"Polenergia miała w drugim kwartale 2022 roku 3,5 mln zł skorygowanego zysku netto wobec 60,8 mln zł rok wcześniej" jak do tego doszło kiedy ceny energii w tym roku poszły do góry a spółka sie chyba rozwijała zamiast się zwijać? Jak mogli wypracować tak mały zysk, ktoś mi wytlumaczy o co tu chodzi? Z raportu ciężko wysnuć mi jakies wnioski. W dodatku Przychody ze sprzedaży wyniosły w II kwartale 1.337,4 mln zł więc jak z tego mogli zarobić tylko 3,5 miliona?
Polenergia zainwestowała duże środki w kolejne przedsięwzięcia, które ( np Kostomloty) przyniosą korzyści w 3 kwartale br.
Ponadto inwestycje zagraniczne rownież miały wpływ na poniesione koszty ( wyższe aniżeli w półroczu 2021).
Po przeczytaniu sprawozdania Zarzadu z działalności należą sie tylko brawa Zarządowi i Spółce za solidność i konsekwencje w działaniu, mimo wielu wybojów i zapór, na jakie napotykają .
Segmenty obrotu i sprzedaży oraz segment gazu obniżyły wynik EBITDA o 50 mPLN. Spółki obrotowe będą ciągnąc skonsolidowane wyniki wszystkich spółek energetycznych w dół, a w Niemczech to prawdopodobnie dojdzie do bail-otuów, bo firmy kontraktowały prąd na 2023 po 40-50euro a obecna cena na rynku to około 500euro.
Obrót obrywa, zakontraktowane ceny były dużo niższe, koszta to bilansowanie się na rynku po dzisiejszych wysokich cenach, koszty zrywania umów itp. W warunkach szybkich zmian w góre tak się może dziać. Lepiej będzie jak ceny zaczną opadać i się normować
Odsyłam do sprawozdania Zarzadu, w którym znajdziesz wszystkie odpowiedzi na nurtujące Ciebie pytania ( w rozdziale dot.ryzyka prowadzonej działalności )Pozdrawiam