• Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~BIKer [83.30.172.*]
    Wiecie cos moze na temat bankow ktore nie przekazuja informacji o klientach do Biura Informacji Kredytowej? W pracy kolezanka mi powiedziala ze Lukas nalezy do tej grupy
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~Jankes [83.20.250.*]
    Nieprawda. Wszystkie banki chcą korzystać z BIK-u i wszystkie przesyłają do niego informacje :)
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~bik [82.177.232.*]
    nie wiesz co piszesz Jankes
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~aaa [80.50.236.*]
    no to ci koleżanka dobrze powiedziała haa! Lukas to w pierwszej kolejności wysyła do BIK-u nie piepszy sie jak inni
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: moravsky [83.27.147.*]
    Tutaj akurat troszeczkę bym polemizował.
    Mam w Lukasie dwie karty kredytowe: Maxima Plus (od paru lat), oraz (od kilkunastu dni) Silvera. Maxima Plus na 100% nie jest widziana w BIK-u, ponieważ mam raport i tam jej nie ma ujętej. Co do tej drugiej: nie wiem czy jest, ale podczas składania wniosku zostałem poinformowany o tym, że bank zwróci sie do BIK-u w celu oceny ryzyka - standartowa procedura. Jednak decyzja o przyznaniu karty zapadła niemalże "z automatu". Na moje pytanie: "jak to jest z tymi wpisami" pani odpowiedziała, że: (cytuję) od nich nie wszyscy tam trafiają. Widać każdy bank robi to po swojemu, ponieważ to kosztuje.
    Czasem warto odżałować te 30 złotych i przekonać się co jest a czego nie ma.
    Na pewno jest:
    Cetelem (raty) czy KK jest tego nie wiem, bo uaktywniłem niedawno
    HSBC (raty i KK),
    Fortis,
    Citi KK,
    Polbank sprawdza na 100% i pewnie wpisuje też
    Millennium KK ( hohoho nawet z bieżącymi zadłużeniami na karcie),
    GE Money raty (ale oni ostrzegają, że co miesiąc wysyłąją dane więc tu sprawa jest jasna);
    Dominet: kredyt jest, karta (płaska Visa Credit) już nie; choć dość rygorystycznie podchodzi do BIK-u. Ale nie siedzą tam kretyni tylko normalni ludzie i pozwolą sobie wyjaśnić wątpliwości
    Eurobank raty tak, karta płaska Visa nie).
    Kredyt Bank (raty) na 100% umieszcza w BIK-u i czasem niechętnie usuwa (!!!) i Raiffeisen: KK jest w BIK-u
    BRE Bank i jego dwie córki mBank i MultiBank tak samo. Dane z BIK-u oprawili w ramki i chyba zaczną niedługo składac mu ofiary ze zwierząt.
    PKO BP - umieszcza wszystko i czasem trzeba ich ponaglić, żeby zdjęli. U mnie figurowały dwa kredyty ratalne, choć mam w obecnej chwili tylko kredyt odnawialny. W sumie nawet to nie ja, tylko żona jako właściciel konta. Ja jestem podłączony jako współwłaściciel.
    Warto pamiętać, że w BIK pozostaje też ślad po zapytaniach stricte kredytowych oraz tzw. monitorujących i zarządzających. Z tym, że te informacje są ponoć widoczne jedynie dla klienta. Poszczególne banki podobno nie widzą, czy ktoś oprócz nich jeszcze coś badał.

Tak to wygląda w skrócie, jeśli chodzi o moje obserwacje. Wydaje się, że chyba większość banków posyła jednak dane do BIK-u. Jednak nie dotyczy to wszystkich produktów , tak jak miało to miejsce w moim wypadku.
    Ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia?
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~3.milla [89.79.7.*]
    Sprostuję info o PKO. Do BIK-u nie trafiają debety od jakiegoś czasu, poza tym tak jak kolega pisze.
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~jj [83.30.11.*]
    ciekawe rzeczy opowiadasz - prosty przyklad. Koleżanka dostała dcyzję negatywną na niewielki kredyt. Dorada ja poinformował, że widnieje w BIKu. Ponieważ pracujemy w bankowości to trochę podrążyliśmy. Co się okazało?? PKO z automatu uruchamia limit w koncie osobistym, nawet nie informując o tym klioenta. Koleżanka od kilku lat nie korzystała ze swojego konta (było ono bezpłatne, więc nie było konieczności go zamykania) i okazało się, że nie zauważyła, że jej limit uruchomili i była kilka zł na minusie i z tego właśmnie powodu wylądowała w BIKu - oczywiśćie raban zrobiliśmy w PKO i udało się ich zmusić by anulowali limit oraz wysłali raport do BIK, że nie ma zadłużeń.
    Co do Lukasa - ależ oczywiście, że jest on zrzeszony w BIK i ma obowiązek raz w miesiąu przekazywać informacje o nieterminowych spłatach swoich kredytów/kart.
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~wiem [82.143.185.*]
    w skrócie ... nie wiem dokładnie jakie informacje przekazuje bik bankom i odwrotnie, ale taka usługa nie jest platna od ilości zapytań o klienta, bo instytucje wymieniaja sie danymi tj. bank ładuje u siebie baze biku i przesyła swoje dane spowrotem
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~jagoda [89.229.81.*]
    Nie wiezę żeby jakiś Bank nie dawał do BIKU ,proszę podać mi konkretnie ktury nie podaje bo ja mie znam takiego ,a znam takich ludzi ktuży chcą spłaćić komornika i nigdzie nie mogą dostac kredytu ,nawet pod chipotekę i po co te wszystkie kłamstwa piszę w imieniu przyjaciułki -proszę o odpowiedż i przynajmniej podać mi jeden Bankk ktury daje kredyty opd chipoteke bez sprawdzania BIKU ,jeżli tak to jest zwykłe oszustwo.Dziekuję i Pozdrawiam Panów-Bankierów.
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~Al [78.88.229.*]
    AIG nie korzystał ,jak jest teraz nie wiem
    Niech spróbuje wziąć kredyt w AIG
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~JJ [195.20.110.*]
    AIG tez juz od kiljku miesięcy współpracuje z BIKiem. Jedyne co mogę zaproponować, to rozejrzeć sie za portalami społecznościowymi (np kokos.pl) - oni tam wprawdzie sprawdzają w biku, ale to nie dyskwalifikuje od wystawienia zapotrzebowania - może ktoś będzie skłonny Ci pożyuczyć.
    Poza tym jeśli chcesz spłacić komornika, to samo spłacenie nie spowoduje "wykreślenie z BIKu", ponieważ obowiązuje w bankach okres karencji po spłacie windykowanej należniości (zazwyczaj kilkuletni)
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~ania [78.131.189.*]
    Jagoda, ja na Twoim miejscu nie wypowiadałabym się na forum.
    Spadłam z krzesła, jak zobaczyłam te błędy...
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~gabronia28 [195.20.110.*]
    a właśnie że banki widzą wcześniejsze zapytania o Ciebie, wiem bo sama korzystam z raportów BIKu jako pracownik banku
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: moravsky [83.27.155.*]
    Być może, lecz kiedy rozmawiałem z osobą z BIK-u zaraz po otrzymaniu raportu Plus, dowiedziałem się, że - tu cytuję: "To co pan ma w rękach, to jest wszystko, co na pana temat zostało zgromadzone. Nawet banki nie mają pełnego dostępu do wszystkich informacji". Albo niekompetentny pracownik, albo powiedział mi nieprawdę, albo faktycznie coś w tym jest. Tak czy owak trochę to dziwne, bo niby po co gromadzić i przetwarzać dane, do których poszczególne banki nie mają dostępu, tylko sam klient , prawda? Przecież nie temu ma to służyć.

Wówczas (marzec 2008) chodziło mi o co innego, więc nie drążyłem tego tematu. Za niedługo ponownie wystąpię o raport plus i wówczas będę mieć porównanie. O wszystkim na pewno poinformuję.

Z drugiej strony nasuwa mi się wniosek, że skoro nie wszystkie banki jednakowo korzystają z zapisów w BIK-u, to nie mają one dostępu do "wszystkiego"? A możesz mi powiedzieć jaki to bank? np na priva? moravsky@interia.pl
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~Basio [80.53.175.*]
    Z moich doświadczeń (czytaj - świeży raport BIK w ręku) wynika, iż na 1000% Lukas nie wpisuje do BIK kart kredytowych (mam ich w Lukasie trzy), kredytu nie mam i nie miałem więc nie wiem.
    Na 1000% wpisują wszystko: Cetelem, Eurobank, Citibank, Sygmabank, WBK, PeKaO, BRE i AIG (przynajmniej kartę)!
    Pozdrawiam!
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~Nati [62.69.219.*]
    >Warto pamiętać, że w BIK pozostaje też ślad po zapytaniach stricte kredytowych oraz tzw. monitorujących i zarządzających. Z tym, że te informacje są ponoć widoczne jedynie dla klienta. Poszczególne banki podobno nie widzą, czy ktoś oprócz nich jeszcze coś badał.<

Niestety wszystkie zapytania widać, co więcej niektóre banki przy wielu zapytaniach 'na koncie' klienta odmawiają udzielenia kredytu/pożyczki/KK itp. Np. PKO BP.
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: moravsky [83.27.152.*]
    Zgadzam się, Słyszałem przynajmniej od kilku osób, że m. in. PKO BP stosuje takie praktyki. Sam się nie miałem okazji przekonać, lecz coś w tym musi być.
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~BIKer [83.28.186.*]
    Chodzilo mi raczej o to ze jak przychodzi do mnie klient, pyta o oferte kredytu na dowod i mowi ze mial, badz ma kredyt w Lukasie to tak jakby mial w Providencie.... nie masz szansy zeby mial na dowod. Podejrzewam ze oni informuja tylko o nierzetelnych klientach, a sami pewnie ciagna z BIK-u info o klientach.

Dobrze za to wypada GETIN, Zagiel i BPH - czesto klienci tych bankow, maja u mnie w/w oferty
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~gość [78.88.229.*]
    Słyszałam ,że także AIG
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~misiek [89.174.126.*]
    lukas nie tyle nie rpzekazuje danych do BIK, cot ez z tej bazy nie korzysta, klientka chcial kupic tv plazme za 4999... ge odrzut - BIK, cetelem odrzut bez podania przyczyn (wiadomo), lukas... przeszlo ;) dzisiaj pewnie klientka jest juz w windykacji, choc nie sprawdzalem ;)
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~itd, [82.143.185.*]
    może różne firmy podejmują różne ryzyko
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~kos [78.28.6.*]
    Do BIK nie podają info AIG i Lucas na 100%,
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~to [83.168.108.*]
    aig na pewno nie sprawdza, jak masz dobrą prace i wykształcenie na pewno przejdziesz, spróbuj wziąść kredyt zrezygnuj z ubezpieczenia, będzie znośna oferta
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~xxx [212.160.197.*]
    PKO BP nie podaje KK do BIK-u
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~gabronia28 [195.20.110.*]
    BPH na 100% korzysta z BIKU
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: beata2132 [93.176.221.*]
    Banki, które nie raportują do Biku to najczęściej LUKAS oraz AIG BANK, każdy kredyt tam zawarty nie jest widoczny .Wiem z praktyki .pozdrawiam
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.229.26.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~Menel [83.30.130.*]
    Jest tez na tym serwisie forum BIK-u i tak mozna zadac pytanie expertowi-jedynie trzeba byc zalogowanym- moze on moglby jasno i klarownie powiedziec kto i w jakim stopniu przesyla dane
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~kliencior [89.76.33.*]
    Polbank raportuje do BIK kredyty, mam kartę i jej tam nie znalazłem. Lukas na 1000% nie raportuje być może kwartalnie ale napewno nie miesięcznie. Generalnie jest niezła loteria z BIK wyawać sie może, że bank który zawsze raportował czasem nie robi tego. chciałbym wiedzieć jaki są powody takiego postępowania.
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: moravsky [83.4.65.*]
    Może swoich rzetelnych klientów nie posyłają. Tak powiedziała mi pani w Lukasie. (patrz kilka postów wyżej). Bankom nie spieszy się ich prostować, gdyż mają w tym swój ukryty interes. Niby współpracują przy tworzeniu tej bazy, ale...
    Z własnego podwórka: nie wiedząc o tym przez 7 lat wisiałem w BIK-u za 21 złotych wystawiony przez Kredyt Bank. Nie przeszkodziło mi to jednak dokonać przynajmniej czterech zakupów ratalnych poprzez ten bank, podczas gdy w innych (mBank, Multi, Raiff, Mille, Getin) odmawiano mi, gdy chciałem przenieśc kartę kredytową. W KB mógłbym dostać wszystko, co chciałem jako solidny (sic!) klient . Nie wierzę w jakąś teorię spiskową dotyczącą mojej skromnej osoby, ale na podstawie swoich obserwacji wiem, że tu i ówdzie spotyka się takie praktyki - niezbyt etyczne ale zgodne z naszym chorym prawem a więc dozwolone. Gdzie indziej nic, ale u nas wszystko. BIK zaczyna być powoli śmietnikiem od nadmiaru dawno nieaktualnych czy wręcz mylnych informacji, które więcej szkodzą niż robią pożytku. Najgorsze, że nie ma też kogoś, kto chętnie by ten śmietnik opróżniał. Banki sie nie kwapią a zwykły Kowalski jest zdany na łaskę i niełaskę jakiegoś omysia, który nawet nie bardzo wie jak się za temat zabrać. Całe szczęście, że są banki, które zatrudniają normalnych ludzi a nie kretynów i BIK przestaje mieć decydującą rolę gdy chodzi o drobiazgi.
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~Buu [*]
    Apropo Polbanku, to z tego co wiem sa zobowiązani umową raportować wszystkie produkty kredytowe do biku. W praktyce raportuja kk(nie wszystkie), kredyty ratalne, natomiast podobno nie widac tzw kredytu bezpiecznego.
    Jezeli chodzi o te 20 zl zaleglosci, to normalne banki nie traktuja takiej kwoty jako zaleglosc i powinny przyznac kredyt bez problemow( w kredyt banku solidnych klientow nie sprawdza sie nawet w biku)
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~bartek [77.253.201.*]
    wszystkie banki przekazują zdarza się tylko w niektórych bankach że dla swoich klientów do pewnej sumy nie bierze się obciążeń finansowych wynikających z raportu bik.

pozdrawiam
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~BIKer [83.30.163.*]
    Dzisiaj bylem swiadkiem ze AIG dalo info do BIK-u - klientka zaklinala sie ze ma jeden, jedyny kredyt od zeszlego roku w AIG wlasnie i nigdy innych nie miala....i co-oferta na dowod....
  • Re: Banki ktore nie daja informacji do BIK Autor: ~asia [77.254.135.*]
    AIG ,już sprawdza Bik napewno,Lukas Bank ,może i nie sprawdza ,ale maja swoją bazę klientów ,tak zrobiona ,ż ejak naet ktos ,kilka lat temu spóźnił sie z rata ,to juz jest zablokowany u nich i nic mu nie dadza.Sa jeszcze Banki spółdzielcze ,które nie sprawdzają Biku i równiez nie podaja ,poprostu nie wspołpracują z bazą BIK.