Kiedyś Benjamin Franklin powiedział , że na tym świecie są tylko dwie pewne rzeczy : podatki i śmierć ...ja bym dodał trzecią , że pompa zawsze zarabia na swoich inwestycjach ;)
Tak poważnie to dopóki nie będzie raportu za 2q22 to nie będziemy wiedzieli czy jest zysk i ewentualnie jak wysoki. Jednak prawdopodobieństwo , iż ten zysk będzie jest spore ( w mojej ocenie ) . Czynniki , które wpływają na prawdopodobieństwo zysku : niski koszty stałe , zmiana struktury sprzedaży na przewagę pomp ( wysokomarżowy produkt ) , solidny przychód ( 4,75mln) . Co do 3q22 to tutaj prawdopodobieństwo zysków ( wysokich zysków) jest w mojej ocenie bardzo duże - pompy będą królowały - a ceny pomp rosną :)
Ja wiem , pompa inwestował w Mercatora jak juz pokazali wyniki pandemiczne - na giełdzie są wzrosty przede wszystkim kiedy wszystko nie jest jeszcze podane na talerzu - zobaczcie wczoraj na XTB
Pompa naganiał ostatnio na biomasa jak by go po posłuchali to dzisiaj by liczyli niezła stratę. Chyba ze to inwestycja długoterminowa albo jednosesyjna
W pierwszym półroczu zarobili prawie tyle co w całym 2021 , a przed nami najlepszy kwartał w tym roku ( zakładam , że pod względem zysku będzie rekordowy w historii spółki ) , na koniec czerwca spółka pokazał , że jest świetnie zatowarowana na szczyt sezonu - 9,5 mln prawie w towarze .....to oznacza mega przychody i mega zyski ( ceny pomp i paneli rosną cały czas )
Zapasy dzisiaj to podstawa kto ma towar to rozdaje karty
Dzisiaj kupić jakakolwiek pompę graniczy z cudem o czym świadczy ostatnia umowa z polenergią
ceny przestają mieć znaczenie marże będą rosły
Pompa już tyle razy się skompromitowałeś , że dałbyś spokój .
Mnie zastanawia czy są w stanie zarobić w samym 3q22 - 1 mln zł netto .
Jeśli na magazynie jest towaru za 9,5 mln to jeśli rotacja jest w szczycie na poziomie 60 dni to może się to zrealizować .
Moje prywatne założenia na cały rok - moje założenie to 2 mln netto - przy takim zysku wychodzi prawie 2 zł zysku na akcje ....wskaznik C/Z 15 to cena w okolicy 30 zł .... szkoda , że nie ma wzmianki w raporcie o farmach - co tam sie dzieje ale pewnie są tak obecnie zaangazowani w pompy , ze czas głownie tutaj jest lokowany