Za tydzień mija ostateczny termin na SPAC. Ciekawe, co tym razem się wydarzy? Kolejne info o przedłużeniu, czy jednak powrót SPOKO do FINV? Chociaż to z punktu widzenia rozwoju i dalszego finansowania projektu chyba nie byłoby optymalne rozwiązanie?
Załóżmy, że temat SPACa nie doszedł do skutku i Spoko wróciło do FinTech Ventures, bo przecież Prezes Hanamov zagwarantował to, ale co dalej?
Czy w obecnej sytuacji FinTech Ventures jest w stanie pozyskać nowe środki na rozwój Spoko?
A może miałaby nastąpić zmiana warty i Spoko wchodzi w miejsce FinTech Ventures na NewConnect? Tylko co to da i ilu z nas jest skłonnych zasilić kasę Spoko S.A. po wejściu tej Spółki w miejsce FinTech Ventures? Sam proces byłby karkołomny, ale może zakończyłby się powodzeniem i środki pozyskiwane byłyby bezpośrednio na ten projekt?
W obecnej sytuacji rynkowej i przy braku zaufania ze strony akcjonariuszy nie zakładam, że ktokolwiek z nas byłby skłonny wziąć udział w emisji z prawem poboru, gdyby na taki pomysł obecnie wpadł Prezes Hanamov?
Oczywiście może być tak, że poczęstują nas skupem i będą chcieli wycofać Spółkę z obrotu, ale to rozwiązanie wymaga czasu i nakładów finansowych. Mam nadzieję, że to rozwiązanie nie jest rozpatrywane przez Zarząd i obecnych właścicieli, bo to rozwiązanie jest szkodliwe dla nas jako akcjonariuszy mniejszościowych.
Ostatni wariant, który przychodzi mi do głowy do stagnacja i przeciąganie w czasie wszelkich formalności skutkiem czego opinia za 2022 rok jest negatywna i zostajemy wszyscy na lodzie. Jedynym wygranym staje się Global Direct Partners, a my zostajemy z papierem na początku przesuniętym na fixy, później zawieszonym, a finalnie wykreślonym z notowań.
Który wariant jest najbardziej prawdopodobny według Was?
Który z wariantów jest nam najbliższy, a który zdecydowanie odrzucamy?
Gdzie Ty widzisz negatywne komentarze? Dla mnie to jest raczej ocena i rozważanie ewentualnych, przyszłych wydarzeń związanych ze zbliżającym się terminem z komunikatu Spółki!
Pięknie to opisałeś, ale każda z wymienionych przez Ciebie opcji jest negatywna i gdybym był młodym leszczykiem, wystraszył bym się i albo sprzedał, albo gdybym rozważał zakup to bym się z niego wycofał.
Naprawdę nie widzisz nic pozytywnego???
czy do tego SPAC to się wchodzi tak po prostu? czy to będzie komunikat w stylu: Tak spoko od dnia dzisiejszego jest w SPAC czy raczej to będzie komunikat : Tak rozpoczeliśmy procedurę wejścia do SPAC , o podziale akcji poinformujemy za rok...
Oświadczenie Zarządu Fintech 15.07.2022
SPAC będzie w publicznym obrocie na giełdzie londyńskiej do dnia 7 listopada 2022 r.
Wiec, teoretycznie już powinien być w obrocie, bo został tydzień.
Nie wiem co tu gdybać gdy został tydzień do terminu... Osobiście nadal jestem dobrej myśli. Nawet gdy zarząd się z nami nie liczył to myślę, że był zwyczajnie nieskuteczny w realizacji planów stąd oddali ster innym. Nadal wierzę w dobra intencje a nie oczywisty wał... Czekamy.
Dla mnie sprawa oczywista, znowu pewnie przesunięcie. nigdy nie ogarneli nic w terminie. Czekać teraz z gotowizną na szwedzką promocje. Głupiego ruchu nie zrobią bo są na celowniku więc mają rozkrok oby tylko nie skończyło się szpagatem.
Od początku pachniało to LIPTONEM to był tylko pretekst aby za free oddać SPOKO GDP.AB. Pytanie jak się panowie H+H wykręcą od zwrotu akcji do DINV i nie zapominajmy że GDP.AB miał się rozliczyć za IGS udziałami w SPAC lub wyłożyć 31,5 bańki której nigdy nie miał
Godzina W się zbliża więc jeszcze raz sięgnąłem do ESPI ..Umowa zwiera warunek, że rozpoczęcie notowań akcji SPAC nastąpi w terminie 5 miesięcy od zawarcia umowy. W przypadku nieziszczenia się tego warunku, udziały w sprzedanych spółkach zostaną odsprzedane Emitentowi, ponieważ Nabywca zobowiązuje się nie sprzedawać udziałów PUG i PASS do czasu rozpoczęcia notowań SPAC..... Po raz pierwszy zwróciłem uwagę na słowo klucz OSDSPRZEDANE !!!! cały czas bierzemy pod uwagę że jak mistyczny SPAC nie wypali akcje SPOKO mają wrócić do emitenta czyli do FINV ale wychodzi z zapisu w ESPI że finv będzie musiał udziały za które nie otrzymał zapłaty od GDP.AB od niego ODKUPIĆ!!!! CZYLI ZAPŁACIĆ GDP.AB ZA COŚ CO NALEŻY DO NIEGO ... czyli jak rozumiem gdy SPAC nie dojdzie do skutku GDP.AB okresli kwotę za spoko której finv nie będzie w stanie wyłożyć... czy ja dobrze rozumiem czy może ktoś rozumie to inaczej ????
Tutaj wszystko jestem możliwe! Pamiętajmy, że na 12.12.22 przypada termin zapłaty przez GDP kwoty 31 mln za IGS. Co za problem dokonać kompensaty? Tak kasa "będzie chodziła na papierze"! Ewentualny powrót udziałów do FINV niejako cofa nas do punktu wyjścia, z tą różnicą, że w FINV pojawiło się nowy akcjonariusz!
W sumie masz rację wychodzi na to że jak SPAC nie dojdzie do skutku a nie dojdzie zostanie temat przesunięty na grudzień a grudniu dowiemy się że FINV może odkupić spoko za 31,5mln a że właśnie tyle ma zapłacić GDP.AB finventurowi więc transakcję rozliczą bezgotówkowo a co za tym idzie GDP.AB sprzeda spoko finventuriwi za który nigdy nie zapłacił pieniędzmi które jest winien za igs a których nigdy nie przelał bo ich nie ma GENIALNE ZAGDRANIE to jak wziąść w sklepie towar z jednej półki i przy kasie zapłacić pieniędzmi wziętymi z kasy sklepu GENIUSZE następnie okaże się że i tak spoko zostanie w GDP.AB
Dokładnie o tym nie pomyślałem tylko że wtedy spoko zostaje w GDP.AB a wydojony finv dostaje swoje nic nie warte akcje D bo w tym przypadku FINV ZERO UDZIAŁÓW W CZYM KOLWIEK ZERO KASY NA ROZWÓJ ZA TO DODATKOWE 12% SWOICH AKCJI KTORE BĘDĄ WARTE MNIEJ NIŻ PRĄD NA ICH PRZEKAZANIE BO NAWET NIE PAPIER
Moim zdaniem termin SPAC będzie przełożony. Wymówek mają pod dostatkiem. Smierć Królowej, zmiana Premiera, brak rąk do pracy, wojna na Ukrainie itd... Danych o użytkownikach Spoko tez już nie podają, ale powinien się zbliżać 1 mln aktywnych. Ciekawe, czy zakomunikują o tym na FB?
Też tak myślę. Informacje o SPOKO miały być z tego co pamiętam podawane na stronie PUG Ltd. której nie ma. Jest strona GDP.AB która chyba ogarniał jakiś dzieciok z 1-ej klasy podrzędnego technikum informatycznego. Poza tym zero jaki informacji, wywiadów czy artykułów o tym że SPOKO.app wchodzi do SPAC w celu zdobycia funduszy na dalszy rozwój. Ale w głębi serca mam nadzieje że się mylę i pozytywnie nas zaskoczą.
Tak jak pisałem do KNF poszły dwa zgloszenia ode mnie wiem że sporo osób też wysłało ale może się bez CBS nie obyć ale to czas pokaże przed 07,11 już nie warto robić panicznych ruchów należy poczekać jakie kłamstwo będą nam Szwedzi wciskać kolejna sprawa to żeby ktoś się tematowi przyjrzał to musi być info z paru źródeł bo jeden skladajacy doniesienie inwestor to za mało żeby wymusić działanie służb a tu niestety poza paroma osobami reszta to gimbaza która wierzy w rakiety AT i św Mikołaja
Wielu z nas jest tu 2,3 lata lub nawet dłużej i nie ma się co dziwić, że w obliczu ostatnich wydarzeń drobni inwestorzy starają się zainteresować odpowiednie urzędy i organy sytuacją w Spółce. Wystarczy spojrzeć w historię komunikatów publikowanych przez Spółkę, przeglądnąć strategię rozwoju i odnieść to wszystko do stanu rzeczywistego. Trudno ocenić, jakie są rzeczywiste intencje Prezesa Spółki, czy zarządzający nie doszacowali ryzyka, mieli zbyt optymistyczne podejście w zakresie pozyskiwania środków na rozwój SPOKO.app, zbyt małe doświadczenie itd, ale chyba nikt nie zabroni drobnym inwestorom podejmowania działań w celu ochrony ich kapitału. Można siedzieć i utyskiwać na formum wyzywając innych od "spółdzielni", ale można także próbować działać. Oczywiście efekty tego działania, to już rzecz wtórna.
Ewidentnie coś wisi w powietrzu, od paru sesji nie ma domykania paroma akcjami na zjazd o 17,00 , a czy brak chęci odebrania większych batonów nawet tak nisko to pozytywny sygnał szybko się przekonamy
Nazwa jednak jest ważna bo spoko jest firmą globalną i właśnie jej największą siłą jest rozpoznawalność, a nawet jeżeli by zaistniał SPAC to gdzie są udziały dla FINV obawiam się że w tym temacie nikt palcem nie kiwnął
Nabywca zamierza wprowadzić akcje spółek PUG i PASS do wehikułu typu SPAC („SPAC”) (ang. Special Purpose Aquisition Company) wprowadzonego do obrotu na rynku giełdowym Aquis w Londynie, Wielka Brytania.
Popatrz, może coś znajdziesz. Co dwie głowy, to nie jedna.
Według mojej wiedzy SPAC może posiadać nazwę własną lub nazwę jednego z podmiotów, nazwa własną nie koniecznie jest nazwę z parkietu przykład akcji Philip Morris który w USA jest notowany pod nazwą Atria , inna sprawą jest że SPAC mają lata świetności za sobą a bum na nie był parę lat temu ostatnio to czas wychodzenia inwestorów ze SPAC. Myślę że jeżeli spac by wypalił weszły by do niego wszystkie spółki należące do GDP.AB nazwa była by spoko bo waśnie wypromowania tej nazwy kosztowały miliony a sama marka spoko już stanowi wartość PUG PASS znają nieliczni . Tak czy inaczej spac jest jakaś drogą ale tego też się nie załatwia pod stołem i chociaż do emisji nie jest wymagany prospekt emisyjny to jednak jest to bardziej skomplikowane niż wstawienia auta do komisu ... z natury jestem optymistą niestety tu moj optymizm jest poddany próbie
Nic nie znalazłem, ale jestem spokojny, bo prezes FINV poprosił o cierpliwość i zapewnił, że wszystko odbywa się w interesie udziałowców, więc dalej czekam cierpliwie na dobre informacje, kolejny już rok.
Ciekawe, co Wam z tym SPAC wymyślą? Jutro mija termin! Od czasu do czasu obserwuję forum FINV, bo jest tu parę osób, które mają pojęcie i wiedzą, czego chcą! Zakładam też, że posiadają akcje. Zastanawiałem się nawet ostatnio, czy dla sportu nie nabyć paru sztuk akcji, ale chyba jeszcze nie pora? Poczekam na dalszy rozwój wydarzeń! Perspektywy są, bo widać, że to SPOKO cały czas się rozwija, ale problem w tym, że na dziś FINV zostało "odstawione" - niby w celu szybszego pozyskania kapitału na dalszy rozwój aplikacji. Sam jestem ciekaw, co tu się jeszcze wydarzy i nadal będę obserwował sytuację.
Wiadomo, że każdy indywidualnie podejmuje swoje decyzje inwestycyjne. Tutaj niewątpliwie są perspektywy dotyczące SPOKO.app, lecz, jak na razie dziwnym trafem FINV został z tego czasowo wyłączony, ponoć dla jego dobra!!! Wielu z nas zastanawia się, czy tu jeszcze zostaniemy zaskoczeni???? Czas biegnie nieubłaganie, wydawało się, że kiedy w czerwcu 2022 r. FINV podał komunikat o sprzedaży wszystkich udziałów w spółkach zależnych, do listopada był "szmat czasu". Teraz zapowiadany termin rozpoczęcia notowań akcji SPAC nadszedł (maks. do 7 listopada 2022 r.), ale chyba - z perspektywy czasu i doświadczeń poprzednich komunikatów - także na spełnienie tego wydarzenia nie ma co liczyć. Pewnie okaże się, że znów coś Szwedom nie poszło i potrzeba czasu!!! Szkoda tylko, że na sygnalizowane m. in. do KNF przez drobnych inwestorów wątpliwości właściwe organy nie podejmują adekwatnych działań.
Zaczynam się obawiać braku jakuelkowiek informacji. Wprowadzenie spac miało być do dzisiaj a to nie raport że finv jest zobligowany podać dane do konkretnego dnia to była deklaracja prezesa i brek infa nie wnosi żadnych konsekwencji
Chociaż żeby podali, że nie zakończono rozmów dotyczących pozyskania inwestorów i termin rozpoczęcia notowań SPAC ulegnie przesunięciu!? Cały czas jesteśmy, jak te "dzieci we mgle"!
Mówią że nadzieja umiera ostatnia. Moja w tą firmę umarła jakiś czas temu,ale chciałbym się mile zaskoczyć. W nowym roku życzę wszystkim dużo zdrowia i udanych inwestycji.