w tej spolce jak dobrze pamietam, to lista zapisow na WZA teoretycznie moze byc juz zamknieta. (ale zdanie mi wyszlo :)) a to znaczy ze wladze spolki juz moga wiedziec czy uchwaly przejda.
a spolka ma w statucie ile procent potrzeba aby przeszla jakakolwiek uchwala. moze przecierz zdazyc sie tak , ze nie bedzie ustawowej wiekszosci aby cokolwiek przeszlo, jak nie bedzie zainteresowania wziecia udzialu w walnym. :)
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, bo jestem tu stosunkowo nowy.
W oparciu o dotychczasową treść umowy spółki i upoważnienie dla zarządu, zarząd podjął uchwałę (jeszcze 20.07.2022), zaakceptowaną przez RN, o emisji 11.700.000 akcji i zaoferowaniu ich z wyłączeniem pp w formie subskrypcji prywatnej, czyli w skrócie zaoferują komu chcą akcje odpowiadające w przybliżeniu 43% głosów na WZ, podczas gdy jeden z dotychczasowych udziałowców posiada jeszcze na chwilę obecną 10% głosów na WZ (a póki co nie wiemy też do kogo powędrowało kolejne 10% zbyte w ramach pakietówki 26.07.2022) . Teoretycznie, gdyby objęto te 11.700.000 akcji przed końcem tego tygodnia (póki co brak info,a przyznanie akcji staje się skuteczne w przypadku spółki, której akcje są zarejestrowane w depozycie papierów wartościowych - z chwilą ich zapisania na rachunku papierów wartościowych lub rachunku zbiorczym), to suma z ich głosów w połączeniu z jednym z dwóch dowolnych ww. 10% pakietów da bezwzględną większość głosów na WZ, czyli w skrócie możliwość przegłosowania "czego się chce", choć w gruncie rzeczy w praktyce te 43% to gwarancja przegłosowania wszystkiego.
Natomiast 16.08.2022 dodatkowo ma być głosowane upoważnienie zarządu do podwyższenia kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego, z tą różnicą, że przy zachowaniu pp oraz na niebotyczną sumę 54.600.000 akcji.
Niech mi zatem ktoś wyjaśni, jak laikowi, co i w jaki sposób chce się w tym watku uniemożliwić, bo chętnie się przyłączę, ale muszę wiedzieć, jaki to ma sens i czy jest legalne?
Nie zadne dy**nie tylko spólka sie zachowała fair skoro sa prawa poboru....
Fakt jest taki że ci którzy mają niska srednią i nie kupowali na debiucie mogą na tym skorzystać. Ale dzis i wczoraj było juz ładnie zebrane ... wiec tanich akcji to tu juz jest jak na lekarstwo...
Emisja F jest podwojeniem akcji czyli jak masz 50 tyś akcji, to możesz kupić dodatkowe 100 tyś z ceną 10 groszy i to jest spoko. Oczywiście trzeba mieć gotówke :)
Ci co kupowali wczesniej po 40, 50, 60 groszy i uśrednili przed infem o emisji pewnie sobie plują w brode :)
Dzięki za rozkminkę, ale ja dalej nie mam odpowiedzi na pytanie, co z objętym już najprawdopodobniej w oparciu o uchwałę zarządu z 20.07.2022 pakietem 11.700.000 akcji, który sam sobie w praktyce daje możliwość przegłosowania wszystkiego na wz (rozumiem, że to ta mityczna gruba ryba objęła ten pakiet). A na niego pp nie było, czy się mylę!? No i ciekaw jestem kto się ujawni z tymi 10%, bo skoro nabycie nastąpiło 26.07.2022, to chyba do jutra ma czas na ujawnienie. Ale zakładam, że info wpadnie dopiero po sesji.
Pan Miedlar nie dostanie 1do1 na 3mln121 wiec jak podzieli akcje na słupa dostanie 1 do 1 w ofercie zamkniętej oni akcji nie wyprzedają. ma być dywidenda.