Ja nie do końca rozumiem waszych oczekiwań , dla mnie wydaje się to tak oczywiste jak konstrukcja cepa : kurs wcześniej wzrastał w oczekiwaniu na rekordowe wyniki, gdy już było wiadomo że takowe będą a budowlanka zaczyna mieć problemy to zaczeła sie wyprzedaż . W tej chwili developerka zamarła praktycznie , mam znajomych developerów którzy notują spadek w lipcu r/r 95% spadek sprzedaży mieszkań , ich znajomo też developerzy mają podobnie , mój znajomy zwalnia 200 osób na kilku inwestycjach i wstrzymał budowy , zostawił tylko jedną na ukończeniu . Większość firm developerskich postępuje podobnie , ja kompletnie nie rozumiem na co liczycie tutaj ? Przecież przez najbliższy rok każde następne wyniki bedą gorsze rok do roku , jesteśmy na początki praktycznie . Grajcie pod to co wzrasta ( np paliwowe spółki ) a nie pod to co zamiera , TIM to świetna firma ale bez sensu odrabiac straty przez 2 lata .
Ostrzegałem , budowlanka stoi , historycznie dobry wynik za nami , przed nami coraz gorsze rok do roku wyniki , sami sobie odpowiedzcie co będzie z kursem w takiej sytuacji .
Dnia 2022-08-09 o godz. 10:28 ~Bullfrog napisał(a): > Ostrzegałem , budowlanka stoi , historycznie dobry wynik za nami , przed nami coraz gorsze rok do roku wyniki , sami sobie odpowiedzcie co będzie z kursem w takiej sytuacji . > Odpowiadam, tutaj codziennie będą nieprzeciętnie celne strzały, centralnie w samo kakało.
Patrząc na to jak zachowują się kursy spółek dev ( Atal, Domdev) i budowlanych( Budimex, Mirbud) to tam chyba dołki już były. Żadna z tych spółek nie siadła niżej niż 50% od szczytów. Wydaje się że spowolnienie już tam zdyskontowane. Akcje TIM właśnie zaliczają 50%. Jak na razie wyniki porównywalne do zeszłego roku. Następne kwartały mogą być słabsze ale rok ze względu na rewelacyjny 1q będzie co najmniej dobry. Patrząc na to jest to okazja by powoli wchodzić. Choć technicznie na razie dramat i warto obserwować czekać na popyt.