Ano po tym, że mogłeś sprzedać tysiące sztuk po 17,22 chociaż tam było wystawione 300 do kupienia.. Jak chcesz skupić akcje z rynku, aby nikt nie zczaił, to ustawiasz ukryty zakup, i to samo w drugą stronę. Nie zobaczysz tego na byle aplikacji itp. tylko obserwując kurs i to co się dzieje.
Można takie rzeczy wyłapać po transakcjach, tj. przykładowo na 17.22 stało 500 , a za chwilę widzisz w transakcjach kilka pozycji po 17.22 z łącznym wolumenem powyżej 2 tysięcy sztuk, jeden wystawił drugi sprawdził sprzedając jaka jest głębokość rynku większym zleceniem, proste, ale trzeba obserwować co jest wystawiane w stosunku do zrealizowanych transakcji. Tu widzę że są zagrywki to z jednej to z strony ;)
Chyba przenieśli zakupy na 17.42 Chcesz kupować zacznij sprzedawać tj. zanim zaczniesz kupować sprawdzasz czy jest popyt na akcje, dlatego sprzedajesz mały pakiet testowo, jak wciąga bez problemu znaczy się że ogólne zakupy są w toku i kurs docelowo będzie szedł w górę. W ten sposób właśnie przetestowano poziom 17.22 .
Jeśli dokładnie przeczytacie ten tekst pod linkiem z 1szego postu (Biznesradar) to BNP wywalił (wywala) Arctic z portfela, więc NIE POLECA. Coś mi nie grało (w parkiecie podali wprost, że pozbywają się ATC), ale teraz wszystko się spina. Teraz pytanie, czy to oni wywalali na tej sesji w poniedziałek 26.09 (pierwsza sesja po zapowiedzi rabunku Sasina). Ja ich szacowałem na 300-500 tys. akcji, a 26-27.09 wymieniło się razem 700 tys. akcji (oczywiście nie wszystkie były z portfela, o ile oczywiście to oni). Z jednej strony to dobrze, bo kto miał sprzedać, to sprzedał, ale kwestią jest jeszcze, czy ci co brali wtedy przytrzymają teraz akcji, na razie wygląda na to, że dreptamy w miejscu. Jeśli to się utrzyma to możemy nieco odbić, ale jeśli padnie przedział 15-16 zł, to możemy jeszcze polecieć.
Mexx, czy te portfele nie są wirtualne? Nie mówię, że po części nie realizują strategii, o której informują mówiąc o zmianach w portfelu, ale uważasz że jeśli napisali, że Arctic wypadł z portfela, to naprawdę sprzedali wszystkie swoje akcje?
IMO to są portfele w zarządzaniu dla ich klientów, czyli istnieją, dodatkowo część klientów ma dostę do rekomendacji - kupują dla klientów, a reszta wtajemniczonych dostaje info, że oni to kupują/sprzedają