- budowana grupa kapitałowa
- UT ma bardzo ciekawe portfolio + plany wejścia na GPW. - dywersyfikacja profilu różnych gierek
- globalny rynek - w portfolio gierki, które długo będą na siebie zarabiały (DEX, RB2, seria pocket....)
- wysoki kurs dolara, słaba złotówka.
- całkiem dobre wyniki na listach nintendo poszczególnych gierek
- solidne aktywa, niskie zadłużenie
- tendencja poprawy marży
- ciekawe promki
- fajne tytuły na horyzoncie
- na minus - mogliby poprawić IR...
- o czymś zapomniałem?
W porównaniu z innymi spółkami z gamedev na newconnect to tutaj mam wrażenie, że kurs był zdołowany.
4.5 PLN należy się jak ziarno ślepej kurze :)
Niby to co piszesz to prawda ale:
-dlaczego tworzone są spółki zależne do których przekazywane są gry dotyczy to spółki AM - przekazano tam kilka gier - co ma z tego Qubica,
- więcej spółek to więcej administracji, zarządów itp. a mówi się o konsolidacji w branży,
- spółka tak naprawdę to co zarabia to rozprowadza dalej, balansując na krawędzi,
- to już nie jest ten sam Qubic co kilka lat temu kiedyś to był developer a teraz to raczej wydawca i ninwestor z kilkoma pracownikami na pokładzie,
- cyrk ze skupm akcji "jak będzie 1 mln na kącie to będzie skup" ja też tak mogę napisać - czytaj skup to taki koncert życzeń,
- dziwne przepisywanie akcji przez prezesa na żonę - bez komentarza,
- komunikacja z inwestorami leży, ale jakby trzeba kasy na rozwój pod emisję akcji to by się języki rozwiązały, dorobić się samemu tak ale dla akcjonariuszy to już ...... Typowy polski Janusz biznesu.
Kominikacja jest kiepska. Do tej pory nie podali z kim z izraela gry podpisali, to jakaś tajemnica? Niedługo wyjdzie Everdream najwieksza gra Qubica. Przy tym kursie nie ma podstaw do obaw kurs powyżej 4 powinien być wliczając samych Untold Tales.
Weź pod uwagę też że Qubic w każdej chwili może wyjść z inwestycji w spółkach zależnych tak jak ostatnio zrobił z Sonka i przeznaczyć te pieniądza na jakieś kolejne inwestycje i straci do końca kontrolę nad grami przekazanymi do tych spółek, bez odbioru ps. Ja też bym mile widział kurs Qubica w okolicach 5.
Z Untoldami może tak być po debiucie na gieldzie , że mogą zejść poniżej progu większościowego, ale wyedy napewno sporo na tym zarobią. Zreszta te gry co przekazali Untold w dużych ilościach już sie sprzedały wiec nie wiem czy to jakaś wielka strata. Ps. Skup teraz ma być z kapitału zapasowego, wiec prawdopodobnie się odbędzie.
Odnosząc się do gier przekazanych spółką zależnym to sprawa wygląda tak . Gry zostały przekazane Naptime Games ( Tiny Lands, Stencil Art, Party Treats, Momolu and Frienda, Not Not - A Brain Buster, Coloring Book , Jumping Joe and Friends ) , Untold Tales ( Badland , Dex, Blazing Beaks ). Moim zdaniem mogą być dwie przyczyny takiego ruchu . Pierwsza z nich to poprzez przekazanie gier zostaną zwiększone przychody poszczególnych spółek a co za tym idzie ich wartość na rynku , w dalszej perspektywie myślą może nad tym żeby Naptime Games wprowadzić na rynek NewConnect . Druga to taka rzecz że gry w promocji po 2 dolce już tak dobrze nie sprzedają się pod skrzydłami Qubica więc postanowili je przekazać spółką zależnym z myślą że one rozkręcą od nowa sprzedaż. To moje są takie przemyślenia. Jak ktoś myśli inaczej to proszę pisać , z miłą chęcią wysłucham. Wyjście Qubica z inwestowania w spółki zależne , w tej chwili wątpię w to . Najpierw to oni chcą spółki wprowadzić na giełdę i dlatego w nie inwestują . Poprzez sprzedanie akcji Sonki zebrane pieniądze inwestują w Grupę Kapitałową . Chyba nikomu nie muszę mówić co to oznacza dla Qubica wysoko wyceniana spółka Untold Tales której Qubic ma 9kk akcji . Qubic ostatnio pożyczył Untoldom ponad 800k na rozwój. Untoldzi już w 2021 roku byli wyceniani na 45kk kapitalizacji . Nie ma co się oszukiwać wejście Untoldów na giełdę wyniesie Qubica na inne poziomy o wiele wyższe . Na tą chwile najlepiej sprzedającymi grami Qubica są RB2 i Om nom Run w promocji Przed nami gierki z serii Pocket oraz moim zdaniem hit na switcha Everdym Valley . Osobiście grałem w tą najnowszą wersje Everdym Valley i to mogę powiedzieć że: - grafika jest ładna - otwarty świat , można iść gdzie się chce , bez żadnego narzucania kierunku - kreator postaci - rozbudowana np ( crafting , gotowanie, uprawa roślin i hodowla zwierząt) - występowało kilka buguw ale bez większego wpływu na grę (pewnie zostaną poprawione). Gry z serii Pocket też mają w sobie potencjał . Jeszcze w tym kwartale powinno wyjść Pocket Pool . Po tej grze będzie można stwierdzić co nieco więcej jak postrzegać te gry z tej serii . Pocket mini golf był hitem więc jest duża nadzieja na dobrą premierę.
Te gry o których piszesz sprzedają się w promocji po 2 dolce. Odlicz 30% dla Nintendo i z tej kwoty ok połowę ma qubic. To są centy. Niestety kolejny raport znowu na minusie. Pozdrawiam
Z tego co obserwuję to po sprzedaży akcji Untoldów w rodzinie, bo znaja sie z Hyperstrange zostaje tylko przejęcie reszty grupy przez inny podmiot. W jakim celu oddali wszystkie znaczące IP Untoldą?
Optymistycznie to tak ale.... wyprowadzili najlepsze IP z spółki matki do zależnej a teraz ją opychają.... to juz można też i negatywnie zinterpretować ... Cały czas trąbił że buduje silną grupę kapitałową i właśnie pozbywa się perły w koronie ....??? Wcześniej popchnęli akcje sonki (stonki) co okazało się dobrym ruchem ale zrobili to z Ragnarem który jest czystą spekułą....(ceikawe powiązanie) Do tego przekazanie akcji żonie (minimalnie ponizej 5%...) No i sławetny skup - porażka Jest mnóstwo cegiełek do przeanalizowania. Może idea to tworzenie spółek i ich opychanie ..:) ciekawe za ile pójdzie Untold Tales. Pewnie więcej niż jest wyceniany obecnie QUB. Pytam bo nie widzę myśli przewodniej prezia