Niemcy płacą już za drewno opałowe tyle co za węgiel czyli ok. 3 tys zł. Kolejne kraje wprowadzają ograniczenia w eksporcie peletu chroniąc swoich obywateli przed zimnem. Po mega wzrostach w budowlance teraz energetyka kluczową dla utrzymania fantastycznych wyników KPPD i sektora.
Jasne. Nie chodziło mi o to że produkuje to. Tylko o duży wzrost popytu na drewno ogółem i pochodne drewna. Głównym driverem tego wzrostu może być obecnie energetyka, głównie rozproszona choć nie tylko.
Obawiam się, że nie ma Pan zbyt dużej fachowej wiedzy o branży drzewnej. Popyt nie spowalnia, a w zasadzie staje. Proszę poczytać i zejść na ziemię, inni czytają Pana wywody i wyciągają błędne wnioski.
Przepraszam, jeśli Pana jakoś dotknąłem. Nic mi do Pana wiedzy, i nie martwię się o jej stan. Jednak martwię się o tych którzy to czytają. Troszkę mniej zorientowani niż Pan mogą wziąć za dobrą monetę to co Pan pisze i zainwestować w KPPD w nieodpowiednim momencie.
Spółka sama w sobie jest OK, w moich oczach ma długoterminowe pozytywne perspektywy. Jednak inwestowanie w nią w ciągu najbliższych 6-9 miesięcy uważam za błąd. Sięgnie dna na poziomie 35-45 zł. w ciągu najbliższych 6-9 miesięcy (jeśli wcześniej to znaczy, że to nie będzie jeszcze dno, i będzie niestety jeszcze niżej). Sierpień - październik 2023 według mnie to będzie moment odwrócenia trendu i potencjalny moment za inwestycje.