• cena nieruchomości w 2022 a C/WK? Autor: ~grunty [31.183.255.*]
    Ceny nieruchomości w kraju w ciągu roku podskoczyły (przynajmniej w mojej okolicy). Czy ktoś wie może, jaki może być wpływ na cenę nieruchomości budowlanych Alty w Siewierzy w tym roku?
  • Re: cena nieruchomości w 2022 a C/WK? Autor: ~grunty [31.183.255.*]
    co taka cisza na forum...?
  • Re: cena nieruchomości w 2022 a C/WK? Autor: ~świstak [31.182.252.*]
    Bo tutaj hula tylko wiatr :-))
    Pytania do kogoś bardziej zorientowanego w aktualnej sytuacji Alty:
    1.Co z przeszacowaniem za ten rok? Czy spodziewany jest wzrost wk?
    2. Czy są tu zaciągnięte jakieś większe pożyczki, bo na forum innej spółki Rank Progress cały czas pojawiają się wpisy sugerujące zadłużenie, a pomimo tego kurs w ostatnim czasie zaczął odrabiać?
    Dnia 2022-11-14 o godz. 10:46 ~grunty napisał(a):
    > Pytania do kogoś bardziej zorientowanego w aktualnej sytuacji Alty:
    > 1.Co z przeszacowaniem za ten rok? Czy spodziewany jest wzrost wk?
    > 2. Czy są tu zaciągnięte jakieś większe pożyczki, bo na forum innej spółki Rank Progress cały czas pojawiają się wpisy sugerujące zadłużenie, a pomimo tego kurs w ostatnim czasie zaczął odrabiać?

Ad2 ww. zadłużenie oczywiście dotyczyć ma Ranka. Moje pytanie dot. aktualnej sytuacji Alty.
  • Re: cena nieruchomości w 2022 a C/WK? Autor: ~TUP [5.184.202.*]
    Znowu tu zajrzałem i znowu nie mogłem się oprzeć żeby nie odpisać. A więc tak, kompletnie nie ma znaczenia niskie c/wk oraz brak większych pożyczek. Mechanizm działania tej spółki od 2007 roku, jak dostali z emisji ponad 100 mln. zł wygląda tak - za emisję kupili ziemię i inne nieruchomości i przez 15 lat sprzedają po kawałku, żeby było na pensje Prezesa i reszty. I tak topnieje bank nieruchomości, to co zostaje jest przeszacowywane, bo wiadomo nieruchomości rosną. Prezes obiecuje co, jakiś czas, że wyjdzie z projektu ale jak do tej pory wiele obiecywał i nic. Reasumując nie liczylbym na nic, jeden fundusz już się wkurzył i sprzedał, ciekawe ile wytrzyma drugi. Poprostu kabaret i traktowanie ludzi jak dojne krowy, że na coś takiego nie ma paragrafu to, aż dziw. Mam nadzieję, że takimi sytuacjami zainteresuje się kiedyś ktoś np. z TVN, zrobi o tym reportaż i ktoś zmieni wreszcie prawo tak, by emisja akcji była ściśle rozliczana i objęta jakim harmonogramem. W przeciwnym razie będą możliwe takie rzeczy.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.85.11.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: cena nieruchomości w 2022 a C/WK? Autor: ~mimil [10.102.52.*]
    Ceny na ich działce są czasami z kosmosu:

https://www.otodom.pl/pl/oferta/dzialka-dla-dewelopera-z-pozwoleniem-na-budowe-ID4jV7c
  • Re: cena nieruchomości w 2022 a C/WK? Autor: ~Na_Pohybel [10.42.7.*]
    1000 zł za metr powierzchni mieszkania to sporo? Do tego musisz dodać ze 2500 zł za materiały i robocizne. To za mniej niż 3500 stawiasz metr mieszkania. 3500 X 600 - za 2 mln 100 budujesz 12 mieszkań. Na pniu pewnie zejdą za 5000 od metra. To Panie maniek masz 600 x 1500zł zysku. Po podatku - 720 tys. zysku.
    No tak ale na forum bankiera łatwo wyrazić opinie.

To jak tam szukasz ziemi pod domek letniskowy za 150 zł od metra? Czy pomyliłeś się bo myślałeś że ziemia z pozwoleniem zabudowy na zgłoszenie to ta sama ziemia gdzie możesz postawić blok mieszkalny?
    Już za około miesiąc raport roczny za rok 2022r. i być może się wyjaśni sprawa przeszacowania i aktualnego C/WK...Szczerze, nie mogę się doczekać... Ciekawe jak będzie się zachowywać kurs przed ogłoszeniem raportu?
  • Re: cena nieruchomości w 2022 a C/WK? Autor: ~TUP [83.18.243.*]
    Hmmmmm, niech zgadnę. Będzie jak co roku od ponad 15 lat? Czyli przeszacowania wartości nieruchomości - papierowy zysk. W spółce kasy brak, bo zżarły pensje przepracowanych prezesa i reszty, więc dywidendy nie będzie, a jak będzie to 15 groszy. I tak kolejne 15 - 20 lat. Tylko kończą się już im te stare nieruchomości do sprzedaży na pensje. Teraz będą już sprzedawać Siewierz, ale powolutku, żeby z roku na rok było tłuściutko tylko dla nich. Zobaczymy, czy się mylę ale nie sądzę, żeby Prezes się zmienił i jak zapowiedział sprzedał znaczną część Siewierza, żeby zapłacić akcjonariuszom.
    Obserwuje ktoś może wskaźniki na biznesradarze?
    Dnia 2023-03-27 o godz. 12:55 ~grunty napisał(a):
    > Już za około miesiąc raport roczny za rok 2022r. i być może się wyjaśni sprawa przeszacowania i aktualnego C/WK...Szczerze, nie mogę się doczekać... Ciekawe jak będzie się zachowywać kurs przed ogłoszeniem raportu?

według terminarza za dwa dni raport roczny za 2023...
    Dnia 2023-04-24 o godz. 09:05 ~grunty napisał(a):
    > Dnia 2023-03-27 o godz. 12:55 ~grunty napisał(a):
    > > Już za około miesiąc raport roczny za rok 2022r. i być może się wyjaśni sprawa przeszacowania i aktualnego C/WK...Szczerze, nie mogę się doczekać... Ciekawe jak będzie się zachowywać kurs przed ogłoszeniem raportu?
    >
    > według terminarza za dwa dni raport roczny za 2023...

Oczywiście wyżej chodzi o raport roczny za 2022 rok
  • Re: cena nieruchomości w 2022 a C/WK? Autor: ~TUP [77.255.190.*]
    Też tak kiedyś czekałem na kolejny raport i z roku na rok był papierowy zysk, kurs w dół, a bogaty był i jest tylko Prezes Moritz. Dlaczego, bo ludzie dali mu kasę, a on już tylko myślał jak tą kasę wyssać ze spółki i znalazł sposób. Inwestycja na 25 lat, potem okaże się że na 35 lat. Takie never ending story. Tak na marginesie poczytajcie sobie co o tym miasteczku myślą mieszkańcy. To jest sztuka dla sztuki, pod płaszczykiem czegoś wyjątkowego powstaje coś bardzo przeciętnego ale po to by móc na tym długo i dużo zarabiać.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [104.129.57.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [138.199.47.*]
[x]
ALTA -2,04% 1,44 2025-12-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.