• Wyniki niestety dramat! Autor: ~gracz [83.144.118.*]
    Chyba skończył się dobry czas dla spółki, spadek zysku aż o 75% r/r. Lipa:(
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~mich [159.205.150.*]
    w większości zdarzenia jedorazowe. Jak popatrzeć to wzrost przychodów i zysku brutto a potem koszty obniżyły wynik końcowy. TO co u góry trudno osiągnąć to co na dole RZiR łatwo polepszyć (koszty zawsze prościj ciąć nisz budować wzrosty firmy). Ten spadek bedzie wykorzystany do zrobienia nowych szczytów. za ok 2 lata :-)
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~Mariusz [79.190.101.*]
    Tak myślisz ? to zobacz jak wzrosły koszty pracy . 0 33% . Koszty finansowania długu odejmowane są na końcu dlatego masz tak duży zysk ze sprzedaży i mały zysk netto . zobacz jak wzrósł dług . Wyższe koszty pracy i odsetki do tego wyższe koszty paliwa itd dobiły wynik . Wartość tej spółki według mnie na dziś to 32 pln. Firma oczywiście ma potencjał ale kończą inwestycje w Łodzi w najgorszym czasie . Ja też wywaliłem na otwarciu 60% .
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~Photomaniac [91.206.6.*]
    Ja chyba czytam inne raporty, przecież Oponeo ma koncie sporo zarobionej gotówki więc gdzie jest ślad jakichś kosztów finansowych? chyba z powodu inflacji chcą jak najwięcej tej kasy wydać stąd skup akcji własnych oraz chyba to co najważniejsze to zakup opon do nowego magazynu już teraz aby załapać się jeszcze na stare ceny. Co do samego magazynu to przecież Panatoni go buduje dla Oponeo a oni tylko wynajmują więc za nic nie płacą. Wydaje mi się skoro znacząco zwiększają wydatki a mimo to nadal mają duże zyski to chyba dobrze bo to znaczy że się rozwijają. Po kiego licha mieliby nadal tyle zarabiać ? aby jeszcze więcej kasy leżało na koncie? to by dopiero było bez sensu. Czytałem jakąś analizę analityka bankowego z UK który napisał że oponeo zostało z niesprzedanymi oponami bo zobaczył duże stany i nie pomyślał że to są nowe opony które kupione są do nowego magazynu. Śmichu warte te wszystkie analizy ale chyba komuś zależało na chwilowej zadymie aby akcje spadły i nieźle mu to wyszło.
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~gracz [83.144.118.*]
    Nie masz pojęcia o czytaniu raportów. Pozbywanie się gotówki to jedno, a skokowy wzrost kosztów operacyjnych przy stałej marzy to inna bajka. Jeżeli spółka nie ograniczy wzrostu kosztów, lub nie poprawi marzy (co nie będzie łatwe w Internecie) to może mieć problem z rentownością. Szczególnie jak ludzie zaczną oszczędzać na zakupie opon, lub będzie słaba zima. Obecnie to ich najsłabszy kwartał w którym wygenerują pewnie sporą stratę, wszystko rozstrzygnie się w ostatnim kwartale. Na dzisiaj mamy spadek zysku o 75% przy rosnących przychodach spowodowany wyraźnym wzrostem kosztów. Jeżeli przychody wyhamują, spadnie zysk na sprzedaży a koszty utrzymają się na obecnym poziomie to słabo to widzę. Tak to postrzega rynek, stąd zapewne takie spadki.
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~Photomaniac [188.147.4.*]
    No właśnie o ten wzrost kosztów mi chodzi bo nie widzę takiego poza dodatkowymi wydatkami na towar handlowy ktory właśnie zaprocentuje w następnych miesiacach. To raczej postrzegam jak inwestycje a nie koszty
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~Azatem [176.221.123.*]
    To nie jest tajemnica, bo wszystko zostało opisane w raporcie. Właśnie koszty magazynowania i obslugi technicznej sa wskazywane jako najistotniejsze. Jako drugie kluczowe, Zarząd wymienia wzrost kosztów wynagrodzeń. Czytałem gdzieś również o lokowaniu nadwyżek w kryptowaluty ale to mogą być fejki. Zwraca uwagę duży wzrost zobowiązań.
    Po pierwszym kwartale mówili że wyniki złe bo kupowali opony. W drugim miały byc żniwa ale nie było bo tez kupowali opony na IV kwartał. Jeśli to prawda to po martwym sezonie czyli III kwartale, powinny być prawdziwe żniwa w IV. Ale z powodów opisanych w raporcie moze się okazać że w IV będą kupować opony na II kwartał.....
    Zgodzę się, że wyniki średnie. Co tam moja zgoda albo i jej brak. Rynek też rozczarowany a ponieważ kurs ponizej 40 zł stanął skup akcji własnych.
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~da [46.204.108.*]
    o tych krypto to czytales ale tutaj chyba,,, jeden typ sypie i wg mnie juz sie mu konczy.Zaraz bedzie walne i zmienia ze od 30zl skup i wracamy na 45, tylko trzeba czekac
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~Azatem [178.217.140.*]
    Może i sypie ale mówimy o wynikach półrocznych a nie o kursie.
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~Mariusz [79.190.101.*]
    Popatrz na fcf. Pieniądze że spółki wypływają. Sprawdź wskaźnik zadłużenia - rośnie. A gotóka spada. To że jeszcze coś zostało mnie nie uspokaja.
    Moim zdaniem firma nie ma możliwości przerzucenia wzrostu kosztów na klientów w taki sposób aby utrzymać dobrą rentowność.
    A teraz najlepsze.
    1q22 minus bo tradycyjnie mają minus
    2q22 zawsze dużo na plusie ale nie teraz słaby wynik
    3q22 zawsze na minusie
    4q22 zawsze na dużym plusie. Ten kwartał pokarze ile spółka jest warta. Moim zdaniem nikt nie będzie zawracał sobie głowy oponami. Za chwilę nie będzie co do gęby włożyć. Samochody nowe się nie sprzedają bo nie ma samochodów bo kredyt drogi bo ludzie mają węża w kieszeni. Import indywidualny spada.
    Następne 12 miesięcy to lipa dla firmy.
    Cena to32 pln
  • Re: Wyniki niestety dramat! Autor: ~Lew [45.87.212.*]

Na StemCells przejęcie?
[x]
OPONEO.PL 0,47% 85,40 2026-05-19 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.