• Akcjonariat Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    względem IQ 2022
    Bafago bez zmian
    AŻ- zwiększył udział o 34 471 szt do 104 001 szt akcji
    AO zwiększyła swój udział i posiada 52 010 szt akcji
    Pozostali z 395 701 szt zeszli do 292 159 szt , ponieważ
    MNS nabył za 2 miliony 17 061 szt akcji
    PYTANIE DLACZEGO KUPUJĄ SWOJE AKCJE , BO SA BARDZO TANIE I MOGĄ NIMI DYSPONOWAĆ
    PANIE PREZESIE JESTEM POD WRAŻENIEM R A T U J PAN K U R S
  • Re: Akcjonariat Autor: glokoo [31.1.139.*]
    @ Znany, mam pytanie:

Gdzie w raporcie podana jest informacja o tym, że MNS wydała 2 mln na skup akcji ? Napisałeś nawet dokładną ilość akcji (17.061), ale skąd wziąłeś tą informację ?

Moim zdaniem błędnie określiłeś wzrost ilości akcji przez A. Żołędowskiego. Wystarczy porównać ze sobą 2 ostatnie raporty kwartalne. W ciągu kwartału AŻ zwiększył ilość akcji z 5,04 do 9,99%, czyli dokładnie o 51.532 akcje ! Od 01/04 do 30/06 kurs akcji był zdecydowanie wyższy niż w chwili obecnej, więc na akcje AŻ wydał coś około 6 mln pln ! Nikt na tą informację nie zwrócił uwagi, a to przecież bardzo ważne i pozytywne info !

Na dzień 30/06 J. Żołędowski miał: 6,68% wszystkich akcji.

Jak sądzicie dlaczego JŻ swoim nieprzewidywalnym zachowaniem doprowadził do zwały cen akcji ???
    Kto skupuje akcje od 1 lipca ???

Może się mylę, ale dla mnie jest nim m.in. JŻ, który może to robić swobodnie aż do osiągnięcia progu 9,99% bez konieczności informowania nas o tym. JŻ mógłby (jeśli byłoby to w jego interesie, ale w chwili obecnej po prostu nie jest :) ) jednym wywiadem, komunikatem itp. uspokoić akcjonariat i obronić kurs akcji, ale tego nie robi. Dlaczego ? JŻ Musi zebrać po taniości akcje od wystraszonych akcjonariuszy. Jak będzie miał już ich wystarczająco dużo wówczas ze strony spółki zaczną płynąć pozytywne komunikaty np.: o przekroczeniu 10% posiadanych akcji przez JŻ, o dywidendzie, polityce dywidendowej itp.

Możemy zadać pytanie Panu JŻ: Jarku, dlaczego ? Odpowiedź jest banalnie prosta: "for money !!!".

Na koniec porównajcie sobie jeszcze kurs MNS rok do roku mając wiedzę na temat zysku wygenerowanego w I i IIQ 22 i 21. Wnioski powinny być łatwe do wyciągnięcia ;)

Uważam, że cała obecna sytuacja na spółce to przemyślany plan p. prezesa - mało moralny, ale kto by się tym przejmował - grunt, że dochodowy ! Jak JŻ zbierze akcje będzie wysoka dywidenda. Wystarczy przemnożyć wartość dywidendy przez ilość posiadanych akcji - myślę, że starczy od 1go do 1go ;)

Być może mylę się w tej teorii spiskowej - czas pokaże. Wątek do przemyślenia w każdym razie ;)

• Re: Akcjonariat Autor: ~Odys [31.0.70.*]
    Racja i prawda. Są stabilne i duże zyski, wzrost 50% r/r. Akcjonariat popaprany, niech wszystkie słabe ręce już stąd spadają.
  • Re: Akcjonariat Autor: ~Prezes [37.47.221.*]
    Nie martw się rozpoczął się skup
  • Re: Akcjonariat Autor: ~młody [83.142.136.*]
    i żadnych akcji spółka nie nabyła, ładna ściema ;-)
  • Re: Akcjonariat Autor: ~Daw1985 [188.146.196.*]
    No i raport o korekcie rozwalił niestety Twój fajny punkt widzenia. Sam chce w to wierzyć co napisałeś. Jednak widać prawda jest inna.
  • Re: Akcjonariat Autor: glokoo [31.1.139.*]
    @ Daw1985

W żadnym przypadku ! Nadal twierdzę, iż prezes celowo i krótkoterminowo zarządza spółką w taki sposób, aby skupić jak najwięcej przecenionych akcji ! Mam tu na myśli chaos, który zapanował od WZA, odwołania p. Olewskiej itd. Chodzi o zakup indywidualny akcji przez JŻ (na własny rachunek), a nie na konto spółki. Gdyby JŻ zdecydował się kupować rzeczywiście akcje w imieniu spółki to byłby to rzeczywiście bardzo dobry sygnał, ale tak nie jest bo mu póki co na tym nie zależy. Jemu zależy przede wszystkim na swoim interesie i jest absolutnie świadomy jak cenną spółkę posiada - co by o nim nie mówić ;) Spółka ładnie zarabia i ma bardzo dobre perspektywy przed sobą, ale chodzi o to, żeby to właśnie do jego kieszeni płynął jak największy profit z wysokiej dywidendy już w przyszłym roku.

Moim zdaniem to sytuacja krótkoterminowa. W interesie Prezesa i jego rodziny jest w końcu, aby akcje spółki były godnie wyceniane. Po ostatnich zakupach AŻ jest w plecy około 2 bańki.

Reasumując: zbiorą tyle akcji co potrzebują, to i powrócą do właściwego zarządzania spółką. Strategia pazerna i moralnie negatywna. Utrata zaufania do spółki może być bardzo ciężka do odrobienia i tu jest ryzyko panie prezesie, które mam nadzieję że pan skalkulował właściwie.

PS.
    1. Co do raportu to akurat moim zdaniem rzeczywiście wkradł się im tam błąd. Zwróćcie uwagę, iż jest to ta sama kwota co w pierwszym wersie tabeli pierwszej - aktywa trwałe. Coś im się skopiowało i tyle.
    2. Prezes chyba czyta forum bankiera ;)
  • Re: Akcjonariat Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    Wysłałem im meila z zapytaniem czy i po co kupują akcje
    i jak szybko zareagowali a ja odpowiedzi nie mam żadnej
  • Re: Akcjonariat Autor: ~ZW [79.185.130.*]
    Dnia 2022-08-19 o godz. 10:02 glokoo napisał(a):
    > @ Daw1985

> 2. Prezes chyba czyta forum bankiera ;)

Mam taką nadzieję, bo to chyba jedyna szansa, że dotrze do niego jakim jest beznadziejnym człowiekiem. W spółce sami klakierzy, wyniki dobre dzięki sytuacji geopolitycznej, więc ciężko liczyć na jakąś refleksję u prezia.

[x]
MENNICASK 2,08% 59,00 2025-10-03 15:17:46
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.