A to co za bzdura? To zwykle marnotrawstwo pieniędzy. Chcesz sprzedać akcje to sprzedawaj. Jeszcze nie widziałem sytuacji by skup spowodował trwały wzrost kursu akcji. Tylko dywidenda w 2-3 lata wszystko się zwróci.
Poważnie tak sądzisz.
Skup i umorzenie 5-10% akcji nie będzie miało pozytywnego wpływu?
Skup 2mln akcjinpo 12zl?
Dywidenda????
Marvipol stalprofil czy nawet tu.
Info o dywidendzie 6% w grudniu żadnej reakcji rynku natomiast wciągu dwóch tygodni ogromną liczba spółek wzrosła po 30-50%.
Bankrut ccc, allegro dprojekt które nawet nie zarobia 6% netto w rok a dywidendę wypłaca 1%
Ha ha no jak rzucą 12 zł to pewnie że wzrośnie, na chwilę, potem wróci na 9 zł bo tak jest spółka wyceniana przez rynek. Niech lepiej dadzą 3 zł dywidendy.
Tak dopytam, nie zastanawia Was wyjątkowa słabość spółki na tle rynku.
Mimo deklaracji 6% dywidendy rynek cały czas wyprzedaje te akcje, mnóstwo spolek"nic" bez zysków, często nawet majątku rośnie po 5-6-7% a tu od miesiąca nic.
Zatem czy dywidenda jest atrakcyjna dla rynku?
Czy ma w ogóle sens?
Patrząc np. na cdprojekt allegro lpp ccc to jestem pewien że nie ma to żadnego sensu.
Przy takiej słabości spółki dywidenda zostanie odcięta od kursu i dalej odbywać będzie się powolna dystrybucja.
Więc może faktycznie skup?
Inne stalówki tak samo wyglądają. Coś tam na Stalprofil ruszyło. W pewnym momencie zrobili dość spory obrót (Stalprofil) na 10,2 zł by poprawić płynność. Być może coś ruszy w tym tygodniu. Grane są duże spółki, a małe i średnie zostały w tyle. Brakuje jakiegoś impulsu. Na pewno niedługo coś ruszy na Bowim pod tą zaliczkę. Jaki będzie zasięg tego wzrostu ?? Ciężko powiedzieć.
Tylko statystycznie.
Swig w miesiąc +7%
Bowim -4%
Po informacji o dywidendzie.
Przypomnę niektórym fascynatom dywidendy, że nie posiadając spółki mogę ją dokupić po odcięciu i wzrost kursu spowoduje mój zysk podobnie jak posiadających akcje, bez wzrostu dywidenda nie da wam zysku.
8zl -1zl = 7zl
Dopiero powrót na 8 stworzy zysk.
Zatem zdecydowanie jestem zwolennikiem skupu i umarzania.
Nawet z wyższa cena, i koniecznością redukcji.
Planowana kwota na dywidendę np. 42mln
Zamiast tego skup 3mln akcji po 14zł.
Każdy kto chciałby wyjść skorzystałby a kto wierzył w spółkę zostałby.
Ogólnie rzecz biorąc być może sprawa całościowo ma jakieś wytłumaczenie. W mojej firmie dowiedziałem się, że zarząd wstrzymał wszelkie negocjacje z zachodnimi inwestorami, gdyż nie było chętnych na inwestowanie (mimo że spółka i branża w której pracuję ma co roku większe zyski) albo stawiali naprawdę nierozsądne warunki. Przyczyna PISowiskie dziadowanie - jakiś podatek Sasina itp. niby zdchło ale może wrócić.