"Cena akcji zaproponowana w wezwaniu o przymusowym wykupie nie może być niższa od najwyższej ceny, jaką podmiot wzywający do sprzedaży zapłacił za te akcje w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed wezwaniem"
Z ostatniego skupu najwyzsza cena to 3,1 , czy to znaczy, że jeżeli by się taki scenariusz w ogóle miał szansę ziścić to na dziś taniej nie mogą ogłosić przymusowego wykupu niż 3,1 ?
dlatego powinniśmy razem cofnąć zlecenia np na 5 zeta - i wówczas nawet jeśłi kupią 1 akcje będą musieli dać 5 zeta - ale tłumwm nie pokierujesz - sprzedają za grosze. Wezwanie wg mnie na bank
Przymusowy wykup akcji § 1. Walne zgromadzenie może powziąć uchwałę o przymusowym wykupie akcji akcjonariuszy reprezentujących nie więcej niż 5% kapitału zakładowego (akcjonariusze mniejszościowi) przez nie więcej niż pięciu akcjonariuszy, posiadających łącznie nie mniej niż 95% kapitału zakładowego, z których każdy posiada nie mniej niż 5% kapitału zakładowego. Uchwała wymaga większości 95% głosów oddanych. Statut może przewidywać surowsze warunki powzięcia uchwały. Przepisy art. 416uchwała walnego zgromadzenia o istotnej zmianie przedmiotu działalności spółki § 2 i 3 stosuje się odpowiednio.
Czyli po co to w ogóle sprzedawać? Jeśli chcą zrobić skup to muszą płacić coraz więcej, więc cena będzie lepsza jak nikt nie oddaje, a jeśli nie chcą to kwestia czasu jest dwucyfrowka, bo firma zaczyna mieć kolosalne zyski, które będą bardzo mocno rosły na przestrzeni lat .
Co wiecej, jeśli chcą skupić, a wiadomo, że nie mogą tego zrobić poniżej najwyższej ceny, która na teraz zapłacili ( a w każdym kolejnym info widać, że płacą coraz więcej) to można na spokojnie wszystko zbierać poniżej tej ceny, która zapłacili. A jeśli tak to każde zbicie to okazja do łatwego zarobku jeśli to zrobią, a jeśli nie zbija to muszą kupować wyżej i wyżej tak?
Czyli krótko mówiąc pokazcie mi ryzyko, bo ja nie widzę?
Swoją droga ja uwazam, że żadnego wykupu i tak nie będzie, ale rozpatrujemy tylko taką ewentualność i ewentualne ryzyka jeśli są. Mądrzejszych proszę o wypowiedzenie się
Wszystkich akcji jest ok 174 mln, 95% z tego to jakieś 165 mln, PCC Chemicals posiada około 151 mln, czyli brakuje im jakieś 14 mln z grubsza żeby osiągnąć próg 95%. Chyba że coś źle liczę.
Czyli szykuje sie długi marsz w górę? Można sobie powolutku, pomalutku dobierac do koszyczka czytając jednocześnie kolejne infa o ich zakupach za coraz większe ceny jak najlepszą gazetę do porannej kawy? Z ewentualnymi szybkimi akcjami na przeczyszczenie leszczynki co jeśli wystąpi będzie fajna okazją do większych zakupów?