Czy, w ślad za zapytaniem akcjonariusza, na które odpowiedziano w espi z dnia 14.07 przedwiduje sie, że w przypadku przyszłych i nieznanych obecnie wydarzeń wywołanych obecną sytuacją gospodarczą i polityczną, wobec możliwego istotnego wzrostu wartości akcji RFK w trakcie 2022 i częściowo 2023, spółka przewiduje reasumpcję swojej obecnej konstatacji, że proces likwidacji został ogłoszony przedwcześnie?
W tej sytuacji, Spółka nie będzie też wstanie ponosić kosztów swojej dalszej działalności po dniu 30 czerwca 2023 roku. W związku z tą okolicznością niezbędne było otwarcie likwidacji z dniem 30 czerwca 2022 r. przy założeniu zakończenia likwidacji Spółki w terminie zbieżnym z terminem wykonania układu, w celu zapewnienia, że Spółka nie będzie generować dalszych zobowiązań, które nie będą mogły być zaspokojone po dokonaniu podziału masy sanacyjnej między wierzycieli Spółki. - chyba to będzie koniec działalności? Czy mogą to zmienić?
To wszystko się q nie trzyma. W ustnej umowie przedłużenia terminu kupna akcji RFK, padly słowa w restrukturyzacji i likwidacji. Teraz podajesz za nimi pojęcie masy sanacyjnej. Czyli naprawczej, sanacja znaczy naprawa z pójściem dalej w sensie prowadzenia biznesu. Kolejne dwa przeciwstawne pojęcia to w restrukturyzacji i likwidacji. Jesli robisz sanację i restrukturyzację, to nie likwidujesz spolki, to logiczne. Padły na walnym pojęcia przyszłych zysków, z których pokryta będzie strata za 2021, to juz kolejne dziwne stwierdzenie. Llteralnie to bagno, albo szambo. A jak nie wiadomo o co chodzi...
"masa sanacyjna zostanie podzielona między wierzycieli Spółki" dlatego nie będzie możliwe dalsze prowadzenie biznesu. Ruszyła restrukturyzacja (postępowanie) sanacyjna, dlatego mienie PBG stało się masą sanacyjną, zgodnie z Prawem restrukturyzacyjnym – ustawa z dnia 15 maja 2015 r, Restrukturyzacja i likwidacja nie są przeciwstawnymi pojęciami. Restrukturyzacja ma na celu zwiększenie wartości przedsiębiorstwa. W toku likwidacji, co do zasady, likwidatorzy powinni spłacić wierzytelności zgłoszone przez wierzycieli spółki upłynniając jej majątek. Zwiększasz wartość by spłacić więcej długów.
odniosłem się do postu "4pln" prostując jego wypowiedź, wskazując błąd w założeniach logicznych [pojęcia restrukturyzacja (postępowanie sanacyjne) i likwidacja nie stoją do siebie w sprzeczności], oraz próbując wyjaśnić pojęcie masy sanacyjnej, która nie jest tożsama z ogólnym pojęciem "sanacji"
No to świetnie. Należy zwiększyć masę sanacyjna przez wzrost wartości rynkowej akcji. I wtedy wszystko się zgodzi z zyskami przyszłych okresów o czym była mowa
chciałem Ci odpowiedzieć na poważnie (bo też tak mogę), natomiast przyszło mi ze starych lat takie powiedzenie, które ktoś mi sprzedał i ono mi się bardzo spodobało i jakoś przez ostatnie 40 lat ten mechanizm mi się sprawdza. Brzmi ono: intuicja często jest ważniejsza od wiedzy....(co do wiedzy to w kolejnym poście)...hej