Akcjonariusze nie zobaczą ani grosza, tak jak do tej pory nigdy nie zobaczyli, czyż nie? Jak długo będzie trwał ten proceder? Ta długo, aż skończy się kasa, bo przecież prezes i kumple za darmochę tyrać nie będą. To może się zdarzyć wcześniej niż wielu zakłada. Wystarczy, że obligatariusze nie zgodzą się na rolowanie obligacji i trzeba będzie sprzedać Pasaż Simonsa, ale najpierw go kupić dokładając do interesu kolejne 14 mln złotych, których w kasie nie ma. I wtedy pozostanie tylko RT, gdzie udział BBI będzie mały i małe zyski. A do czasu wybudowania i sprzedaży RT, szacuję, że potrwa to 14 lat, przez które same koszty ogólne zarządu wyniosą prawdopodobnie 150 mln złotych. Skąd prezes wytrzaśnie taka kasę po wcześniejszej sprzedaży Konesera i spłacie obligatariuszy? Wyemituje kolejne obligacje? Być może, ale kto je obejmie, skoro jedynym aktywem będzie ok. 10% w RT z zyskiem ok. 60 mln złotych, a potrzeby gotówkowe spółki, jak wspomniałem wyżej, wyniosą ok. 150 mln złotych tylko na pokrycie kosztów ogólnych zarządów. Poza tym prezes potrzebuje ok. 12 mln rocznie przez kolejne kilkanaście lat, a zysk z RT pojawi się dopiero w finale tej inwestycji. Wygląda to bardzo słabo. Słabo dla akcjonariuszy, ponieważ prezes i kumple oraz podmioty z nimi powiązane kasują rocznie miliony złotych z kasy GK BBI, czyż nie? taka jest moja spekulacja.:)
No i mamy kolejne wyciaganie za udzy kursu pod koniec sesji. tandeciazre będa próbowali mydlić tym oczy inwestorem, ale ci nie daja się nabrac na takie chamskie zagrywki, tandeciarze to strasznie prymitywni ludzie, czyż nie? Spadamy i bediemy spadać, a po podpisaniu umowy inwestycyjnej okaze się, ze albo kurs spadnie na pysk, albo bedziemy mieli wolumeny obrotów na poziomie kilku akcji dziennie i bez wzrsotu kursu. Może być i tak, że zarząd, którego podjerzewam o obawe przed wrgim przejceiem, ponownie bez przekonującego powodu przesunie termin. Podejrzewam także, że zarzad zacznie niba=ebawme skupowac akjci w transkacjach pakietowych/crossowych, co bede traktował jako dowód na zagrożenie wrgoim przejeciem.Taka jest moja spekulacja.:)