Co Ty porównujesz? DDI 200k na koncie 1,8M kredytu po II kwartale po dzisiejszym dużym spadku na 0,90 za akcję wycena 12 milionów. Duality wycena 12 milinów na dziś należności po II kwartale około miliona ponad, 800k na koncie, w 3 kwartale przepływy z konsol, Summer Sale, konsol, a przychodowo wejdzie obecny Daily Deal, co kwartał zwiększający się kapitał własny, brak emisji i pożyczek. Reszta to Twoje mrzonki, a może zamiast do DDI porównaj do 11bit, odlot na podobnym poziomie.
Tam nikt nie nastawiał się na hit, zobacz na kurs jak się zachowywał. Nikt tam nie grał pod tą premierę bo wszyscy wiedzieli ze będzie lipa. Nie wiem tylko czego 505 to wydało, bo dla nich to wstyd moim zdaniem. Duality robi o wiele lepsze gry i unholy to potwierdzi.
Na podstawie 30 sekund jesteś w stanie stwierdzić, że Unholy będzie grywalne, bez bugów, trzymające w napięciu, wciągające itp.? Jeśli tak to powiedz mi coś więcej na ten temat bo ja niestety nie dysponuję aż takimi informacjami. Jak byś mógł coś powiedzieć o rozgrywce ale bez spoilerów proszę.
Poprostu Duality potrafi robić dobre gry co już udowodnili w swoich tytułach, a na Unholy mieli większy budżet dużo czasu, graficznie wygląda to fajnie, więc jestem dobrej myśli. Gdyby do tej pory robili słabe gry jak na przykład jujube i czekają w tym momencie na Dark Moon gdzie trailer zrobił ogromne wrażenie, ale gra wcale nie musi być hitem. Dua do tej pory już pokazała, że potrafi a Unholy to dla nich szansa, żeby wejść do wyższej Ligii, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja jestem dobrej myśli, i jestem zadowolony z postępów ich prac, Ty możesz być oczywiście innego zdania
Na Serial Cleaners (wczorajsza premiera) bardzo fajnie rosła społeczność graczy po Tokio Games Show, gdzie 505 robiło marketing. Unholy po tych materiałach też zaczęło zbierać społeczność, a wcześniej zdarzało się, że nawet nieco spadało. Także marketingowo powinno być dobrze u nas. Niestety u nich gra nie chwyciła. Serial Cleaner z 2017 roku na premierę też nie zrobiło szału i peak był gorszy niż części drugiej. Dopiero dwa lata później mieli przez chwilę prawie 14k i chyba na to dał się nabrać 505 jak wchodził w projekt.
A po pokazie w Tokyo mówiłem, że Serial będzie lipa, to rynek kupował, a Duala sprzedawał. A tak się śmiali, że odwrotnie do rynku. Na giełdzie 1 zarabia 20 traci. Tutaj też jak będzie euforia ja sprzedam a 20 kupi ;) Na razie minorowe nastroje przy potwierdzeniu dobrego marketingu i dużego potencjału gry wraz z mega niską kapitalizacją. Aż mi się inwestycja w bloober przypomina, kiedy nikt nie chciał po 30zł a ja brałem garściami. Wtedy pięknie w dołku nakupiłem. Teraz trochę wydatków to tyle się nie udało zebrać, ale i tak dziękuję wystraszonym.
Pytanie jest takie czy na CDR rozpoczął się już nowy cykl pod Wiedźmina 4, który udzieli się sektorowi. Poprzedni był pod Cyberpunka i po premierze nastąpiła zwała w sektorze. Niedawno zapowiedziano Wiedźmina 4 i można tam obserwować wzrosty. Od 16.09 można też zaobserwować zwiększenie kapitalizacji w sektorze gamedev. 19.09 emocje wzięły górę na CDR i otworzyli się luką w górę, a teraz powoli idą w tym samym kierunku.
Na razie to są przesłanki, ale moim zdaniem bessa na całym sektorze się skończyła i teraz po kolei będą podnoszone spółki, które mają największy potencjał. To z czasem pociągnie resztę.
Wracając do Duality i DDI. Na DDI obecnie nie ma na co czekać. Nie znalazłem u nich żadnej opublikowanej karty steam dla niewydanej gry. Duality ma ich kilka i są zapowiedzi kolejnych projektów. Więc nawet jak Unholy nie wypali, to będzie szansa na wyjście przy okazji innych projektów. Innym przykładem jest Occupy Mars i PDG. Jak OM nie wypali, to będzie szansa na wyjście pod Coop dla tej gry. Dlatego moim zdaniem kurs DDI zareagował tak jak to widać, tj. jest na sporym minusie.
Wiesiek 2 to jedno, Thorgal to drugie. Na cdp obecnie jest tzw "all in" shortów. Widzą ruch, więc ratują się zwiększeniem szortów. Teraz kwestia Black Rock i Golden Sachsa, czy chcą zarabiać jeszcze na szortach (mało, bo opłacalność szortów mocno spadła) czy za darmo mieć wzrost (obecnie około 2.5% szortów ma cenę zakupu w okolicach 90zł). Przebicie 105zł to wyciśnięcie szortów (tych ostatnich). Technicznie do 125zł. Potem trudno powiedzieć, czy zgon na 55zł i dopiero powrót i gra pod Wieśka/Thorgala czy już powoli w górę. Dzisiaj na giełdach była rzeźnia a cdp od kilku sesji ma wzrosty na ogromnych obrotach. Patrząc na swapy to Goldman ma jeszcze czas bo na long ustawił się na cdp od 2024. Zobaczymy. Teraz w ogóle są dziwaczne ruchy. W większości wzrosty nie poparte fundamentami (cherrypick, art i inne trupy), a tam gdzie fundamenty się pojawiają są spadki (drago, ulg, gf). Też warto zobaczyć, że na początku roku hajpowano najbardziej CFG i DDI, nikt nie wspominał o Duality, GF czy Ulg. Dlatego DDI i CFG omijałem, czułem, że te artykuły są na wywalanie akcji. Jak zaczną pisać o w/w spółkach wtedy warto zacząć sprzedawać i szukać okazji na spółkach, których nikt nie zna, nie gada o nich, nie obserwuje. Bessa dała sporo okazji, tylko nie iść tam gdzie większość leci a da się sporo zarobić.
Mimo, że giełda się dziś cofnęła o jakieś dwa tygodnie, to gamedev poszedł do przodu. I to po odrzuceniu kursów CDR i PLW, które dziś też urosły. Jest to jeszcze zbyt krótki okres, by mówić o pewnikach, ale tak to wygląda. Akurat CFG parę dni temu zakupiłem, więc jestem nieobiektywny, jeśli chodzi o tą spółkę. Nie było tam jednak standardowej zwały po premierze. Patrząc właśnie na prowadzone projekty wydaje się, że nie ma tam już zbyt wiele miejsca do spadków, ale tak jak mówię - jestem nieobiektywny w tej kwestii. Jakby faktycznie rozpoczął się nowy cykl na gamedev, to teraz w wielu miejscach mogą być dołki.
Huhro, spójrz o czym świadczy sformułowanie: "nie było tam standardowej zwałki po premierze". Jeszcze wiele balonów na gamedev musi popękać, żeby można mówić o realnej wartości spółek sprzedających marzenia.
Skonczy to tak lub już skończył game factory np. Tu wiedzą co robią i jak już coś wydają to przynosi to zysk. Może nie mega ale zysk. Nawet bez duality są będą na plus
Do zera nie spadnie. A tak przy okazji to kupiłem tę gierkę i zagrałem chwilę Nie wiem co mam o niej sądzić bo wolę rozpierduchy ale może znajdą się fani tj gry bo jakaś taka dziwna