• Odjazd !!! Autor: ~ludwik [31.0.120.*]
    trzeba chyba skubnąć coś czuję że odjedzie.
  • Re: Odjazd !!! Autor: ~ludwik [37.248.153.*]
    kiedy to ruszy
  • Re: Odjazd !!! Autor: ~Jas [37.8.230.*]
    Kiedy informacja że ten ciołek z zarządu sprzedał akcje po cenie śr. 3,7pln.....no i się w tydy wszystko rozklei
  • Re: Odjazd !!! Autor: ~Zawiedziony [79.190.73.*]
    Odjazd owszem, ale na dolne widły. Dobrze, że była okazja do wywalenia papieru.
  • Re: Odjazd !!! Autor: _wiatrak_ [83.30.198.*]
    :) !
  • Re: Odjazd !!! Autor: _matiz_ [89.151.36.*]
    Wszystkie najważniejsze wskaźniki stale się umacniają mimo wzrostu kursu akacji w rok o 100%. ROE blisko 60% ,ROA 45% ,C/Z 5

Ale to nie ważne ,nie ważne też to ,że za 3 miesiące raport za 4 kwartał ,który jest stale od lat najlepszym dla spółki ,nie ważny jest wzrost kursu walut i wygenerowanie z tego 1 miliona zysku tylko w ciągu ostatnich 3 miesięcy. To ,że spółka nie ma zadłużenia i ma 7,5 mln złotych w gotówce na swoich kontach to również bez znaczenia

Ważne ,że leszcz jeden z drugim chciałby szybkiego ,skokowego wzrostu wartości akcji. Wejść za swoje 500+ i za tydzień mieć 10000+

Widząc takie wpisy to cieszy mnie aktualna sytuacja. Ja inwestuje długoterminowo i jestem tu od ponad 2 lat. Im mniej leszcza na pokładzie ,a akcji w silnych rękach tym lepiej dla tych silnych rąk. Tylko cierpliwi zarabiają
  • Re: Odjazd !!! Autor: ~stefan [134.238.135.*]
    Z ta cierpliwością to jest różnie i napewno Voolta obserwujesz,
    a moze jeszcze masz i kto kilka dni temu kupił dzisiaj jest ładnie zarobiony.
    Tutaj niestety kiszonka i jak nie bedzie jakiegoś konkretnego infa to czekamy na super wyniki za kolejny kwartał itd.

Skoro potrafi rosnąć taki Voolt gdzie cały zarząd nadaje się pod postawienie zarzutów i wyprowadzanie majątku ze spółki łącznie z fałszowaniem raportów okresowych to o Suntech jestem wolny

Zawsze mocno rośnie największy syf typu petrolinvest ,czy sławne ciasteczka z krakowa
  • Re: Odjazd !!! Autor: ~stefan [134.238.135.*]
    Przecież chodzi o zarabianie, mam Suntech mam Arctic wyniki super, ale cena nie
    odzwierciedla wartosci spółki. Głowa spokojna w razie krachu sie obronią, ale sa niemodne
    i nie dają zarobić,
    Na Voolcie może zaczną zarabiać i ktoś coś wie , że takie obroty i wzrosty. Jest przynajmniej ciekawie.
    Pare sztuk po 1.14 kupiłem i nie zdziwie sie jak w przyszłym tygodniu będzie w cenie Suntechu

Tak ,masz rację. Chodzi o zarabianie jednak ja na to co mam pracowałem od zera i wolę szanować to czego się dorobiłem niż wchodzić w spółki takie jak voolt ,czy novavis zwłaszcza ,że znam je jak własną kieszeń.

A czemu rośnie? To oczywiste ,bo dymają akcjonariuszy i rynek. Spadnie równie szybko co wzrosło.
    Taki Voolt rośnie - bo przyłączają się pazerni drobni i pompują - nie patrząc na fundamenty.
    Jak ktoś ma mało kasy, musi szukać szybkich spółek, ale to wiąże się z ryzykiem. I 90% tej drobnicy z czasem polegnie.
    Każdego dnia z SUN wychodzi kilku drobnych, spieniężają pakieciki i atakują rozgrzane papiery. Ale jeśli zbierają od nich jakieś mocne ręce, to jest dobrze. Jeśli inna drobnica, która zmęczy się za tydzień, dwa - to postoimy aż do hossy na NC. Niezależnie od wyników.
    Dobrze piszesz ale gdyby to zbierała drobnica to nie rosłaby akumulacja na papierze. Mimo wszystko w skali miesięcy to obroty są spore ,kisimy się na tych poziomach od lutego. Średnia dla 9 miesięcy to 2,91 zł. Zbiera to grubszy kapitał co widać po pojawiających się co jakiś czas dużych zleceniach.

Nie sądzę aby raporty nie miały wpływu na wzrost kursu akcji. Rynek NC bez hossy polega na zbieraniu akcji ,a następnie ich odcinaniu. W hossie wzrosty byłyby gwałtowne.

Gdyby takie raporty pojawiały się w kwietniu/sierpniu 2020 roku to myślę ,że bylibyśmy w okolicach 15/20 zł za akcje.

Spokojnie ,przyjdzie na nas czas
    Dopóki stan posiadania u czterech najważniejszych akcjonariuszy nie zmienia się - wszystko jest ok.
    Po mojej stronie jest bardzo spokojnie :)
  • Re: Odjazd !!! Autor: ~Tak [217.171.61.*]
    Ladne ceny docelowe matiz ale na to musimy jeszcze troche poczekac
  • Re: Odjazd !!! Autor: ~nowicjusz [31.0.125.*]
    Idziemy po linii dolnego kanału z którego nastąpi wybicie kursu w okolice 3.8zł. Po wynikach za 4q i sprzyjającym sentymencie na NC może być ciekawie na spółce, która niewątpliwie świetnie się rozwija a najlepsze czasy dopiero nadejdą.
    Tu nie chodzi o ceny docelowe tylko o fakt tego ,że w połowie 2020 wszystko rosło jak szalone ,bo obroty na NC wynosiły 60-130 mln dziennie. Aktualnie kręcimy się między 6-10 mln i stąd mamy różnice

Wystarczy zerknąć na wskaźniki i widać ,że firma powinna być wyceniana na 5/8 zł w aktualnym momencie. Za rok po wejściu nowego systemu sztucznej inteligencji ,który jest innowacyjny na skale światową powinno być ponad 10 zł ale to oczywiście zależy od przychodów i zysków firmy ,choć akurat o to jestem spokojny.
  • Re: Odjazd !!! Autor: ~Jutek [217.171.61.*]
    Jak myslicie kiedy moze byc najblizsza hossa na Nc ?
  • Re: Odjazd !!! Autor: _wiatrak_ [83.30.207.*]
    Z wczorajszego Biznesradaru :

Czasami dostaję takie pytania – po co marnować czas na maluchy z NC? Otóż po to, by na możliwie wczesnym etapie wyłapać tych, którzy kiedyś mają szansę być duzi. W końcu każdy kiedyś był mały. Spółki również. Przykłady? Ot choćby kilka debiutów z 2008 roku (tak, wiem, dno bessy ale rynek startował w 2007 roku i do grudnia mieliśmy wtedy raptem 20 emitentów; natomiast rok 2008 kończyliśmy już niemal z setką spółek):
    • Krynicki Recykling – wyceniony na koniec 2008 roku na 21 mln zł, zdjęty z GPW w połowie tego roku przy kapitalizacji 400 mln zł,
    • PGS Software – w 2008 spółka groszowa w całości warta 6,5 mln zł, w grudniu 2021 przed zejściem z GPW wyceniona na 500 mln zł
    • Quercus TFI – 30 mln zł kapitalizacji na koniec 2008 roku, obecnie prawie 200 mln zł, choć w szczycie ponad 0,5 mld zł
    • XPLUS – (o którym niżej) wyceniony w grudniu 2008 na 6,5 mln zł, dziś blisko 200 mln zł wartości rynkowej
    • Czy chyba najbardziej spektakularny przykład czyli stara Selvita, która latem 2011 była warta 50 mln zł. Już po przejściu na GPW, w 2019 roku podzielona na dwie spółki, których łączna kapitalizacja dziś przekracza 2 mld zł.

I choć te przykłady są dobrane tendencyjnie pod określoną tezę, to na nich dobra część NC się nie kończy. Niestety na każdą ciekawą i fajną spółkę przypadnie zapewne kilkanaście, a może kilkadziesiąt słabszych lub wręcz beznadziejnych, które każdy inwestor powinien omijać z daleka. Sztuką jest więc wyłuskać te, które będą się rozwijać i korzystając z dobrodziejstwa rynku kapitałowego. Może uda się w tym grzebaniu coś wypatrzyć. Taka przynajmniej jest intencja.

XPLUS / NC
    kapitalizacja: 187 mln zł
    ROE: 67,7%
    P/E: 17x
    - spółka IT, jeden z większych graczy na rynku wdrożeń systemów opartych o platformę Microsoft Dynamic,
    - w ciągu 14 lat mamy tu prawie 16x wzrost przychodów
    - zyskowność można podzielić na 3 fazy: do 2011 wzrost, później do 2015 spadek i od tej pory wzrost, przyspieszający w ostatnich latach
    - dobre zwroty na kapitale, co jest charakterystyczne dla mądrze poukładanych spółek usługowych
    - zyski operacyjne przekładają się na gotówkę
    - a ta jest w coraz większej części transferowana do akcjonariuszy (średni wskaźnik wypłat za 3 lata to 60%)
    - historia wypłat dywidendy sięga 2010 roku, ale dopiero od zysku za 2016 dywidenda jest wypłacana bez przerw
    - mimo wypłat dywidendy spółka nie ma zadłużenia (gotówka netto)
    - 4 kwartał to historycznie najwyższe przychody (1/3 całorocznych) i najwyższa rentowność operacyjna (średnio ok 26%, choć ostatnie 2 lata powyżej 30%)
    - wycena mająca oparcie we wzroście, choć pewnie trudno akceptowana przy dzisiejszym stanie rynku (EV/EBITDA ~ 12x)
    - anonsowane przejście na GPW

U mnie na półce do monitoringu

FORBUILD (BETOMAX) / NC
    kapitalizacja: 70 mln zł
    ROE: 21%
    P/E: 5,3x
    Działalność: produkcja (1/3 przychodów), sprzedaż, dzierżawa sprzętu oraz usługi montażowe własnych produktów i oferowanych technologii budowalnych: systemy zbrojenia, termoizolacyjne łączniki balkonowe, akcesoria szalunkowe oraz produkty i sprzęt do budowy mostów.
    - świetny przykład na działanie dźwigni operacyjnej
    - od 2015 roku spółka zwiększyła przychody o 3/4
    - powiększając w tym samym czasie zysk operacyjny prawie 5-krotnie (z 2,5 mln do 17 mln)
    - i to bez szczególnego zasilania dodatkowym kapitałem
    - ostatnie 2 lata to nieco słabsza konwersja zysku na gotówkę
    - co nie przeszkadza w utrzymywaniu nadwyżki środków pieniężnych nad oprocentowanymi zobowiązaniami
    - oraz sukcesywnej wypłacie dywidendy (ostatnia rekomendowana ale bez decyzji WZA)

Z pobieżnej literatury raportów wynika, że w spółce od lat tli się konflikt pomiędzy głównym akcjonariuszem Betomax Systems GmbH & Co KG (30% głosów na WZA), a pozostałymi znaczącymi akcjonariuszami, którymi są osoby fizyczne. Nie przeszkadza to wprawdzie jak widać w systematycznej poprawie wyników, choć jednocześnie rodzi szczególne ryzyka. Np. ostatnie WZA, które miało zatwierdzić rok 2021 w tym zdecydować o podziale zysku miało szczególny przebieg: zostało otworzone i … od razu zamknięte.
    Dla mnie bez zrozumienia istoty konfliktu i jego potencjalnych konsekwencji spółka właściwie nieinwestowalna. Więc albo wymaga poświęcenia uwagi albo trafia na półkę „za trudne”.

Korbank / NC
    kapitalizacja: 36,5 mln zł
    ROE: 12%
    C/Z: 10,3x
    Działalność: Operator telekomunikacyjny, aktywny w różnych segmentach działalności, kierowanych do biznesu i klientów indywidualnych (internet, telefon, TV AVIOS). Własna sieć światłowodowa we Wrocławiu, Radomiu, otwarte w 2022 własne data center we Wrocławiu.
    - mimo funkcjonowania na rynkach o znaczącej konkurencji (często również dużej i międzynarodowej), spółka ma pomysł na własny rozwój
    - efektem jest siedmiokrotny wzrost przychodów i podążający w podobnym tempie wzrost przepływów operacyjnych
    - znacząca amortyzacja obniża zyski
    - ale już konwersja EBITDA na gotówkę pozostaje na zadawalającym poziomie (średnio 75% w ciągu ostatnich 7 lat, choć zdarzało się również > 150%)
    - mimo generowania gotówki spółka znacznie inwestuje w infrastrukturę (światłowód, data center, modemy i dekodery do TV), w ostatnich 3 latach śr 10 mln rocznie
    - w efekcie nie tylko nie dzieli się zyskami z akcjonariuszami, ale też utrzymuje widoczne zadłużenie netto
    - które obecnie sięga już 3krotności EBITDA (przy spadku tej ostatniej w ciągu dwóch ostatnich lat), obniżając wyraźnie potencjał do dalszego lewarowania

Nie odrzucam, choć warto podrążyć przyczyny wahnięć rentowności
  • Re: Odjazd !!! Autor: ~Jjj [188.146.4.*]
    Suntechu tu nie wymienili
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.30.207.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Niektórzy jednak wiedzą co to inflacja. Autor: ~benek [109.76.42.*]
    https://www.biznesradar.pl/a/113803,spolki-pozbywaja-sie-gotowki-dywidendowe-zaliczki-zyskuja-na-popularnosci
  • Re: Niektórzy jednak wiedzą co to inflacja. Autor: _matiz_ [89.151.36.*]
    Tak. Masz w końcu rację.

Niektórzy wiedzą co to inflacja dlatego gotówkę w złotych zmieniają na inne waluty tak jak Suntech dzięki czemu zwiększają jej wartość o blisko 1 mln tylko w samym 3 kwartale.

Po za tym proponuję nie mierzyć wszystkich swoją miarą. To ,że tobie podrożała mizeria ,schabowy i ziemniaki to nie znaczy ,że komuś innemu podrożały produkty z segmentu premium
  • I kolejna dobra społka dla której jest czymś naturalnym Autor: ~benek [109.77.124.*]
    przejście na główny parkiet. Jedne przechodzą drugie ktoś przejmuje. Rzeczywiście wkrótce Suntech może być najlepszą spólką na NC.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Cloud-Technologies-zadebiutuje-na-glownym-parkiecie-GPW-12-XII-8452522.html
[x]
SUNTECH 11,41% 1,66 2025-09-19 15:57:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.