Obniżenie kapitału zakładowego Spółki i zmiany Statutu Spółki
Propozycja: Zgodnie z art. 621, 622 par. 4 i 732 Kodeksu Zobowiązań Rada Dyrektorów Spółki
proponuje obniżenie kapitału zakładowego Spółki z kwoty 3.860.850,00 CHF do kwoty
386.085,00 CHF, tj. o kwotę 3.474.765.00 CHF, poprzez obniżenie wartości nominalnej każdej akcji
z 0,10 CHF do 0,01 CHF. Akcjonariuszom Spółki zostanie wypłacona część wartości nominalnej ich
akcji w kwocie różnicy pomiędzy 0,10 CHF i 0,01 CHF, tj. 0,09 CHF na akcję.
Witam! To nie jest dywidenda. To jest obniżenie kapitału zakładowego. Być może przygotowanie do wykupu akcji 10-krotnie taniej. Nie wiem do końca jaki to będzie miało skutek dla dywidendy i ewentualnego wykupienia akcji od niektórych posiadaczy. Zobaczymy! Pozdrawiam JN
1) nikt Cię nie może zmusić do sprzedaży akcji 2) z dywidendy i obniżenia kapitału akcje i tak się zwróciły 3) 1 akcja jest warta około 3 franków Pozdrawiam
"Uściśla się, że cena emisji wyżej wspomnianych nowych akcji została ustalona powyżej wartości nominalnej, tj. z ażio w wysokości DWÓCH FRANKÓW I DZIEWIĘĆDZIESIĘCIU CENTYMÓW (2,90CHF) na akcję"
Wydaje mi się, że to jest jednak niezrozumienie tematu. Wartość nominalna wynosi w tej chwili 0,01 franka. Jeśli mam akcję o wartości nominalnej np. 1 CHF to ktoś może nabyć akcję powyżej wartości nominalnej i ta nadwyzka to tzw. Agio. Czyli mam akcję która ma pokrycie w 1 chf a sprzedaje za 6 ( np wprowadzając na giełdę czy sprzedając udziały w sp z o.o.
Ile jest warta akcja Orphee decyduje rynek, a tutaj jedynym ( być może) zainteresowanym jestCormway.(patrz wezwanie na akcję). Można się zapytać czy są chetni kupic i za ile?
Ja z chęcią bym sprzedał za 1chf.
Dla mnie jedyną nadzieją , na w miarę uczciwe potraktowanie mniejszosciowych akcjonariuszy jest ich przedstawiciel Samuel Halff Szwajcar oraz ewentualnie akcjonariusze mieszkający np w Szwajcarii.
To tak na szybko i skrótowo.
Może ktoś zwróci się do Cormway z propozycją ich sprzedaży l podzieli się ich ofertą.
Jak zwykłe powstaje pytanie za ile ktoś kupi? Kazdy by chciał ( o ile )za wartosc nominalną czyli za 5 groszy!Czy ktoś przeanalizował raport finansowy Orphee? Tam jest odpowiedź czy jest szansa na dywidendy? Pytanie jaki jest sens obniżenia kapitału?