Też jestem spokojny, niżej 1,50-1,70 nie powinien zlecieć. Natomiast atom nie jest dla polskich spółek. Roboty tzw. ziemne, koszenie trawy wzdłuż drogi dojazd., malowanie siatki ogr. tak, takie prace będą wykonyw. SP. W "techniczne" aspekty nikt nie dopuści Polaków, zresztą słusznie.
"... polskie firmy już od dawna zarabiają na atomie. Jak wynika z raportu „Polish Industry for Nuclear Energy 2019", w ostatnich 10 latach było ponad 70 polskich przedsiębiorstw, które zrealizowały minimum jeden projekt dla zagranicznych elektrowni jądrowych.
I tak chociażby ZKS Ferrum i Rockfin przygotowują konstrukcje stalowe i tzw. skidy wspomagające pracę turbin. Energomontaż Północ Gdynia wyprodukowała środkową i górną część obudowy stalowej reaktora dla fińskiej Olkiluoto 3. Zresztą w Finlandii polskie firmy udzielały się niezwykle aktywnie. Bezpośrednio na miejscu prace montażowe wykonały np. Elektrobudowa, Polbau, Warbud, KMW Enginnering czy Gotech.
W kulminacyjnym momencie prac na fińskiej budowie przebywało 25 polskich firm, a język polski był najczęściej używanym językiem zagranicznym. W budowie elektrowni jądrowej Olkiluoto w Finlandii brały udział polskie firmy m.in. Polbau, Elektrobudowa i Energomontaż-Północ Gdynia. Fot. Roni Rekomaa/Bloomberg via Getty Images Bardzo widoczni byliśmy także we Francji. Przy realizacji projektu Flamanville obecny był m.in. Polimex Mostostal i Energop Sochaczew. Wyprodukowały one rurociągi obiegu wtórnego reaktora. Holduct i Berliner dostarczyły z kolei kanały HVAC i konstrukcje stalowe.
Warszawskie APS Energia wysłało do Indii stabilizatory zasilania UPS, które zostaną zamontowane w projekcie Kudankulam II. – To niezwykle wysokomarżowa branża. Ale też niezwykle wymagająca. Mowa tu o technologiach z najwyższej możliwej półki innowacji i wykonania. Porównywalne mogą być jedynie do branży lotniczej czy kosmicznej. Byłbym niezwykle rad, gdyby polskie firmy mogłyby realizować podobne inwestycje tutaj, w Polsce. Już przy polskiej elektrowni jądrowej – kończy Strupczewski"
Masz coś przeciwko Ukrainie? Jeśli wymaga tego polska racja stanu, to trzeba dać im to co trzeba. Ktoś to przeanalizował i dokonał wyboru. Czas pokaże. Akcje tej spółki mają potencjał. Ja kupiłem.