• Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Bartek [89.64.99.*]
    Napisałem emaila na adres biuras@adminbiuras.lt w temacie jakie papiery należy wysłać i miła Pani mi odpisała że nawet print screen z ilością akcji na koncie zupełnie wystarcz (Email poniżej). Także nie trzeba płacić 30 pln ( w przypadku mabnku) za jakieś certyfikaty czy poświadczenia.

"
    On 29 April 2022 shareholders meeting of AB Inter Rao Lietuva decided to pay EUR 0,37 dividend per one share. Nasdaq CSD disagreed to distribute cash dividends to the shareholders of AB Inter Rao Lietuva. Therefore, AB Inter Rao Lietuva owes EUR 0,37 per one to its shareholders who has not received dividend payment.

It is not necessary to specify the value of the shares. Please indicate only the dividends you own and attach documents proving how many shares you own. If the company's assets remain after all creditors' claims are covered in the bankruptcy process, they will be distributed to all shareholders according to the number of shares they own. You do not have to write a request for this, because this will be done in accordance with the laws of the Republic of Lithuania.

Please fill out the attached form and send it back together with the evidence confirming the acquisition of the corresponding amount of AB "INTER RAO Lietuva" shares, for example an extract from the securities account or a confirmation from your broker. Online account print screen also is enough.

It is enough to send the documents by e-mail.

"
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Adam [37.225.50.*]
    Trochę nie rozumiem. Najpierw piszą że nie trzeba nic robić, a pod spodem aby wypełnić jakiś formularz. Jesteś w stanie wrzucić ten formularz na jakiś serwer abyśmy mogli go sobie pobrać?
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Bartek [89.64.100.*]
    Znajdziesz go w aktualnościach na stronie internetowej inter rao:
    https://interrao.lt/pl/aktualnosci/2022/updated-request-for-inclusion-in-the-list-of-creditors-2/
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Michał [83.31.193.*]
    Dodam od siebie, że dostałem identycznego maila, z tym, że u mnie jeszcze jest dopisek:

"We ask you to submit a claim, which should be calculated as follows: the number of shares you own multiplied by 0,37 EUR (dividend per one share) minus 15 percent fees ꞊ amount of your credit claim."

Zakładam, że nie tylko u mnie jest potrącone 15% na obsłudze wniosków upadłościowych, ale na wszystkich pozostałych wnioskach, które do nich są zgłaszane. Pozdrawiam
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~samp [94.254.177.*]
    teraz się przynajmniej wszystko zgadza
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Adam [83.20.9.*]
    To wyjaśnia jak należy się starać o odzyskanie tegorocznej dywidendy. A co dalej ze spółką i jej akcjonariuszami? Będzie definitywnie likwidowana i jej majątek rozdzieli syndyk?
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~CiepłaPompa [31.0.38.*]
    Nie chcę się wtrącać i namieszac, bo teraz nie mam, ale dawniej miałam interaolt i te 15 proc to może być litewski podatek od dywidendy. Dopłacałam 4 procent w pit 38.
    Sprawdźcie uważnie.
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Andrzej83 [79.184.164.*]
    W dokumencie "Financial-claim_EN_LT" mamy coś takiego:   
    Please transfer the funds to the creditor's bank account

Zakładam , że tutaj powinniśmy podać IBAN (naszego rachunku np. w EUR). Czy też rachunek maklerski trzeba podać ? Tyle , że on domyślnie nie jest w EUR.
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Bartek [89.64.100.*]
    A na jaki tobie zawsze wpływała dywidenda ?na Twój zlotowy rachunek bankowy a euro jest przeliczane automatycznie po kursie banku. Creditor to wierzyciel więc kto nim jest biuro maklerskie czy ty :) no pewnie ze ty :)!!!!
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Andrzej [79.184.164.*]
    No właśnie , a ja nie chcę tego automatycznego przeliczenia z EUR na PLN , bo zawsze jest po niekorzystnym kursie.
    Dlatego założyłem nowe konto w EUR i chciałem go użyć we wniosku.
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~obs [91.205.90.*]
    Kolego, jedynym BM które wypłaci ci dywidendę w Euro jest niestety ING i tam twoje rozumowanie się sprawdzi. Oczywiście jeśli zaakceptujesz ukryte oszukańcze praktyki wymuszania opłat a nawet blokowania rachunku klientom. Poza tym pomysł wydaje się spóźniony. Pozdrawiam.
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Adam [37.47.244.*]
    Teraz dyskutujecie o tym jak odzyskać tegoroczną dywidendę. Ale drugą i chyba wazniejszą kwestią jest jak być uwzględnionym w podziale majątku spółki
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Magazynier [94.254.163.*]
    Jestem też bardzo ciekawy tego. Dywidenda mnie nie rajcuje ale jak odzyskać pieniądze z akcji
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Andrzej [194.173.70.*]
    Czy odpowiadają wam jak wysłaliście to zgłoszenie na biuras@adminbiuras. ?
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Piotr [45.90.2.*]
    Witaj,
    Ja Otrzymałem wczoraj potwierdzenie po wysłaniu emaila , iż przyjęli zgłoszenie, sprawdzą dokumenty, jeśli będzie coś do dosłania poproszą o to w następnym emailu ,Pozdrawiam

• Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~Tomek [37.47.217.*]
    Ten wniosek służy tylko odzyskaniu tegorocznej dywidendy czy także w celu ewentualnego partycypowania w podziale majątku?
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~asdf [83.135.184.*]
    z tego co wyczytalem w postach tu na forum to tylko dywidendy dotyczy.
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~anetta [83.7.45.*]
    Witam, mam pytanie, długi czas nie zaglądałam na komunikaty ani na forum mając nadzieję, że jak w końcu wejdę to coś się ruszy i będą pozytywne informacje, a tu klops, bo w między czasie trzeba było złożyć wniosek o wypłatę dywidendy, nie zrobiłam tego na czas. W sumie to nie rozumiem po co składać, przecież dokładnie wiedzą ile komu się należy. Nie miałam też żadnej wiadomości na skrzynce mailowej ale wersję papierową dostałam, mogli by się postarać i w wersji po polsku wysłać. Moje pytanie, czy mogę jeszcze wysłać ten wniosek czy już jestem pozamiatana? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich
  • Re: Wniosek do wysłania do 11.08 Autor: ~obs [91.205.90.*]
    Niestety urząd wyznaczył termin 11.08.2022 więc wysłany teraz nie będzie spełniał warunków formalnych. Przykro mi, ale decyzje polityczne Litwy stukną cię "podwójnie". Przypominam, że dotychczas dywidendę płaciła spółka a teraz dostanie z innego żródła, więc nie ma mowy o porównywaniu syuacji. Nie wiemy kiedy dostaniemy, ani czy będzie wcześniejsza informacja. Patrząc na "politykę" Litwy cieszę się, że nie okradli nas do zera. Zastanawia jednak brak reakcji organów naszego quasi Państwa na straty swoich obywateli. Wcześniej widziałem to przy podatku 35% pobieranym przez CEZ. Też żadnej reakcji Państwa na podwójne opodatkowanie.
[x]
INTERAOLT -17,57% 11,54 2022-03-16 17:00:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.