Do 2000$ jeszcze daleko, ale generalnie inflacja w USA zaskoczyla:) Jak bylo ponizej 1700 to pakowalem do wora pelnymi garsciami, a jak przebilo 1700 i 1730, to nawet pomagalem sobie nogami:) Moze faktycznie zmierzamy w kierunku tzw. FED pivot? Niemniej jednak, do inwestowania w metale szlachetne trzeba miec duzo cierpliwosci i mocne nerwy, bo czasami czlowiek musi pojedynkowac sie z szulernia:)
... kiepsko widze te 2000$ ... moze w przyszlym roku? FED nie chce odpuscic, wiec ludzie jednak wola obligacje skarbowe USA, chociaz i tak nie chronia przed inflacja, ale przynajmniej daja jakis zarobek:)
Indeks technologinczny w USA leci na leb, a Zloto caly czas sie trzyma powyzej 1800USD. Mysle, ze rynek juz dyskontuje, ze FED wymieknie i przestanie agresywnie podnosic stopy, co bedzie dobre dla Zlota. 2000$ w przyszlym roku calkiem realne:) Udanego Sylvestra:)
Sorry, ale tego nie rozumie:) Payrolsy lepsze od oczekiwacn, bezrobocie najnizsze w historii, .... to sa dane na dalsze agresywne podwyzki stop przez FED, wiec Zloto powinno spadac! A tu ...
... chyba, ze Rynek interpretuje to jako SCIEME?:)
Wiadomo, że kurs wyprzedza oczekiwane wydarzenia. Może dolowanie złota wreszcie się skończy. Na stronie internetowej firm handlujących złotem jest w wielu pozycjach brak podaży- nie mają monet. Wszystkie sprzedane. Co nie zmienia faktu, że tez jestem bardzo zaskoczony.
Moim zdaniem kierunek tutaj jest tylko jeden. Nieruchomości tanieją ( obserwuję ceny w Niemczech) , obciążenia fiskalne rosną, to co do tej pory przeżyliśmy to jeszcze nie było kryzysem ( 2022), kryptowaluty tanieją, to w co rządy, banki, osoby fizyczne mają ładować pieniądze?
Czyli będzie szło do góry jak wszyscy wiedza ze oczywista jest korekta Na świecie rządzi spekula Jak będzie dodruk to złoto poleci na 2500 3000 Eskimos mam cię za człowieka kumatego dziwie Ci się ze nie rozumiesz ze złoto bedziecszlo do góry Gdyby Fed skupował dolara i go wycofywał z obiegu po trochu to były by przesłanki
Dlugo sie utrzymywalo Zloto powyzej 2000USD. Mozna bylo niezle zarobic, grajac w obydwu kierunkach, no ale martwi mnie to, ze Zloto nie utrzymalo tego poziomu.
Z drugiej strony tak wielu optymistow na Zlocie, ze chyba nalezy sie zaczac bac? Poza tym bony skarbowe w USA placa juz ponad 5% odsetek rocznie.