• eSKY Autor: bialoczerwony1972 [79.191.48.*]
    Odkąd jestem na MCI czyli od 2012 ( z krótką przerwą) pierwszy raz tak szybko MCI przeszacowało nabyte aktywo! Zawsze przez rok pozostawało w księgach w cenie zakupu, dopiero potem jeśli się rozwijało i MCI miało decydujący dział następowało przeszacowanie.
    Teraz jest zupełnie inaczej!!! To może być kolejna petarda w portfelu i to jeszcze jasniejsza niż IAI....
    "Q2 2022 jest okresem wyhamowania spadków oraz bardzo dobrych wyników zrealizowanych przez Subfundusz MCI.EV (148 mln PLN) głównie
    za sprawą nowej inwestycji w eSky (wzrost wartości inwestycji w Q2 2022 wyniósł 164 mln PLN)"
    Jestem w delikatnym szoku...
  • Re: eSKY Autor: ~marek [62.133.136.*]
    Też mnie to zastanowiło ale przyczyna może być inna, bardziej prozaiczna (ładniejsze tabelki i wykresy).
  • Re: eSKY Autor: bialoczerwony1972 [79.191.48.*]
    Może, ale nigdy tego nie robili, a zdarzało się że mieli fatalne wyniki. teraz przecież nikt by nie miał do nich pretensji bo aktywa poleciały w dół od momentu napaści na Ukrów.
    Przecież nie musieli przeszacowywać w dól, albo też mogli zrobić to dużo mniejsza skalę... Jak do tej pory wyceny zawsze były konserwatywne i exity to tylko potwierdzały...

• Re: eSKY Autor: ~IT [91.226.233.*]
    Czyli że co? Że sporządniał, zawiadowca? :) Chce na siebie zwrócić uwagę "dobrem które czyni"?
  • Re: eSKY Autor: ~ekspert [193.111.166.*]
    może na napaści orków, a nie na ukrów co?
    Rozumiem, że sugerujesz że to może być prawdziwy koń pociągowy. Oby. Mi wydaje się to dobra inwestycja, z dobrym timingiem.
    Jeśli chodzi o wyceny zawiadowcs zawsze był w porzo! Od razu przeszacowywał w dół gdy było coś nie halo. Tu przykład Auctionaty, Oktogo czy Travelaty...
    Tak eSKY może być kolejna petardą obok IAI. To z prezentacji:
    "eSky odnotowuje dynamiczny wzrost sprzedaży w H1 2022 przy jednocześnie wyższych poziomach
    rentowności niż w analogicznym okresie w zeszłym roku... " To może być jedną z przyczyn tak mocnego przeszacowania. O co jak o co ale o realne wyceny spółek portfelowych to jestem spokojny. Pamiętajcie, że kupili ją z mnożnikiem 4,5x EBITDA!!! Kto tak wycenia spółkę? Albo eSKY miała poważne kłopoty albo chciała doświadczonego inwestora jakim jest MCI żeby ruszyć na podbój Europy...
  • Re: eSKY Autor: ~Marek [62.133.136.*]
    Ponoć w 2HY ma być lepiej. Zobaczymy. Ja jestem spokojny :-)
    Wszystko fajnie , ale czy to zobaczymy w kursie albo w lepszej dywidendzie. Tego to już nie jestem taki pewien.
    Tego nigdy nie możesz być pewien. Zwłaszcza na bananie. R/R ratio wg mnie wyraźnie korzystny.
    Nie wiem jaki kurs cię interesuje. Na pewno nie szybko będzie tu kolejny lokalny szczyt nie mówiąc już o szczytach historycznych. Zanim Tomek nie przeprosi się z instytucjami będziemy tu mieli wieczne dyskonto, a raczej na to się nie zanosi. Raz mniejsze raz większe ale dyskonto! Jemu niski kurs jest na rękę, choćby dlatego że ta dywidenda wygląda przyzwoiciej przy 16-20zł niż przy 35zł... On ma fiksa na punkcie inwestowania i to co płaci sobie w dywidendzie mu w zupełności wystarcza na obsługę długo moim zdaniem, a jak najwięcej chce inwestować ponownie. Jednak wypłaty będą coraz wyższe (wiele zależy od wyników), ale nie będą to jakieś mocno większe kwoty. 80-90gr w następnym roku i może 1zł w 2024 i 2024r... Tylko, że to zwykłe gdybanie...

O wartościach kursu x2 czy x3 NAV zapomnij i jeśli szukasz szybkiego i wielkiego zarobku to nie tutaj, bo tu małe ryzyko, ale i zarobek współmierny do ryzyka.
    Oczywiście to tylko moje przemyślenia, a będzie jak będzie!

mi wystarczy 1 x NAV
  • Re: eSKY Autor: ~marek [185.13.184.*]
    Niech najpierw będzie 1x to się pomyśli co dalej. A to oznacza >100% vs obecnie więc można czekać nawet kilka lat. Właściwie dopuszczam myśl, że Tomek sprzeda akcje jakiemuś gigantowi tylko pytanie co on wtedy będzie robił :-)
  • Re: eSKY Autor: lobotomek [78.8.137.*]
    Chciałem nieśmiało zauważyć, że nie ma w słowniku języka polskiego takiego słowa jak aktywo. Jest warzywo, łuczywo i pieczywo, ale mamy do czynienia ze słówkiem łacińskim i wiele przykładów na jego odmianę. Liceum, licea, spektrum, spektra, wadium, wadia, aktywum, aktywa, pasywum, pasywa, forum, fora itd., itd. Wiem, że tak pisze Krzysztof Kolany i wielu znanych ludzi zajmujących się finansami i ekonomią, ale jesteście przecież inteligentnymi ludźmi i na pewno umiecie logicznie myśleć. Nawet jeśli język polski nie był waszym ulubionym przedmiotem w szkole. Moim też nie był. Pozdrawiam wszystkich.
  • Re: eSKY Autor: bialoczerwony1972 [79.191.129.*]
    Chyba pomyliłeś fora... Szukaj może jakichś językowych wtedy będziesz mógł tam błyszczeć :)
    "W niektórych językach środowiskowo-zawodowych (np. w języku finansowym, ekonomicznym, języku bankowym) używa się (potocznie) wyrazu aktywo w liczbie pojedynczej. Wspomniany słownik dopuszcza użycie tego rzeczownika tylko w M. i B. liczby pojedynczej (co to? – aktywo, widzę co? – aktywo, zakładka Noty o użyciu), ale w praktyce używa się także form innych przypadków (np. nie ma aktywainteresuję się aktywemmówię o aktywie). Wynika to ze środowiskowej potrzeby odróżniania jednego aktywa od wielu aktywów (w językach, w których ten aspekt rzeczywistości jest bardzo ważny). Odnotujmy jednak, że jest to mniej staranne, poprawne jedynie na poziomie normy użytkowej profesjonalnej.

Pozwól miszczu, że zostanę człekiem mało inteligentnym i dla własnej próżności oraz wygody będę używał zwrotu aktywo!!!
[x]
MCI -0,71% 28,00 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.