jakie fundy? Fundusze mają tyle co nic, tylko po to by odzwierciedlić indeks WIG80. Spółka ma jednego dużego akcjonariusza, który dokupuje by ściągnąć spółkę z giełdy, bo po co? Jedyne co mnie ciekawi, czy jak ogłoszone zostanie wezwanie to czy cena będzie uczciwa, jak zrobiono przy zdjęciu Play'a z giełdy, czy jednak po chamsku.. jak to niestety często bywa :(
O czym ty piszesz? Mogą zrobić wezwanie, ale jak cena będzie niska to fundy nie oddadzą. Żeby zrobić wykup przymusowy musieli by mieć 95% na WZA, a do tego musieliby wcześniej dogadać się z PZU (2,39% WZA), Funduszem Norweskim (1,87%) i pomniejszymi, bo póki co PCC ma 89,5%. Obecnie nie ma najmniejszych szans na zdjęcie z giełdy po niskiej cenie (w kontekście zysków za 2022 i przyszłej dywidendy). Rokita to nie Exol - na Exolu PCC i zarząd ma 94,66% WZA.
Ludzie wycofują kasę z giełdy i rundy potrzebują gotówki. Kiedy jak nie teraz PCC zdjąć z giełdy? Potem będzie już tylko drożej. Ale myślę że premię i tak muszą dac solidną z 20 %
Tej spółki (brakujące głosy do przymusowego wykupu) nie mają ludzie bez kasy, a fundy z kasą. PCC albo posmaruje na grubo, albo zero szans na wykup. To nie Exol, to Rokita.
Fundy to pieniądze ludzi. Jak im znikają aktywa a potrzebna gotówka to w końcu będą sprzedawać. Będzie okazja do taniego zdejmowania firm z giełdy jak oczywiście większościowym będzie zależało. W tym przypadku do tego zmierza, ale pożyjemy zobaczymy
To przecież spekulacje ale z punktu widzenia właściciela właśnie teraz warto skupowac nawet z dużą premią. A fundy cóż wszystko kwestia ceny jaką zaproponują. Rundy akcyjne rzeczywiście pod presją wycofujacych kapitał. Wiem coś o tym