Po przejrzeniu raportu kwartalnego nasuwa mi się wniosek, iż raport nie jest zły jak wyglądał w pierwszej chwili. Wynik ubiegłoroczny zaburzony był dodatnim wpływem umorzenia subwencji z tarczy Finansowej PFR w kwocie 3 142 tys zł .. W tym roku spółka jeszcze nie otrzymała takiej decyzji, spodziewana jest ona dopiero w 4 kwartale 2022 roku. Bez tego zdarzenia wyniki obecne byłyby lepsze od ubiegłorocznych. Ponadto rzuciły mi się w oczy duże różnice w stosunku do ubiegłego roku w postaci : przepływy pieniężne z działalności inwestycyjnej na poziomie -6.654 tys zł w roku obecnym w stosunku do -2189 tys zł w roku ubiegłym oraz przepływy pieniężne z dzialalności finansowej -811 tys zł w roku 2022 w stosunku do +2708 tys zł w roku 2021.
no właśnie o tym pisałem, przychody sporo do przodu ujemne przepływy spowodowane są inwestycjami, ale co tam własnie mamy 9.70, kursu jednocyfrego nie bylo tu od wielu lat, weź tu planuj portfel dlugoterminowy z takim akcjonariatem
Coś dokupiłem dzisiaj jak dla mnie to okazja nie ma co dywagować kto wyrzuca i dlaczego choć moim zdaniem wykorzystano zły czas na giełdzie i słabsze wyniki do zrzucenia kursu w okolice 9.7 może zrzucą jeszcze w okolice 9,2 choć wątpię łatwo teraz między 10-13 wyzbierają masę akcji i w lepszych czasach kurs odpali , te poziomy wydaja się bardzo dobre kupiłem i zamykam oczy na jakiś czas ewentualnie dokupię jak jeszcze spadnie
Chodzi o koszt magazynowania i zamrożenia gotówki. Zapasy stają się kosztem wraz z rozchodem magazynowym. Dopóki nie sprzedadzą nie będzie kosztem tylko wydatkiem.
Zawsze mnie zastanawia zachowanie ludzi jak kurs spada, nie ważne fundamenty, im niżej tym więcej chętnych do sprzedania. Tydzień temu nikt by nie myślał o opylaniu po 12, ale dzisiaj 9.70 dobra cena na sprzedaż, owczy pęd, nigdy go nie zrozumiem
Niestety jest ten tajemniczy sprzedający, który kładzie na sprzedaż te 600sztuk.
Przy tej wycenie i takich zapasach gotówki spolka mogłaby tez uchwalić skup akcji, bo to byłaby dobra lokata kapitału, który leży na kontach i trawi go inflacja a o lockdownach nikt już nie myśli.
te 600-750 sztuk to kładzie DM BOŚ bo ma umowę z LSI Software na animatora (wspiera płynność obrotu). Zlecenia są zarówno na K jak i na S na te same ilości.