Ten ranking jest „na żywo” i zależy o której godzinie sprawdzasz. Myślę, że nawiększy udział w wynikach ma właśnie USA, więc jak sprawdzamy rano czy w dzień to będzie niżej, wspina się im bliżej godzin wieczornych czasu polskiego. Taką sinusoidę można też zaobserwować na wykresie Steam na steamcharts. Nutaku jakoś wybitnie nie promowało Sheltera69 w czasie spłacania tej zaliczki, przykładem niech będzie ich strona na FB. Dali tylko 1 post o premierze gry i nic więcęj, a praktycznie codziennie wrzucają informacje o różnych grach. Kilka tytułów dostaje więcej postów niż inne, ale Sheltera w tej promocji było brak. Nie wiem jakie są kryteria doboru gier promowanych. Być może Shelter69 radzi sobie na tyle dobrze, że tej promocji po prostu nie potrzebuje.
Wiem, że ranking jest aktualizowany na żywo. Sprawdzałem wczoraj w momencie pisania posta, więc w nocy naszego czasu. Przyznam, że nie wnikałem tak skrupulatnie jak ty w zakres działań marketingowych nutaku. Jeśli jest tak jak piszesz, to widocznie ten tymczasowy spadek, to zwykły zbieg okoliczności. Oczywiście zupełnie inne skojarzenia przychodziły na myśl - koniec zarabiania nutaku, to zminimalizowanie działań marketingowych.
Nie sądzę, że Nutaku teraz nic nie zarabia. Myślę, że Intermarum nie informuje nas o wszystkim ale jak znam rynek to każda platforma za obecność u siebie bierze jakiś procent. Najczęściej jest to 30%. Byłbym bardzo zdziwiony jakby w Nutaku byłoby inaczej.
Ponadto Spółka informuje, że w związku z faktem, iż zarówno produkcja jak i wydanie (komercjalizacja) Gry zostały w części sfinansowane przez Wydawcę, 50% przychodów Spółki ze sprzedaży Gry w pierwszej kolejności inkasowane są wyłącznie przez Wydawcę, do momentu pokrycia poniesionych przez niego nakładów na Grę. Pozostała cześć przychodów zostanie przekazana Spółce, co oznacza, że Gra już od samego początku, będzie generować dla Spółki przychody.
i tę:
Zarząd Intermarum S.A. z siedzibą w Opolu ("Spółka") informuje, że szacunkowe, nieoficjalne przychody osiągnięte ze sprzedaży Shelter 69 ("Gra") wygenerowane na podstawie wewnętrznego systemu analitycznego w dniu 18 lipca 2022 roku, wyniosły 520 tys. dolarów. W związku z tym budżet jaki Nutaku Publishing Limited (Wydawca) przeznaczył na produkcję Gry został spłacony. Spółka od tego momentu otrzymywać będzie pełną wartość swojego udziału w przychodach z Gry.
Więc na początku Nutaku miało zapewnione 50% przychodów Spółki ze sprzedaży Gry. I to podkreślam - "przychodów". A pozostałe 50% przypadało na koszty i zyski dzielone między Nutaku i Intm.
Ergo teraz Nutaku wciąż zarabia, ale na początku pewnie mocno cisnęli, żeby zapewnić sobie zwrot kosztów.