Gdyby faktycznie chcieli skupić papier, to powinni zaproponować cenę min. 30% wyższą od rynkowej. Po 3,79 nikt się się zapisze. Chyba że wezwanie ma na celu odkupienie akcji od słupów...
Po to żeby wystraszyć akcjonariuszy. Ktoś się może przestraszyć że dostanie 3,79 i będzie wolał sprzedać teraz po 4zł.
Jak ktoś ma na oku lepszą inwestycję, buduje dom, potrzebne mu pieniądze to może sprzedać po 7-10zł. Ale nie po 3,79zł. W 2018 roku sprzedawanie po 1zł to było wywalenie pieniędzy w błoto i tak samo jest teraz. Banki wyceniają tą spółkę znacznie wyżej niż po 3,79.
Pisałem o czarnym pijarze wielokrotnie zarządu wobec spółki i że nie zależy im na wzroście kursu...wiadomo dlaczego,ale tylko frajer odda po tej cenie...
Pośrednie nabycie akcji - zmienił się podmiot kontrolujący Amerykankę. Mają Formalny obowiązek wezwania zgodnie z dotychczasowym art. 74 ust. 2 ustawy o ofercie.
Cena to średnia z ostatnich 6 miesięcy, zgodnie z przepisami.
Za słabo znasz przepisy, żebyś mógł zabierać głos na forum. Poszukaj info, poczytaj i wróć na merytoryczną dyskusję.
Obecne wezwanie wynika z przepisów prawa. Zmienia się właściciel akcji, akcje zostają przeniesione do innej spółki głównego Akcjonariusza i w związku z tym ma obowiązek zrobienia wezwania na 100% akcji. Nie obowiązuje w tym przypadku próg 90% jak przy klasycznym obowiązkowym wezwaniu.
Skoro akcje są przenoszone do innej spółki głównego akcjonariusza to wydaje się że właściciel się nie zmienia prawda ? Podmiot dominujący wobec papapol się przecież nie zmienia . Skoro tak znasz przepisy skieruj mnie na przepis który to wyjaśnia bo ja do końca nie jestem pewien. Przenoszenie akcji po swoich podmiotach daje ten sam skutek co np zmiana właściciela ? 2 kwestia to czy większościowy mając świadomość wyżej wymienionego obowiązku robił by jakieś takie przesunięcia czysto formalne i przez to musiał ponosić koszty wezwania deponowania pieniędzy ? A jeszcze kwestia progu 90 procent głosów co to za próg ? Nie znam ani to przymusowy ani co co to jest 90 procent ?
Bo zgodnie z przepisami muszą zrobić wezwanie na 100% To jest obowiązek, a wiadomo, że wezwanie nie dojzie do skutku, bo nikt nie sprzeda po takiej cenie po wynikach.... A z drugiej strony Wzywający też nie oczekuje że skupi....
Dnia 2022-08-24 o godz. 09:59 ~maarc napisał(a): > Gdyby faktycznie chcieli skupić papier, to powinni zaproponować cenę min. 30% wyższą od rynkowej. Po 3,79 nikt się się zapisze. Chyba że wezwanie ma na celu odkupienie akcji od słupów...