Ceny energii są zbyt wysokie i się nie utrzymają stąd spadek wyceny Photona i myślę, że to nie koniec i zobaczymy 7 zł. W raporcie podali, że sprzedawali 1 MW za 950 euro w Czechach a Czesi protestują na ulicach z tego powodu, najlepsze jest to, że mają elektrownie atomową i powinni mieć najtańszy prąd w regionie.
mam jednak inne zdanie: "ceny energii są zbyt wysokie nie utrzymają się" - tutaj nie ekonomia a polityka i sprawy międzynarodowe, wojna na Ukrainie - dyktuje ceny., Inflacja robi swoje. Nawiasem mówiąc, Photon mam bardzo dużo inwestycji , plus już działające elektrownie, kwestia skali nawet przy niższych cenach prądu przynosi zysk ( sporo inwestorów uwierzyło w spółkę jeszcze przed wybuchem wojny i cenach zupełnie niższych. tutaj nie tylko elektrownie słoneczne ale i inne tematy. Ryzyko to moze wysokie stopy procentowe, przy kredytowaniu inwestycji moze to być dodatkowe obciążenie ale wszędzie tak samo , wiec to się nie martwię. Reasumując, długofalowo ciekawa spółka w portfelu. pozdr
Początek 2021r spółka chodziła po 15zł , a wcześniej dobiła prawie do 20zł!! No a cena prądu była o wiele niższa i elektrowni mieli o połowę mniej! Denerwuje mnie ten trend spadkowy, ale uważam że to tylko spekulacja, a spółka jest z ogromnymi perspektywami i solidnym potencjałem do dużych wzrostów!!!
po 7 zł to było jak była emisja i spółka przynosiła grube straty...więc opiekun jak pozwoli zejsc ponizej 7zł i sie załądować jeszcze raz to raczej kiepski spekulant..... Fakt ostatni raport i ponad 900 euro w jednym regione to abstrakcja..... Ceny beda do 200euro prawda ? , to i tak mega ,patrzac na raporty z tych czasów 7 zł...... + perspektywy + nowych farm od groma + magazyn energi itp itd.... + jak dla mnie niewiadoma ta nieszczesna lerta i jej debiut
tutaj tylko long... rok dwa a morze 4 , ceny musza sie unormować , raporty przemielic po nowych cenach aby nowsze raporty były na plus....
Czytając posty to tym bardziej przekonuję się, że kurs będzie niżej, giełda teraz jest w bessie i kieruje się do skrajnego niedowartościowania, co dotyczy również Photona, także 7 zl lub być może niżej jest jak najbardziej realne, firma na razie ma 100 MW w farmach co daje realną wycenę na 450 mln PLN plus projekty, dodatkowo ograniczenie ceny sprzedaży do 185 euro za MW powoduje, że przychody spadną a nie wzrosną, więc mogą pojawić się znowu straty i pewnie tak będzie.
skoro ceny sprzedaży prądu zablokują na 200, to rozumiem, że odsetki jakie firmy płacą od kredytów też zablokują, powiedzmy na 3%. jakoś nie kojarzę żeby ktoś krzyczał o opodatkowaniu nadmiarowych zysków Mercatora, Roche, Moderny, J&J itp. z powodu chińskiego wirusa. kapitulizm....
zablokują ceny prądu dla odbiorców geniuszu, photon i inni sprzedają po rynkowej a różnicę dopłaca państwo - nic dziwnego że spółka spada jak na polskiej giełdzie inwestują takie mózgi