Pomad 800 tys zysku czyli spokojnie w ciagu 2022 planowane 3 mln można osiągną, spory zysk na działalności operacyjnej i sporo kasy w firmie, ok będzie tu gorąco
Jest raport i aż nie wiem co powiedzieć. Wyglada to conajmiej średnio, wynik netto na minusie. Wiadomo, że sporo kosztów mają, ale do wejścia na giełdę przygotowywali się od ponad roku…
A ten skonsolidowany troche na minusie, ale to ja już poproszę o analizę ekonomistów wg mnie zyski byly i to spore 238 mln a podatek ponad 400 mln i mamy minus. Jakie przychody … no i coż walneli ich mega podatkiem, który zjadł zyski to widać napewno, skarbowy zabija firmy jednak. Ale coz kasa wyrobili i to grubą, potrafią roboć piniadze
Jakie miliony? Tysiące i skąd ty bierzesz te 800 tys zysku? Obrót mają spory, ale jak na to, że od dawna przygotowywali się do wejścia na giełdę, publikacja raportu o 23:57 i to wykazującym stratę netto na poziomie 191 tys jest raczej kiepskim startem.
Dwa rodzaje tabelek tam masz raport gdzie zsumowane są pasywa i aktywa grupy i tu masz wartość zysku na minusie, a w jednostkowym masz na plusie.
Mnie zaintrygowały dwie rzeczy „Zgodnie ze strategią Spółka planuje zainwestować wszystkie posiadane środki do końca 2024 roku. Docelowo Spółka będzie posiadać pomiędzy 7, a 15 spółek.” No ambitnie, ciekawie to wygląda.
Ponadto ilość zatrudnionych osób 8 w całej grupie, ja pitole mało, z punktu kosztów pięknie, ale no ktoś tą robotę musi robić pewnie umowy zlecenia i kooperanci zgarniają sporo, bo koszty wynagrodzeń są. Ja tam patrze na duży wzrost zysku operacyjnego, czyli tego do czego są powołani, co jest ich głównym celem jako spółka, jest na grubo z 15 000 na 180 000, w tym cytacie o Inwestment jest też mowa o strategii i ją też pewnie poznamy. Ahhh ciekawe jak to rynek oceni dzisiaj wszystko.
Mówisz o skróconym rachunku zysków i strat. Jakbyś czytał cały raport, a nie wyciągał to co bardziej się podoba, zauważyłbyś, że nawet cash flow z działalności operacyjnej jest na minusie, co w dobrze funkcjonującej spółce nie powinno mieć miejsca, bo wskazuje na jej niska rentowność. Oczywiście może być to chwilowe zjawisko, ale warte zauważenia. Starte powinni wykazać w przepływach inwestycyjnych, bo to by pokazało, że są spółka rozwijająca się.
Co do zainwestowania środków i posiadania 7-15 spółek, chodzi tutaj o Investment, której zadaniem jest działalność inwestycyjna, wiec nic tutaj dziwnego i chodzi o kapitał 9 mln. Ja jestem ciekawa, komu te spółkę sprzedali.
To co zwróciło moją uwagę w raporcie: 1) Dobra rentowność na sprzedaży towarów i materiałów (to jest prawdopodobnie działalność sklepu EkipaToNosi) - przychody z tyt. sprzedaży towarów i materiałów to 993 kPLN, a ich wartość: 551 kPLN (marża: 44,5%), jest ok. 2) Spore pozostałe koszty operacyjne - to prawdopodobnie związane z połączeniem spółek. Może jakieś darowizny w związku z wojną w Ukrainie. Zobaczymy, czy będą te koszy na podobnym poziomie w kolejnym kwartale - spodziewam się, że nie powinno być. 3) Niestety wciąż nie wiem, jak są rozliczane przychody z reklam w filmach i jakie jest ich znaczenie dla firmy. Nie wiem nic o przychodach z tytułu praw do marki Ekipa (ile mają ze sprzedaży lodów Koral, zeszytów Herlitz itd.) 4) Widać, że Ekipa Holdin w przyszłości to nie będzie już "typowa" Ekipa. Sporo stawiają na dywersyfikację (gry wideo, gry planszowe, filmy/seriale [tutaj trochę zaskoczenie, że aż 6 projektów jednocześnie prowadzą. Nie wiem, czy nie jest to za dużo na raz i trochę ryzykują brakiem zasobów ludzkich do produkcji oraz niewypałem. Pracowanie po kolei zmniejszyłoby te ryzyka, ale z drugiej strony opóźniło potencjalne zyski], inwestycje) W zasadzie niewiele ten raport wyjaśnił, liczyłem na więcej.
Ja też jestem jak po ciężkiej nocy, ten raport opublikowamy późno, nie wszyscy jeszcze nawet w niego zerkneli, pozytyw jest to, że nie ma zwały, ale nie ma też tego co w temacie czyli wideł, trzeba żyć nadzieją, że „gruby” się zaraz obudzi i zbierze, a nie wyrzuci pakiet.
Jeśli chodzi o plany poszczególnych spółek to nic się nie zmieniło odkąd je powołali, jeszcze przed wejściem na giełdę. Moim zdaniem to słabo rokuję, że wciąż nie mają konkretów.
Ja kupiłam po 12, wiec nie będę wywalać po 4, mogłam sprzedać po 20, ale stwierdziłam, że nie duże pieniądze, wiec zaczekam. 1000 akcji to frytki teraz. Myślę, że do 12 już się nie odbije, więc i tak będę stratna, a czy tysiąc w tą czy tamtą to już nieważne. Trzymam, żeby malkontencić na dzieciaki.
Odezwał się ten co nie ma żadnego argumentu ale z Toba nawet nie pisze bo nie masz nic do powiedzenia już Ci pisałem takich jak Ty miała przyciągnąć ekipa holding
Cofnij się do postów jak Ci argumentowałem i prosiłem żeby przedstawił argumenty których nie miałeś jesteś zwykłym 20 latkiem który dostał 1000zl od rodziców i je utopil No i to tyle.
Dnia 2022-08-09 o godz. 20:40 ~Gość napisał(a): > Nic nowego w dupie mają akcjonariuszy
od poczatku tak było, najpierw się tłumaczyli, że to nie ich spółka (BBA), potem w ogole zrobili olew na nas, a takie dawanie raportow 'tuż przed północą' to jak dla mnie totalna amatorszczyzna, jak w podstawowce, kiedy pracę domowa robiło sie na kolanie na przerwie przed lekcją
dziwnie długo mieli się na tym poziomie , jak tylko ktoś podciągnie do góry to drugi zaraz uwali. No nic trzeba czekać na dalszy rozwój sytuacji,może dostaniemy w końcu jakieś pozytywne info