Dnia 2022-10-19 o godz. 05:58 ~MrOizo napisał(a): > Taka rekomendacja tzn. zdanie własne analityka w naszym temacie. > > > > https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20221018/dm-bdm-obnizyl-rekomendacje-elektrotim-do-trzymaj
W artykule nie tej informacji:
"Obecnie spodziewamy się wypracowania 456,2 mln PLN przychodów, 22,7 mln PLN EBITDA oraz 13,6 mln PLN zysku netto w 2022 roku."
Tak najpewniej będzie ale za IIIQ2022 może być minimalny minus. Wszystko wyjaśni się 15 listopada br. Niemniej od tej daty wyniki powinny być o wiele lepsze. ELT zawsze miał słabsze pierwsze półrocza a pierwsze półrocze '23 zapowiada się inaczej bo w raporcie data ukończenia prac na granicy planowana jest na styczeń '23. Więc wynagrodzenie pójdzie też w IQ'23 + lepsza druga połówka roku '23. Cierpliwości. Też mi się wydaje, że nie bez powodu teraz ta rekomendacja. Była poprzednio 11 zł to spadło..... Jest 6,79 zł to ???
Zmienił się analityk zmieniła się wycena. Pan Krystian jak widać przestrzelił i rynek nie podjął jego optymizmu. Teraz nowy pan stare analizy koryguje w dół. Ale tak na marginesie to te analizy to jeden wielki pić, arkusz w Excelu w którym do wyniku końcowego dobiera się parametry wejściowe by wyszło to co ma wyjść. Warto przeczytać ale koniecznie patrzeć krytycznie na sprawę.
Wiedziałem że będzie znów gadka za 3 kw może wyjść delikatny minus potem się okaże że i 4 kwartał też i 1 następnego roku. A zarabiać o zaczniemy w 2024.
Nic dziwnego że wycena jest tu gdzie jest, rynek jednak umie to ogarnąć
Przypomnę tylko, że rynek wycenia przyszłość, 6-9 miesięcy na przód. Zatem to o czym piszesz, jest już w cenie. Ktoś zbiera papier. To widać gołym okiem.
Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie w rekomendacji piszą o przychodach z bariery dopiero na 1q 2023, skoro prezes w komentarzu do wynikow za półrocze mówił o znacznym wzroście zysków w 3 i 4 q 2022,
Zdecydowana większość przychodu z płotu będzie w 4 kwartale. Co do tego nie ma wątpliwości. Analityk niech poczyta umowę, zrobi research na granicy a potem niech się za wyceny zabiera.
Co by jednak nie powiedzieć o najnowszej analizie - to widać inne spojrzenie (z innej perspektywy) i jakoś wydaje się bardziej wnikliwe (choć jednak dalekie od ideału). Do mnie bardziej przemawia...
prezes kalamie, ogolnie przy tym ff ja uwazam ze nic z tego nie bedzie, chce wyjsc chociaz po 6,5 ale slabo to wyglada, obroty mizerne nie jak 10k pusic, trudno chyba zostane w tym korzuszku na zime...
co to zmieni, sentyment do spolki slaby, nie wiem czy plot ja postawi na nogi, slowa o dywidendzie nie ma, kase pewnie przejedza albo beda za nia walczyc o zycie... teoretycznie, moglaby jakas spolka skarbu panstwa skupic pakiet z rynku bo jest duzy ff, a przy konkretnych inwestycjach kasa w postaci dywidendy wrocila by im do wora no ale jak na nasze realia to jest zbyt skomplikowane myslenie....
Wygląda na to że analitycy BDM działają w przeiwfazie do rzeczywistości rynkowej. W tym kontekście albo należy podważyć ich kompetencje albo poważnie rozważyć chęć wpływu na rynek ( w skrócie manipulacja). Spodziewam aię addendum do ostatniego raportu w poniedziałek lub najpóźniej we wtorek.
o jakim ty zaskoczeniu piszesz? Gdyby napisał rekomendację na 20 zł to by było zaskoczenie... I tak przy tej rekomendacji cena jest ponizej wartości księgowej a firma notując fajne wyniki powinna latać ceną w okolicach 12-15 zł...
Piszę o tym o czym pisałem kilka postów wyżej. Pan analityk wskazuje, że podniósł rekomendację po pozytywnym zaskoczeniu wynikami za III q 2022 (do 8,17 zł z wcześniejszego 6,79 zł – wzrost o 14,2%). Jest to wartość wyższa o 20% od poprzedniej wyceny i faktycznie ok. 3 % niższa od wartości księgowej (8,43 zł). Rekomendacje nie tylko na GPW ale globalnie są elementem rozgrywki rynkowej. Nie ma co do tego złudzeń i każdy rozsądny spekulant to wie próbując nie dać się oszukać. Obecny analityk wydaje się spuścił trochę powietrza i daje bezpieczne rekomendacje zbliżone do wartości rynkowej (obecnie różnica ok. 14%). Trzeba też zauważyć, że z 4 ostatnich rekomendacji ta ostatnia wydawana jest przy najwyższym kursie rynkowym. Od ostatniej rekomendacji WIG wzrósł o ok. 18% a cena rynkowa akcji wzrosła o ok. 20% - tak więc podniesienie wyceny o 14% z sugestią pozytywnego zaskoczenia wynikami jest mało przekonujące. Podsumowując – wycena nic wielkiego nie wnosi do ogólnego oglądu spółki i jest raczej próbą dostosowania do rzeczywistości rynkowej. Prognozy dla spółki analityk kreśli bardzo konserwatywnie – więc może mieć powód do jeszcze wielu pozytywnych zaskoczeń. Powodzenia spekulanci i inwestorzy!