• Koniec Q3 2022 Autor: ~Fubik [136.228.220.*]
    Dziś kończym 3 kwartał jednego najlepszego w historii firmy roku finansowego. Jakie sa wasze oczekiwania co do raportu i liczb jakie pokaże spółka na początku listopada ?

Ja spodziewam się wyniku lepszego niż w Q1 natomiast gorszego niż w Q2. Wróżę jakieś 180 mln zysku netto z czego 150 przypisane dla akcjonariuszy AP.

W ciągu kwartału ze spółki nie dobiegały żadne niepokojące informację. Papiernie działać miały na 96-98 % swoich możliwości. To co może podkręcic raportowany wynik to dużo droższe waluty zagraniczne w Q3 niż w Q1 i Q2 - sporo sprzedaży realizowane jest za granicę.

Zamieszanie z podatkiem chyba ominie naszą spółkę (mam taką nadzieję). Na razie wygląda, że temat w ogółe jest przemilczany i nie ma spójności w partii. Podatek ten byłby destrukcyjny dla przedsiębiorstw. Wystarczy, że w tym tygodniu zniszczono już naszą giełdę.
  • Re: Koniec Q3 2022 Autor: ~Maciej [91.233.18.*]
    Mam podobne oczekiwania co do zysku netto, biorąc pod uwagę koszty zamknięcia linii produkcyjnej jednego rodzaju papieru w Rottneros.
  • Re: Koniec Q3 2022 Autor: ~marek [5.173.155.*]
    Nie wiem czy to ważne dla AP, ale dziś usłyszałem, że zablokowany jest import papieru ze wschodu...czyli od moskali...

• Re: Koniec Q3 2022 Autor: ~Fubik [136.228.220.*]
    Odświeżam temat po wywiadzie jaki udzielił prezes AP. Wspomniał, że kw 2 i 3 były bardzo zbliżone pod względem wolumenu i cen sprzedaży i oczekuje wyników zbliżonych wyłączając zdarzenia jednorazowe. W kw 2 takim zdarzeniem było odwrócenie odpisu na udziały w jednostce powiązanej natomiast nie mialo to wpływu na wynik skonsolidowany jaki nas interesuje. W Q3 i Q4 spółka miała ponieść dodatkowe koszty związane z zamknięciem lini produkcyjnej w zakładach Rotteneros.

Kurs Rottenerosa ponownie zbliża się na 16 SEK - giełda pewnie dalej oczekuje dobrych wyników - pomimo zarachowania w koszty częsci kosztu zamknięcia tej linii produkcyjnej.

Może będę troche nazbyt optymistyczny ale wydaje mi się, ze możemy zaraportować więcej niż 150 mln PLN dla akcjonariuszy jednostki dominującej (być może nawet 170-180m PLN). To tylko moje przypuszczenia.

Koszty zamknięcia linii miały być ujęte w Q3, nie było mowy o kosztach w Q4:

"Szacowany koszt zamknięcia linii produkcyjnej wyniesie około 60 mln SEK(27 mln PLN), na które składają się głównie koszty zwolnień, które zostaną uwzględnione w wyniku Rottneros za trzeci kwartał 2022 roku."

Też oczekuję wyników zbliżonych do Q2, czyli ok. 170 mln SEK netto (bez odjęcia kosztów zamknięcia linii) i ok. 100-110 mln SEK netto po ujęciu kosztów.
    Jest rewelacyjnie!
    Zysk netto 270 mln SEK,
    koszt zamknięcia linii 62 mln SEK.
    EBIT po odjęciu kosztów 185 mln SEK, gdyby nie było odjęcia wyniosłaby 247 mln SEK, czyli prawie 13% więcej niż w Q2 i... 245% większa niż w 2Q2021!
[x]
ARCTIC 0,60% 8,44 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.