniki mogą być imponujące,