Dokładnie. Niby ok, ale wydaje mi się, że chyba jednak wszyscy liczyli na więcej. Ciekawe jak jutro rynek zareaguje. Podejrzewam, że będzie +2/+3% czyli wróci na pozycje wyjściowe. osobiście przyznam, ze jestem rozczarowany, ale możliwe że rzeczywiście dopiero wyniki za Q4 będą odzwierciedlały lepsze otoczenie. Póki co, czkawka odbija się wczorajsza wypowiedź Morawieckiego, że dużych inwestycji w górnictwo nie będzie. Niby to było wiadome, ale w dobie kryzysu energetycznego chyba wielu liczyło, że odejście od węgla zostanie przełożone w czasie i były nadzieje na inwestycje w górnictwo. Tymczasem ceny węgla mocno spadają...
Ludzie, czytajcie raport, a nie tylko kolumnę z zyskiem na bankierze.
Zysk r/r (za 9 miesięcy) jest niższy z uwagi na odpis (księgowy) w Q2 na prawie 60 mln zł.
Zysk osiągnięty w q32022 jest o 44% wyższy niż w q32021.
"Były nadzieje na inwestycje w górnictwo" i co, nie ma?
"W samym trzecim kwartale 2022 roku pozyskaliśmy łącznie ok. 334 mln zł nowych zamówień z kraju
i zagranicy, co pozwoliło na wzrost łącznego portfela zamówień (rozumiany jako dostawy maszyn
i urządzeń oraz dzierżawy zgodnie z terminami obowiązywania umów) do poziomu ok. 797 mln zł na dzień
30 września 2022 roku względem ok. 736 mln zł na dzień 30 czerwca 2022 roku"
Dla mnie raport jest bardzo dobry, idziemy w dobrym kierunku. A jak na to zareaguje rynek to niewiadoma, szczególnie na tym papierze. Ja akurat spodziewam się czerwieni jutro.
jak przeczytałem swój wpis, to rzeczywiście brzmi niezbyt optymistycznie. Oczywiście raport jest dobry. A że ja liczyłem na więcej - cóż, chyba byłem hurra optymistą. Kolejne ESPI o akwizycji jest chyba dużo ważniejsze od samych wyników za Q3. Myślę, że jutro będzie mocno na północ. Może nawet bardzo mocno.
Informacje o przejęciu miałeś juz w marcu przez TDJ. Czekaliśmy tylko na ogłoszenie przez FMF. Wyniki podobne do konesusu. Może trochę gorsze. Nikt się tu nie spodziewa jakiś nagłych zwrotów. Może 4 kwartał pokaże coś ładniejszego po sprzedaży farm.
Dla tdj aktualne cena rynkowa to tylko do klasyfikacji w Forbes dla Domagały. Chodzi o to, że nie w danej cenie tylko nie powinno mieć wpływu na Kurs bo informacja była powszechnie dostępna. Z reszta akwizycja ma marginalny wpływ szczególnie na takim etapie.
Txy - nie zgadzam się, że to info było w cenie. Ten komunikat nie był przedmiotem espi Famur, a pojawił się tylko na stronie uokiku (że rozpoczęto postępowanie w tej sprawie) i nie był mocno rozpropagowany. To po pierwsze. Po drugie to info dotyczyło wyłącznie TDJ, a więc nie było pewne do jakiego swojego biznesu potencjalnie wykorzystają tę akwizycję. Zresztą sam w tym tonie wypowiadałeś się w tym wątku :-)
"Nie ma pod co [rosnąć]. To jest tylko zakup jeszcze przez TDJ"
No, ale jak przeanalizujesz ruchy tdj to każda spółka idzie przez nich. Tu było 95%. Instytucje i czytelnicy bankier wiedzieli. Zauważ ze od dłuższego czasu pojawiał się ten temat na forum. Podmiot przejmowany ma marginalna wartość w stosunku do FMF, a efekt synergii będzie dopiero w czasie. Do tego jest nienotowany, to ciężko cokolwiek oszacować. Wtedy kiedy pisałem komentarz wycena i sytuacja w okol Fmf była inna. Też jeszcze nie znałem spółki przejmowanej. Tak czy inaczej nie miała wpływu na kurs. Może wtedy espi by dało lekkiego kopa. Z reszta przekopiowałeś tylko to co chciałeś, wypowiedz była dłuższa.