Odkąd jestem na MCI czyli od 2012 ( z krótką przerwą) pierwszy raz tak szybko MCI przeszacowało nabyte aktywo! Zawsze przez rok pozostawało w księgach w cenie zakupu, dopiero potem jeśli się rozwijało i MCI miało decydujący dział następowało przeszacowanie. Teraz jest zupełnie inaczej!!! To może być kolejna petarda w portfelu i to jeszcze jasniejsza niż IAI.... "Q2 2022 jest okresem wyhamowania spadków oraz bardzo dobrych wyników zrealizowanych przez Subfundusz MCI.EV (148 mln PLN) głównie za sprawą nowej inwestycji w eSky (wzrost wartości inwestycji w Q2 2022 wyniósł 164 mln PLN)" Jestem w delikatnym szoku...
Może, ale nigdy tego nie robili, a zdarzało się że mieli fatalne wyniki. teraz przecież nikt by nie miał do nich pretensji bo aktywa poleciały w dół od momentu napaści na Ukrów. Przecież nie musieli przeszacowywać w dól, albo też mogli zrobić to dużo mniejsza skalę... Jak do tej pory wyceny zawsze były konserwatywne i exity to tylko potwierdzały...
Jeśli chodzi o wyceny zawiadowcs zawsze był w porzo! Od razu przeszacowywał w dół gdy było coś nie halo. Tu przykład Auctionaty, Oktogo czy Travelaty...
Tak eSKY może być kolejna petardą obok IAI. To z prezentacji:
"eSky odnotowuje dynamiczny wzrost sprzedaży w H1 2022 przy jednocześnie wyższych poziomach
rentowności niż w analogicznym okresie w zeszłym roku... " To może być jedną z przyczyn tak mocnego przeszacowania. O co jak o co ale o realne wyceny spółek portfelowych to jestem spokojny. Pamiętajcie, że kupili ją z mnożnikiem 4,5x EBITDA!!! Kto tak wycenia spółkę? Albo eSKY miała poważne kłopoty albo chciała doświadczonego inwestora jakim jest MCI żeby ruszyć na podbój Europy...
Nie wiem jaki kurs cię interesuje. Na pewno nie szybko będzie tu kolejny lokalny szczyt nie mówiąc już o szczytach historycznych. Zanim Tomek nie przeprosi się z instytucjami będziemy tu mieli wieczne dyskonto, a raczej na to się nie zanosi. Raz mniejsze raz większe ale dyskonto! Jemu niski kurs jest na rękę, choćby dlatego że ta dywidenda wygląda przyzwoiciej przy 16-20zł niż przy 35zł... On ma fiksa na punkcie inwestowania i to co płaci sobie w dywidendzie mu w zupełności wystarcza na obsługę długo moim zdaniem, a jak najwięcej chce inwestować ponownie. Jednak wypłaty będą coraz wyższe (wiele zależy od wyników), ale nie będą to jakieś mocno większe kwoty. 80-90gr w następnym roku i może 1zł w 2024 i 2024r... Tylko, że to zwykłe gdybanie...
O wartościach kursu x2 czy x3 NAV zapomnij i jeśli szukasz szybkiego i wielkiego zarobku to nie tutaj, bo tu małe ryzyko, ale i zarobek współmierny do ryzyka. Oczywiście to tylko moje przemyślenia, a będzie jak będzie!
Niech najpierw będzie 1x to się pomyśli co dalej. A to oznacza >100% vs obecnie więc można czekać nawet kilka lat. Właściwie dopuszczam myśl, że Tomek sprzeda akcje jakiemuś gigantowi tylko pytanie co on wtedy będzie robił :-)
Chciałem nieśmiało zauważyć, że nie ma w słowniku języka polskiego takiego słowa jak aktywo. Jest warzywo, łuczywo i pieczywo, ale mamy do czynienia ze słówkiem łacińskim i wiele przykładów na jego odmianę. Liceum, licea, spektrum, spektra, wadium, wadia, aktywum, aktywa, pasywum, pasywa, forum, fora itd., itd. Wiem, że tak pisze Krzysztof Kolany i wielu znanych ludzi zajmujących się finansami i ekonomią, ale jesteście przecież inteligentnymi ludźmi i na pewno umiecie logicznie myśleć. Nawet jeśli język polski nie był waszym ulubionym przedmiotem w szkole. Moim też nie był. Pozdrawiam wszystkich.
Chyba pomyliłeś fora... Szukaj może jakichś językowych wtedy będziesz mógł tam błyszczeć :) "W niektórych językach środowiskowo-zawodowych (np. w języku finansowym, ekonomicznym, języku bankowym) używa się (potocznie) wyrazu aktywo w liczbie pojedynczej. Wspomniany słownik dopuszcza użycie tego rzeczownika tylko w M. i B. liczby pojedynczej (co to? – aktywo, widzę co? – aktywo, zakładka Noty o użyciu), ale w praktyce używa się także form innych przypadków (np. nie ma aktywa, interesuję się aktywem, mówię o aktywie). Wynika to ze środowiskowej potrzeby odróżniania jednego aktywa od wielu aktywów (w językach, w których ten aspekt rzeczywistości jest bardzo ważny). Odnotujmy jednak, że jest to mniej staranne, poprawne jedynie na poziomie normy użytkowej profesjonalnej.
Pozwól miszczu, że zostanę człekiem mało inteligentnym i dla własnej próżności oraz wygody będę używał zwrotu aktywo!!!