Zauważyliście że po decyzji o podniesieniu stóp procentowych w Stanach o 0,75% złoto gwałtownie zaczęło rosnąć. Przy okazji mała uwaga - w tavexie chwilowo nie mają krugerrandow. Jest tylko skup. Zastanawiam się ile tygodni zajmie powrót do poziomu 1800. 2-3 tygodnie? W sierpniu?
No i jeszcze jedno. Proszę tego chorego osobnika od mennicy skarbowej z rozdwudziestojeniem jaźni o pisanie swoich kocopolow i zachwytów w innym miejscu. Np. Na ścianie publicznych toalet.
0.75% bylo wliczone w cene:) Zaskoczenie by bylo wtedy, jakby podniesli o 1%. O wiele bardziej istotna informacja niz FED jest to, ze IIQ pod rzad USA ma ujemny GDP, co oznacza techniczna recesje. Oznacza to, ze FED ma ograniczone pole do dalszych podwyzek stop, a nawet moze z powrotem zaczac drukowac:) Fundy hedgingowe zdolowaly Zloto i Srebro, zeby odebrac od "slabych rak". Popatrz jak Srebro dzisiaj wystrzelilo? Nie chce pisac jak oilman, ze Zloto niebawem bedzie po 2000$, ale kto wie jak na jesieni FED wroci do drukowania?
Prawdę mówiąc brałem pod uwagę podobnie jak oilman poziom 2000 a nawet wyżej do momentu gdy złoto Putina odeszło w niełaskę. 0,75 % według mnie to nie jest wcale tak mało. Dochodzi faktycznie ten drugi czynnik o którym piszesz.
Jest 10 sierpnia. Właśnie przebiło 1800 $ za uncję. Według mnie sentyment się zmienia i we wrześniu zobaczymy 1900$. Uzasadnienie jest bardzo proste: będzie strach przed powrotem wirusa, restrykcji i innych wymyslnosci Judaszy którzy są u władzy na świecie. Poza tym już widać strach przed recesją, kursy akcji przestają rosnąć.
Zgadzam sie z Kolega, strach przed recesja zmusi FED do zmiany polityki. Byc moze podniosa jeszcze z 50pb i to wszystko. Cykl podwyzek moim zdaniem zatrzyma sie na 3% i byc moze nawet wznowaia dodruk jak sytuacja w gospodarce bedzie naprawde zla. 1900$ za uncje Zlota calkiem realne we wrzesniu:)
Dnia 2022-08-27 o godz. 09:27 ~Chciwy napisał(a): > Powell postraszyl rynki .... i chyba z powrotem odwiedzimy w przyszlym tygodniu poziom 1700, a moze jeszcze nizej?
Czasami odnoszę wrażenie, że złoto fizyczne i złoto papierowe to dwa różne notowania. Niestety tak nie jest. Kolejki za złotem świadczą o tym, że jest duże zainteresowanie złotem fizycznym. Kurs paoueriwu świadczy o tym, że ktoś trzyma mocno smycz.moim zdaniem dużą rolę odgrywa fakt posiadania przez Rosję dużych zasobów światowych, które mogą finansować utrzymanie państwa i wojnę przez długi czas. A tego nie życzy sobie chyba światowy policjant Ameryka.
Spoko:) Bez konca cena manipulowac nie moga:) Ostanio wydzialem ciekawy wykres jak fizyczne Zloto i Srebro jest drenowane z Comexu, co oznacza, ze coraz wiecej Inwestorow domaga sie fizycznej dostawy metalu! Zastanawiam sie co sie stanie z kontraktami na long, jak Comex zacznie miec problemy z dostarczeniem fizycznego Zlota i Srebra?
A jak teraz się trzymają ceny? Mennica Skarbowa ma dość ciekawą ofertę tzn. ceny nie są jakieś nie wiadomo jakie natomiast przekonuje mnie fakt, że towar jest dostępny od razu i nie trzeba na niego oczekiwać nie wiadomo ile, co powiecie na ten temat?