A niby dlaczego ?? Zarówno zakupy cystern jak i spółki kolejowej nie obciążają zysków tego roku, tylko będą się pewnie amortyzować latami. Tak więc jeśli zarobimy 200-250 mln PLN w tym roku, to spokojnie 7-9 zł dywidendy mogą płacić w czerwcu 2023. Będzie można o to zapytać Prezesa na czwartkowym czacie :-)
Ktoś nie zapakował portfela akcjami i teraz szuka niby dziury i okazji, radzę szybko kupować, bo w 2023 akcje będą chodziły raczej ponad 90-100 zł, dywidenda za 2022 między 8-10 zł i w kolejnych latach na podobnym poziomie lub wyżej ..., bo dojdzie biznes Lotos-u
Nie wiem czy to się amortyzuje - to w końcu nie rzeczowy majątek trwały, a przedsiębiorstwo, ale wydać cash lub zadłużyć się trzeba do momentu finalizacji transakcji i daty płatności. Tak więc kasy na dywidendę 2022 coraz mniej. Oczywiście nie jestem 'mistrzem giełdy' ani 'znawcą prawdy' i nie twierdzę, że spadnie....
A nawet jeśli to co z tego ??? Ja nie mam nic przeciwko żeby zysk był reinwestowany w spółkę podnosząc jej wartość i potencjał ! Ta spółka, a w zasadzie Zarząd z p. Prezesem Sikorskim na czele nie przestaje mnie zaskakiwać pozytywnymi informacjami !
Rozumiem. No każdy ma swoje podejście do inwestowania. Najważniejsze, że fundamentalnie spółka jest mega. Kurs rośnie pomimo informacji o dywidendzie, a na bazie rozwoju organicznego. Przed nami nowe poziomy na kursie, więc tak czy owak powinieneś być zadowolony ;)
Odpiszę Ci pośrednio, żebyś trochę sam ruszył makówką: Na giełdzie są prawdy i półprawdy. Jeżeli używasz półprawd, a tak było w przypadku Twojego postu, jako argumentów do kupna lub sprzedaży to skończysz z pustą kieszenią.
" Coraz więcej osób inwestuje dywidendowo , rośnie świadomość Polaków, już są piękne portfele snowbollowe u wielu inwestorów. Za 10 lat będzie płacz, czemu nikt mi nie powiedział że dywidendy to taka dobra inwestycja. Mamy dobre spółki, Coraz więcej arystokratow, i zasięg międzynarodowy. Trzeba korzystać bo znaczenie polski będzie rosła nie malało. "
Jeżeli kupujesz spółkę dywidendowa to nie dlatego że w przyszłym roku zapłaci dywidende, tylko dlatego że płaciła i będzie płacić co roku do oznacza że spółka jest mocna fundamentalnie, ma ugruntowany biznes, natomiast jest też wielu co kupuję pod dywidende, żeby po jej otrzymaniu ja wywalić, a co ty robisz to mnie w sumie nie interesuje