Cmsr nie jest promowany, brak przecieków w sprawie nowych produkcji , kurs spada. Bez jakichkolwiek pozytywnych informacji schodzimy na 50 gr., a gdyby jeszcze jakieś przymiarki do emisji to mamy poniżej 30. Taki scenariusz nie leży w niczym interesie, choć tonący brzytwy się chwyta spekuluję, że coś się jednak pojawi. Nowa gra, sprzedaż gear shift, może coś innego, ale musi być konkret inaczej będzie źle. Ktoś dostrzega jakieś opcje?
Dla mnie pewnie data Drifta na konsole zmieni trochę obraz. To pewny pieniądz. Playway nie potrafi promować gier mobilnych - więc zewnętrzny podmiot może zrobić robotę z CMSR. Nowa mobilna teraz nie ma sensu. Najpierw trzeba mieć zasięgi. Na razie nie wykorzystano potencjału monetyzacji ani CMSR ani Drift21.
No ok, ale oni nic nie robią, a chociaż nikomu o tym nie mówią i potrm wypuszczają coś w co fajnie grało się tylko teamowi ECC a ludzie mówią pas po max kilku dniach, bo nic nie zatrzymuje przy grach ECC = brak grywalnością, bo oni chcą kasy a nie zadowolenia graczy
Czekacie na raport o akceptacji portowania Drifta ponieważ ECC dostanie za to jakieś 2,5mln zł do kieszeni. Chwalili się że na przełomie lipca i sierpnia gra będzie gra gotowa. Potem napisali w sierpniu że zrobili i przekazali ale to wersja Alfa.... Nie wiadomo jak bardzo ich 505 przycisnął a jak bardzo spartolili ale do dnia dzisiejszego cisza. Pieniędzy ze sprzedaży Drifta na konsole nie będzie ponieważ sprzedali, o czym pisali w raportach prawa do tego na rzecz 505. Zarabiać zamierzają na aktualizacjach zamawianych przez 505. Jak na razie okazało się że 505 to bardziej wymagający klient niż myśleli i jeśli sam robi promocję i i zarabia na sprzedaży to wymaga dobrego produktu.
Jak będzie kasa za portowanie Drifta to będzie kasa na promocję CMSR. Playway oficjalnie umył ręce od tego tytułu. Pytaliśmy jakie są plany względem tej gry i prezes PLW odpowiedział że może znajdzie jakiś zewnętrzny podmiot, który będzie miał plany. Zwracam uwagę że Playway ma udziały w ECC i o wszystkich ruchach stara się informować tak, żeby sobie jak najmniej szkodzić toteż w takich wypowiedziach jest sporo do domyślania się. Dobra wiadomość jest taka że nie padła deklaracja o opuszczaniu spółki co niektórzy wieszczyli. Zła taka że PLW zostaje po całości ze swoim tytułem CMS21 i będzie go intensywnie rozwijał również na polu zręcznościowym. CMSR jest zdany na siebie i konkurencję ze starszym i silniejszym bratem. Jak dla mnie, na dzień dzisiejszy nie zapowiada się z tego żaden wielki sukces kasowy.
Ostatnią deską ratunku dla tej spółki jest to co zawsze było najmniej prawdopodobne. Sukces GearShift. Dla mnie czysty hazard. Game changer to będzie wydawca dla GearShift. To że ktoś się tego w ogóle podjął. Od tego momentu pojawi się zainteresowanie spółką.
Gearshift wg mnie to standard projekcik na wyciągnięcie kasy z unii, ja już raczej godzę się z tym, że ECC to moja aktualnie wtopa życia, przy mojej średniej w zasadzie bez różnicy mi już czy wyciągnę stąd zero czy teraz próbowałbym sprzedać, więc ide w hazard jak napisałeś
Dokładnie tak jak piszesz CMS21 jest od Digital Melody Games, natomiast CMSR to w tej chwili jedyny mobilny mechanik od Playway. Raczej w ich interesie jest go promować.
Właśnie jak chodzi o rywalizację z CMS uważam, że racing potrzebuje więcej ścigania niż upierdliwego grzebania w warsztacie. Fani mechaniki mają rozbudowane profile na CMS i oni w większości nie zainteresują się racingiem, szkoda tracić osiągnięcia paru miesięcy. Moim zdaniem do wyścigów dołączają nowi gracze zorientowani na tą funkcję gry, ale czas konieczny do osiągnięcia jekiegoś sensownego pułapu zmusza do tkwienia w warsztacie, co mocno zniechęca do gry. Owszem, można wykupować pakiety, ale ich pułap cenowy jest zbyt wysoki dla ściągających darmowe gry. Reasumując uważam, że pakiety 4xdo dołu, mniej warsztatu, i bardzo udana gra w końcu będzie grywalna.
> Jak będzie kasa za portowanie Drifta to będzie kasa na promocję CMSR. Playway oficjalnie umył ręce od tego tytułu. Pytaliśmy jakie są plany względem tej gry i prezes PLW odpowiedział że może znajdzie jakiś zewnętrzny podmiot, który będzie miał plany.
To poproszę o źródło tych rewelacji, ponieważ w ostatnich aktualnościach pada jedynie takie stwierdzenie:
"Jeśli chodzi o tytuł CMSR na mobila bardziej myślimy o partnerstwie strategicznym z podmiotem, który ma specjalizację w mobilu, własne działy user acquisition niż budowaniu obecnie działów user acquisition dla naszych gier. Więc jeśli udałoby nam się porozumieć z podmiotem zewnętrznym odnośnie House Flippera nie wykluczamy, że może CMSR też byłby grą, która by zainteresowała nowego partnera w tym temacie."
Jakoś nie brzmi to dla mnie jak umywanie rąk, o którym piszesz No chyba, że od HF też umywają ręce.
"Na koncie Playway jest gra CMSR. Przez kilka miesięcy zebrała dużo lepsze oceny od CMS21 i teoretycznie w związku z tym posiada dużo większy potencjał monetaryzacji. Teoretycznie ponieważ ma też większe wymagania sprzętowe. W związku z tym mam pytanie: Czy PlayWay planuje promować ten tytuł jako ważny dla przyszłych przychodów firmy czy traktuje go jako fajnego ale niezbyt potrzebnego klona CMS21?"
Oczywiście można skupować akcje ponieważ może w przyszłości pojawi sie podmiot który może będzie zainteresowany promowaniem CMSR. Jakby nie kalkulować w obecnej sytuacji zawarcie takiej umowy to byłby to super news i dobry powód do zmiany trendu na kursie spółki. Na dzien dzisiejszy dla mnie niestety brzmi to jak "my nie ale moze kto inny". Nie twierdze ze w perspektywie czasu nie będzie to korzystne dlla spółki. Tego nie zgadnę.
Myślę że plw będzie promował cmsr jak ecc się zwinie. To wyjaśnia czemu odwlekają tłumacząc się poszukiwaniem zewnętrznej firmy. Digital M spokojnie pociągnie kolejne aktualizacje.