Witam.
Dostałem wlasnie raport z BIK. 3 gwiazdki i 451punktów. Czy jest to źle? Właśnie spłaciłem kredyt i był on bez żadnych opóźnień i spłacony przed terminem. Czy to podniesie moją skalę punktową?
Ocenie punktowej 451 odpowiada interpretacja w postaci 3 gwiazdek; ocenie wyższej zaledwie o 5 punktów, czyli 456, odpowiada już interpretacja 4-gwiazdkowa. Wcześniejsza spłata kredytu nie ma bezpośredniego wpływu (ani pozytywnego, ani negatywnego) na ocenę punktową. Natomiast dobra historia kredytowa (brak opóźnień w spłacie kredytów) ma generalnie pozytywny wpływ. Warto jednak wiedzieć, że prawidłowo spłacony kredyty zostanie uwzględniony przy obliczaniu oceny punktowej tylko wówczas, gdy klient wyraził zgodę na przetwarzanie danych po wygaśnięciu zobowiązania. W innym przypadku klient otrzyma taką ocenę, jaką dostałby, gdyby tego kredytu nigdy nie posiadał. Ocena punktowa ostatecznie zależy zawsze od całego profilu danego klienta.
A co ze "złym" kredytem , który był na mnie jako współwnioskodawcę. Po umowie z Bankiem spłaciłem kapitał tego kredytu. Kredyt ma status "umorzony" i brak zgody na udostepnianie danych po wygasnieciu zobowiazania. Czy to oznacza, ze po 15.06.2008 juz nie bedzie widoczny w BIK? Kredyt został zawarty 23.05.2002r.
To czy informacje na temat kredytu będą widoczne po 16 czerwca 2008 r. na raportach kredytowych zależy jeszcze od dodatkowych czynników: jakie były historyczne statusy płatności, (tzn. czy poszczególne raty miesięczne były spłacane regularnie czy z opóźnieniem i jakie było to opóźnienie) kiedy kredyt był zamknięty i czy ewentualnie bank przekazał do BIK informację o możliwości przetwarzania danych po wygaśnięciu zobowiązania bez zgody klienta.