• Co tam słychać w PPK? Jest sukces? Autor: ~Gość [31.0.95.*]
    A może kolejna wtopa?
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces? Autor: ~xx [93.157.114.*]
    Jest super.Pracuje dla szwajcarów w Polsce .Super odłożone pieniądze .Mądra decyzja była
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces? Autor: ~ab [89.70.138.*]
    Biorąc pod uwagę że dostałeś 1,5% podwyżki która trafiła na PPK i dopłaty od państwa to kto ma PPK ma sukces.
    Ma więcej pieniędzy niż gdyby nie przystąpił do PPK.
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces? Autor: ~Lol [31.0.75.*]
    No tak, w PIS same sukcesy. Koń by się uśmiał.
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces? Autor: ~xx [93.157.114.*]
    no bo w po same konie .No moze nie konie tylko konowały
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces?/ab Autor: ~mabmab [83.23.254.*]
    moj ty faworycie - jak to wyliczyłeś? Nawet nominalnie sie nie spina - a na marginesie to kilka kancelarii prawnych zaczyna juz rozmawiac z uczestnikami PPK ..... po doswiadczeniach z wprowadzajaca w bład sprzedaża jednostek uczestnictwa sciezka jest przetarta
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces?/ab Autor: ~ab [89.70.138.*]
    A wiesz w ogóle jak dziala PPK. Połowa wpływów jest ekstra dodatkowa od pracodawcy i państwa. Realna strata na PPK zaczyna sie przy -50%
    U mnie "strata" na PPK jest kwotowo mniejsza niż darmowe dopłaty od państwa.
    Gdzie więc jest ta moja strata ?
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces?/ab Autor: ~Lol [31.0.75.*]
    Państwo oszalało do reszty. Państwo dopłaca do absurdalnego programu, a naród się cieszy, że dopłaty od Państwa pokryły mu straty, które mu to samo Państwo zafundowało na inwestycji. Jak nic jesteśmy u Barei. Ja tam wolę trzymać swoją kasę przy orderach i nie jarać się dopłatami, na których Państwo traci, a obywatel nic z tego nie ma.
    Zauważyłeś może jedną rzecz. Mamy od blisko roku besse. Wszystko przynosi straty. Dzisiaj w PPK kupuje się tanie akcje. Kiedyś bessa sie skończy jak wszystkie poprzednie
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces?/ab Autor: ~endrzej [185.245.194.*]
    PIS to najgorszy syf,kila.Rak zjadajacy wlasne cialo

• Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces?/ab Autor: ~Robi [37.47.120.*]
    Żeby ten rak peowcow zjadł to by dobrze w Polsce było
  • PPK. Nieustające pasmo sukcesów. 9 mld i perspektywa 3-5 lat recesji. Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    https://biznes.interia.pl/raporty/raport-ppk/aktualnosci/news-podsumowanie-miesiaca-ppk-aktywa-minimalnie-spadly,nId,6153938 

PPK - ten ustawowy dobrowolny przymus inwestowania - oszczędzania do emerytury przegra z Prywatnym Kapitałem Emerytalnym (PKE) i samodzielnie podejmowanymi decyzjami inwestycyjnymi.
    Inflacja, która utrzyma się przez parę lat oraz recesja, polityka gospodarcza Zjednoczonej Prawicy dodatkowo zmniejszy REALNY kapitał emerytalny uczestników PPK.

• Re: PPK. Nieustające pasmo sukcesów. 9 mld i perspektywa 3-5 lat recesji Autor: ~ab [89.70.138.*]
    W ppk także mozesz infestowac wg własnego uznania. Ja tak robie
  • W PPK także możesz infestować wg własnego uznania. - POWAŻNIE!!! Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    Dnia 2022-07-14 o godz. 19:21 ~ab napisał(a):
    > W ppk także mozesz infestowac wg własnego uznania. Ja tak robie

Możesz np. zainwestować kwotę powyżej limitów, wpłat określonych w ustawie?
    Możesz posiadając środki w różne aktywa akcje, obligacje, kontrakty, waluty, nieruchomości?
    Możesz mieć w ciągu dwóch lat kapitał np. 200 tys. zł, otrzymywać dywidendy w wysokości 20 tys. zł i je reinwestować.
    Masz ulgi podatkowe podobne do tych, które posiadają osoby prawne inwestujące w spółki publiczne?
    Możesz reagować elastycznie na pomysły Sasina dot. energetyki, strategii rozwoju rynku kapitałowego oraz na działania tych samych zarządzających działających w OFE i PPK.
    Możesz rozliczyć Zarządzających w OFE i PPK za decyzje inwestycyjne przez nich podejmowane?
    Możesz ograniczyć skutki powolnej likwidacji OFE - ujemne przepływy finansowe (np. ostatnia inf. 500 mln zł. w ramach suwaka OFE przekazało do ZUS, a ZUS przekazał do OFE 80 mln zł).
    Śledzisz inf. nt spadku aktywów w OFE ( było 150 mld, a ile będą wynosiły po 50% spadku GPW) https://stooq.pl/q/?s=fw20&c=1y&t=c&a=ln&b=0 i czy te spadki są kompensowane środkami wpływającymi do PPK.
    I na koniec do czasu gdy ja żyję, moje dzieci mają zakaz uczestnictwa we wszystkich funduszach opartych na ustawowych przymusach uczestnictw w piramidach finansowych typu OFE i PPK. One inwestują pod moim nadzorem swoje środki i ponoszą odpowiedzialność za decyzje. A mam ponad 30 letnie doświadczenie związane z rynkiem kapitałowym - GPW.

• Re: W PPK także możesz infestować wg własnego uznania. - POWAŻNIE!!! Autor: ~ab [89.70.138.*]
    A coś z tego doświadczenia 30 letniego wynika. Masz juz pierwszy miliard ?
  • Re: W PPK także możesz infestować wg własnego uznania. - POWAŻNIE!!! Autor: ~Lol [31.0.75.*]
    Ale ty zapewne masz dwa miliardy. Takie mądrości tu wrzucasz, że aż strach.
  • Masz już pierwszy miliard? - Miałem w 1993 r. jak startowałem na GPW. Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    Dnia 2022-07-14 o godz. 21:26 ~ab napisał(a):
    > A coś z tego doświadczenia 30 letniego wynika. Masz juz pierwszy miliard?

W marcu 1994r. miałem 12 mld zł kapitału oraz 800 mln kredytu inwestycyjnego, a inflacja roczna wynosiła ponad 32%.

Tak a propo tych postów
    Dnia 2022-07-14 o godz. 13:12 ~ab napisał(a):
    > Biorąc pod uwagę że dostałeś 1,5% podwyżki która trafiła na PPK i dopłaty od państwa to kto ma PPK ma sukces.
    > Ma więcej pieniędzy niż gdyby nie przystąpił do PPK.
    Dnia 2022-07-14 o godz. 16:50 ~ab napisał(a):
    > A wiesz w ogóle jak dziala PPK. Połowa wpływów jest ekstra dodatkowa od pracodawcy i państwa. Realna strata na PPK zaczyna sie przy -50%

masz świadomość, że całe społeczeństwo składa się ze swoich podatków oraz pracodawcy ponoszą koszty tego, że możesz pisać "to kto ma PPK ma sukces." . Dla ciebie to może jest sukces. Wiesz jak nazywa się w języku potocznym ten tzw. "sukces" - jesteś pospolitym cynicznym i bezczelnym ........... (wpisz dowolne słowo - definicję swojej postawy).
    I na koniec: Jesteś tak zdeprawowany i bezczelny, że nie napisałeś jak samodzielnie i inwestujesz w ramach PPK oraz nie odniosłeś się zgłoszonych uwag, ale skoncentrowałeś się na moim doświadczeniu i pieniądzach.

• Re: Masz już pierwszy miliard? - ?EmGi Autor: ~mabmab [83.23.254.*]
    bankier.pl juz dawno nie jest forum inwestorow ale najetych wpisywaczy - na tym forum jest ab ,na PKN izopropyl,slynny Rola itp.itd. PPK jest katastrofą dla jego uczestnikow a ponieważ w firmach tzw pisowskich bylo nachalne naganianie na PPK stad tez napisalem o misselingu.
  • @mabmab: Masz już pierwszy miliard? - ?EmGi Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    Dnia 2022-07-15 o godz. 12:43 ~mabmab napisał(a):
    > bankier.pl juz dawno nie jest forum inwestorow ale najetych wpisywaczy - na tym forum jest ab ,na PKN izopropyl,slynny Rola itp.itd. PPK jest katastrofą dla jego uczestnikow a ponieważ w firmach tzw pisowskich bylo nachalne naganianie na PPK stad tez napisalem o misselingu.

Wiem, wiem kim są ab, izopropyl, mk, Rola, czesio4, Kamilos, itp. To są trolle Solidarnej Polski "władcy prawicowego internetu".
    Ich metody i sposób prezentowania tzw. prawicowych poglądów obserwuję od lat. Dla mnie to są tacy katolickie sieroty i nieudacznicy, którzy czekali 30 lat i się doczekali dorwania się do żłobu (majątku Skarbu Państwa). A teraz pokazują co potrafią. Glapiński, Morawiecki, Ziobro, Kaczyński, Pawłowicz, Piotrowicz, Czarnek, to taka "prawicowa" czarna komuna, która potrafi oszukać, okraść i uzasadnić - powiedzieć, że to dla dobra obywateli i rodaków.

Ja czytam takiego Dnia 2022-07-15 o godz. 08:07 ~JohnDeere napisał(a):
    > Dnia 2022-06-28 o godz. 17:20 ~January napisał(a):
    > > Piszesz bzdury, tam gdzie ja chodzę do sklepów to wszędzie są tłumy ludzi.
    >
    > minęły zaledwie 2 tygodnie od mojego wpisu , a o recesji mówią i piszą już wszyscy :DDD niestety polityka rządu i NBP sprawia , że będzie ona cięższa i dłuższa niż być mogła , ale politycy zrobią wszystko by pudrować brutalną rzeczywistość wynikającą głównie z ich błędów , zaniechań , doktryn i politycznych dogmatów , jakość "opozycji" jest koszmarna dlatego będzie jak tu napisałem

to mi się flaki przewracają jak czytam takiego Glapińskiego forum Bankiera. pl.
    Gdyby ten facet przez 7 lat nie popierał Zjednoczonej Prawicy, gdyby dwa lata temu napisał o recesji to może bym zrozumiał. Ale teraz pisanie "minęły zaledwie 2 tygodnie od mojego wpisu , a o recesji mówią i piszą już wszyscy" zakrawa na kpinę z inteligencji czytelników.

• Brat egzorcysty prezesem Aliora Autor: ~Ali [31.0.93.*]
    Na prezesa Aliora właśnie został powołany rodzony brat egzorcysty „salcesona” Olszewskiego. To się nazywa mieć kwalifikacje.
    https://oko.press/kosciol-50-mln-zl-fundacja-ksiedza-ziobro/
  • Re: Masz już pierwszy miliard? Autor: ~ab [89.70.138.*]
    Super 12 mld przed denominacją może robić wrażenie ale podziel to sobie przez 10 000
    Miliard w środę miliard w sobotę - takie było hasło reklamowe w tamtych czasach.
  • Re: Masz już pierwszy miliard?/ab- wlasnie wylicz iloraz ktory podales.. Autor: ~mabmab [83.23.254.*]
    potem zastosuj srednia stoe zwrotu i wylicz pv
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces? Autor: ~absolutnynowicjusz [165.225.206.*]
    Jestem wg wyliczeń na minusie- tzn moje wpłaty i pracodawcy są wyższe niż aktualna wartość jednostek, ale to paradoksalnie bardzo dobrze .Po prostu za to co teraz wpłacam dziś kupuję więcej mniej wartych jednostek. Tak może trwać nawet do 2 lat przed emeryturą, ważne, żeby na kilka lat przed emeryturą wartość jednostki zaczęła rosnąć i wtedy kapitał rośnie dużo więcej niż gdyby teraz wartość jednostki rosła.
  • Re: Co tam słychać w PPK? Jest sukces? Autor: ~ab [89.70.138.*]
    Tak, ale to ciągle więcej niż gdybyś nie przystąpił do PPK.
    PPK jest dobrym systemem dla zwykłych pracowników.
    Ktos się do tego nie zapisuje jest po postu głupi albo dał się zmanipulować.

Oczywiście wszelkiej maści prywatni pracodawcy obrzydzają PPK jak tylko mogą bo jest to dla nich dodatkowy koszt.
    A kto chce płacić więcej jak nie musi - jak są chętni na pensje minimalną to tyle płacą

A co do aktywnego inwestowania w PPK jest to możliwe.
    Masz wybór funduszy i możesz za darmo dokonywać między nimi konwersji.
    Jak masz duże dochody możesz też okresowo realizować zysk i przenosić kasę do ZUS (gdzie jest emerytura dożywotnia) tracisz wtedy dopłatę od państwa ale przy naprawdę dużych dochodach jest ona bez większego znaczenia.

PPK ma w swoim zamyślę zapewnić pewne niewielkie dodatkowe pieniądze - to nie zastąpi ZUS.
    Inny cel to złagodzenie suwaka OFE i płynne, łagodne wyjście z giełdy OFE.
    PPK opłaca się również tym którzy inwestują na GPW bo zapewnia stały popyt na akcje w przeciwieństwie do OFE które ciągle sprzedają akcje.
    Jak chcecie hossy to obrzydzanie PPK nie jest w waszym, interesie.
  • @ab: Co tam słychać w PPK? Q.... a nieustające pasmo sukcesów!!! Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    Dnia 2022-07-16 o godz. 07:49 ~ab napisał(a):
    > Tak, ale to ciągle więcej niż gdybyś nie przystąpił do PPK.
    > PPK jest dobrym systemem dla zwykłych pracowników.
    > Ktos się do tego nie zapisuje jest po postu głupi albo dał się zmanipulować.
    >
    > Oczywiście wszelkiej maści prywatni pracodawcy obrzydzają PPK jak tylko mogą bo jest to dla nich dodatkowy koszt.
    > A kto chce płacić więcej jak nie musi - jak są chętni na pensje minimalną to tyle płacą
    >
    > A co do aktywnego inwestowania w PPK jest to możliwe.
    > Masz wybór funduszy i możesz za darmo dokonywać między nimi konwersji.
    > Jak masz duże dochody możesz też okresowo realizować zysk i przenosić kasę do ZUS (gdzie jest emerytura dożywotnia) tracisz wtedy dopłatę od państwa ale przy naprawdę dużych dochodach jest ona bez większego znaczenia.
    >
    > PPK ma w swoim zamyślę zapewnić pewne niewielkie dodatkowe pieniądze - to nie zastąpi ZUS.
    > Inny cel to złagodzenie suwaka OFE i płynne, łagodne wyjście z giełdy OFE.
    > PPK opłaca się również tym którzy inwestują na GPW bo zapewnia stały popyt na akcje w przeciwieństwie do OFE które ciągle sprzedają akcje.
    > Jak chcecie hossy to obrzydzanie PPK nie jest w waszym, interesie.

1/ Ile masz lat!! Celowo nie pisałem o denominacji, ale widzę, że wiesz że była. To oznacza, że jesteś co najmniej z pokolenie 60+. To co ty robisz w PPK. Jesteś w grupie zarządzających aktywami OFE i PPK? Tylko tak można uzasadnić to co prezentujesz na forum. Czyje i jakie interesy reprezentujesz?
    2/ OFE i PPK zostało skutecznie obrzydzone przez formułę zastosowaną dla tej klasy aktywów przez polityków i Zarządzających tymi aktywami. Po pierwsze politycy nie inwestują swoich aktywów w OFE i PPK (vide oświadczenia majątkowe). Po drugie Zarządzający wykorzystują te aktywa nie do ich pomnażania dla uczestników tych funduszy tylko do pomnażania swojego prywatnego kapitału (vide przepływy kapitałowe pomiędzy funduszami i to czego nie widać jakimi majątkami dysponują wiedząc więcej niż ty wiesz o kondycji finansowej poszczególnych spółek publicznych).
    3/ Nie obrażaj inteligencji "zwykłych pracowników". Może nie byłem zwykłym pracownikiem, świadomie nie byłem uczestnikiem OFE (znałem założenia pierwotne i sposób realizacji). Znam ustawę o PPK i wiem do jakich celów ma służyć ( zapewnić pewne niewielkie dodatkowe pieniądze, złagodzenie suwaka OFE i płynne, łagodne wyjście z giełdy OFE). Generalnie ma służyć tym, którzy zarządzają kapitałem zgromadzonym w tych funduszach. Uczestnik PPK i OFE ma być dawcą kapitału, aby przedłużyć możliwość działania osób zatrudnionych w tych funduszach.
    4/ Co do samodzielnego inwestowania w ramach PPK, wysokości wpłacanych składek i dodatkowych dochodów emerytalnych.
    Na forum FW20 (rok 2020) jest wątek dot. PPK i tego co jakie są możliwości zarabiania dzięki PPK. "MOJE PPK GRUDZIEŃ 2019 ZA 10 LAT POZNAMY EFEKTY" - poszukaj. Ze zdumieniem w ubiegłym roku przeczytałem wpis autora tego wątku, że nie upłynęło 10 lat, a on zrezygnował z PPK. Nie podał powodów, ale można się domyśleć.

• Re: @ab: Co tam słychać w PPK? Q.... a nieustające pasmo sukcesów!!! Autor: ~ab [89.70.138.*]
    Po pierwsze nie porównuj OFE z PPK to zupełnie co innego.

Pieniądze w OFE jak pokazały wyroki sądu nie były twoją własnością.
    Zresztą OFE jako takie było maszynką do zadłużania państwa i nabijania kasy zagranicznym właścicielom funduszy.
    W początkowym okresie działalności pobierały 10% prowizji za to, że kupowały obligacje skarbowe od państwa.

Likwidacja OFE z części dłużnej była chyba jedynym dobrym pomysłem Tuska w historii jego panowania.

Natomiast dzisiaj OFE są jednymi z najtańszych funduszy akcyjnych.
    A to, że przynoszą teraz straty - tak musi być bo jest bessa a one muszę realizować swoje statuty i mieć tyle akcji ile wynika z ustawy.

PPK są również bardzo tanimi funduszami w zarządzaniu.

O ile do zakładania OFE było mnóstwo chętnych o tyle jak widać prowadzenie PPK zdominowały firmy z udziałem SP a innych chętnych było mało.
    Dlaczego?
    Bo na tym firmy się nie dorobią tak jak kiedyś na OFE.

Zły PiS wyciągnął wnioski z OFE i stworzył tym razem taki system który opłaca się zwykłemu pracownikowi a nie pasie instytucje finansowe.
    W tym momencie PPK obrzydzają głownie zwolennicy Tuska i ferajny bo przecież dla nich wszystko co stworzy PiS jest złe oraz prywatni przedsiębiorcy zatrudniający ludzi bo dla nich to jest ekstra koszt. I tutaj się nie ma co dziwić.

Jednak PPK zwykłemu pracownikowi się opłaca.
    Nie będzie z tego kokosów ale parę stówek do emerytury dostanie przez 10 lat.
  • Re: @ab: Co tam słychać w PPK? Q.... a nieustające pasmo sukcesów!!! Autor: ~ab [89.70.138.*]
    I powiem ci jeszcze jedno.
    Ze 2 lata temu udało mi się namówić paru sceptyków z wysokimi zarobkami to tego systemu.
    W ich pracy niemal wszyscy wyśmiewali PPK i się nie zapisali.
    Po 2 latach jak się dowiedzieli ile oni już zgromadzili ekstra kasy w PPK sami się zapisali.
    Tak to działa, po czasie ludzie się dowiadują jak się na tym zarabia i się zapisują.

Mowa o ludziach którzy zarabiają grubo ponad 10 000 zł miesięcznie.
  • Re: @ab: Co tam słychać w PPK? Q.... a nieustające pasmo sukcesów!!! Autor: ~Marko [213.134.190.*]
    Pracownicy, którzy mają wysokie dochody i świadomie (bądź nieświadomie) rezygnują z PPK to po prostu idioci. W styczniu wypłaciłem całą kasę z PPK i po potrąceniu Belki i tych 30% wpłat pracodawcy otrzymałem w ciągu tygodnia równowartość miesięcznego wynagrodzenia netto. Więcej nie planuję już wypłacać bo ta kasa naprawdę fajnie sobie przyrasta i szkoda jej tracić.
  • @Marko: Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i odp. na pytania Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    Dnia 2022-07-16 o godz. 18:58 ~Marko napisał(a):

Jak się ma treść pierwszego zdania do zdania ostatniego. Gdzie ci przyrasta oraz te 3 łapki zielone (3 "inteligentnych") - szok.
    Bo ja nic nie rozumiem - jesteś, czy nie jesteś ......... ?
    Ile lat i ile pieniędzy wpłaciłeś na PPK, że otrzymałeś "równowartość miesięcznego wynagrodzenia netto"?

• Re: @Marko: Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i odp. na pytania Autor: ~Marko [213.134.190.*]
    Okres oszczedzania to jakies 18 miesiecy, nie pamietam dokladnie. Pracodawca odprowadza 2 proc i ja tez 2 proc. W styczniu certyfikaty wygenerowaly jakies 800 zl zysku bo ustawilem je tak zeby portfel skladal sie glownie z akcji.
  • Re: @Marko: Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i odp. na pytania Autor: ~Marko [213.134.190.*]
    W PPK jestes caly czas, ale w kazdej chwili mozesz kase wyplacic. Wtedy wplaty ida znowu "od zera".
  • @Marko: Jak z wami rozmawiać jak nie potraficie powiedzieć ile Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    Dnia 2022-07-16 o godz. 22:07 ~Marko napisał(a):
    > W PPK jestes caly czas, ale w kazdej chwili mozesz kase wyplacic. Wtedy wplaty ida znowu "od zera".

wpłaciliście pieniędzy do PPK oraz jaki % macie przyrostu kapitału 800/X = Y. Zapewne nie wiesz jakie akcje - Spółki zostały nabyte za Twoje środki.
    Nie mów mi oczywistych oczywistości, że można w każdej chwili wypłacić kasę. Ja znam te przepisy i ich konsekwencje.
    2-4% od wynagrodzenia np. 5 tys. zł = 100-200 zł x18 = 1.800-3.600 zł.
    Moja siostrzenica też nie potrafiła odpowiedzieć - nie wiedziała ile wpłaciła do OFE. Nie wiedziała dlaczego w 2014 obcięto jej 50% kapitału. Ja tego nie rozumiem jak można nie interesować się swoim kapitałem. Też dostała zakaz zapisywania się do PPK i teraz inwestuje pod moim nadzorem.
    Rozumiem, że w ciągu ostatnich 2 lat giełda jako całość https://stooq.pl/q/?s=wig przez rok była w trendzie wzrostowym, a od roku jest w trendzie spadkowy, ale jak ktoś się zna i dobrze trafił to mógł zarobić w ciągu 2 lat więcej niż 25% przyrostu kapitału.
    W 1991 r. jak zaczynałem przygodę z GPW zaczynałem od 400 zł. (4 mln starych zł.) i przez pierwsze 3 lat inwestowałem wszystkie wolne środki, aby zarobić na mieszkanie. W marcu 1994 (pierwsza bessa) posiadałem przed denominacją 12 mld zł. kapitału oraz 800 mln kredytu inwestycyjnego.
    Życzę powodzenia. 
  • Re: @Marko: Jak z wami rozmawiać jak nie potraficie powiedzieć ile Autor: ~ab [89.70.138.*]
    Człowieku co ty w ogóle tu gadasz.
    Fundusze udostępniają listy firm w które inwestują łącznie z udziałem procentowym.
    Tak samo jest z obligacjami wiadomo jakie serie, jak są oprocentowane i ile tego jest.

Piszesz tu jakieś epopeje historyczne a teoretyzujesz i dołączasz do tego jakieś aluzje polityczne.
    Ten kto ma PPK dobrze widzi na stanie swojego konta, że mimo bessy ma więcej kasy niż gdyby nie miał PPK.
    Bo gdyby nie był zapisany do PPK nie miał by wpłaty od pracodawcy i dopłat od państwa.
    Wypłacisz z tego w każdym momencie wszystkie TWOJE pieniądze a 30% wpłaty od pracodawcy trafi na TWOJE konto w ZUS i zasili TWOJĄ dożywotnią emeryturę..

Średni koszt zarządzania funduszu PPK to 0,34% przy maksymalnym koszcie 0,50%
    Fundusze TFI akcyjne pobierają nawet 4%

PPK to najtańsze fundusze na rynku.
    Obrzydzaj dalej, jest co raz mniej frajerów którzy się wypisują z PPK.
  • Re: @Marko: Jak z wami rozmawiać jak nie potraficie powiedzieć ile Autor: ~Marko [213.134.190.*]
    Niby taki z ciebie rekim finansjery a nie wieez ze kazdy uczestnik PPK ma dostep i podglad portfela na swoim portalu www? Sorry,ale jestes jednym z tych przypadkow ktorzy dali sie wciagnac w polityczna nagonke, zamiast usiasc i policzyc w excel czy to sie oplaca. Szkoda mi czasu na takich ludzi. Pozdro
  • @Marko&ab: Kończę rozmowę nt. PPK. Jak sobie pościelicie ta się wyśpicie Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    1/ Jestem emerytem i nie byłem uczestnikiem OFE, a tym bardziej PPK. Jestem w grupie 5% emerytów z emeryturą powyżej 5 tys. brutto. Jaka będzie moja emerytura po uwzględnieniu 30 tys. kwoty wolnej oraz wprowadzeniu - zmniejszeniu PiT-u z 17 do 12% zobaczę w sierpniu br. Mam świadomość, że w stosunku do osób z emeryturami powyżej 5 tys. brutto zostanie zastosowana stawka degresywna przyrostu emerytury. To będzie skala kosztów jakie poniosę z tytułu opłacenia tzw. zysków uczestników PPK.
    2/ Po drugie - parę liczb na podstawie dostępnych mało wiarygodnych danych (czekamy na dane za I półrocze 2022r.) :
    Obecnie w OFE jest ok. 15,4 mln członków, a średnie saldo na rachunku wynosi 9 689 zł, kapitalizacja za rok ubiegły około 154 mld zł.
    Liczba uczestników PPK z końcem 2021 roku przekroczyła 2 274 tys. osób z średnią na (brak wiarygodnych danych) oraz kapitalizacją 7,63 mld zł. Podobne wyszukiwania mówią, że "Liczba uczestników PPK przekroczyła dziś 2,35 mln, kwota zgromadzona w aktywach 6,3 mld zł." https://www.mojeppk.pl/aktualnosci/Inwestycje.pl--Liczba-uczestnikow-PPK-przekroczyla-2-35-mln.html 
    Przekonamy się jak będą wyglądały dane dot. przyrostu kapitału w PPK i OFE po spadku GPW od początku tego roku o ponad 30%.
    3/ @ Marko - jeżeli, masz dostęp do swojego PPK to dlaczego nie odpowiesz na proste pytania "Ile lat i ile pieniędzy wpłaciłeś na PPK, że otrzymałeś "równowartość miesięcznego wynagrodzenia netto"?" oraz co mam sądzić o osobie, która pisze, że zrezygnowała z PPK, a jednocześnie pisze, że "Pracownicy, którzy mają wysokie dochody i świadomie (bądź nieświadomie) rezygnują z PPK to po prostu idioci." (zobaczymy czy przejdzie ten cyt. - wczoraj nie przeszedł).
    4/ @ab - Ponieważ udzielasz się na forum PZU mam prawo sądzić, że reprezentujesz PPK PZU - drugiego beneficjenta PPK, który za środki uczestników obecnie prowadzi akcję nacjonalizacji spółek publicznych zgodnie z wytycznymi.
    Te tzw. 50% zyski z uczestnictwa w PPK (wpłaty powitalne oraz wpłaty przedsiębiorców) to jest skala twojego drobnego cwaniactwa i bezczelności, o której pisałem wyżej. To są koszty i skala obciążeń finansowych jakie ponoszą obywatele, w tym emeryci (vide pkt1/) płacąc podatki oraz przedsiębiorcy. Musisz się jeszcze wiele nauczyć M. Morawieckiego, aby zamiast otrzymywać "parę stówek do emerytury dostanie przez 10 lat." być takim cwaniakiem jak on i zamiast inwestować w PPK i OFE kupić obligacje antyinflacyjne, które sam sobie przygotował pełniąc funkcję Ministra Finansów.

Z inwestorskim pozdrowieniem.
  • Re: @Marko&ab: Kończę roz Autor: ~xx [93.157.114.*]
    Myślałem że na emeryturze ludzie wypoczywają jeżdżą po sanatoriach a tu proszę .Nudzi ci się .A ta emerytura z jakiej frakcji?
  • @Marko&ab: Kończę rozmowę nt. PPK. Jak sobie pościelicie ta się wyśpicie Autor: ~ab [89.70.138.*]
    Ty tu sobie bajasz i wymyślasz różne fantazje jak to dziadkowie na emeryturze a ja mam rachunek i w OFE który stale zasilam nowymi składkami i mam też rachunek w PPK.

W tym momencie OFE są na o wiele wyższym poziomie niż w dołku bessy COVIDowej.
    Mój rachunek PPK ma "stratę" - inwestuje agresywnie, głownie w tanie obecnie akcje.
    Jednak mimo tej "straty", nadal jest tam znacznie więcej pieniędzy, niż gdybym nie przystąpił do PPK.

Takie są fakty a ty dziadku poopowiadaj sobie swoje bohaterskie historie wnuczkom - może one uwierzą.

A twoje 5 tys emerytury nie robi wrażenia, ktoś kto inwestuje od początku w IKE obligacje ("Morawieckiego") będzie miał wyższą niż te twoje 5 tys z samego IKE

• Re: @Marko&ab: Kończę rozmowę nt. PPK. Autor: ~ab [89.70.138.*]
    A i jeszcze jedno pozdrów panią Lubnauer z Nowoczesnej ona ma też 2 mln w obligacjach.
    Pewnie też MF wszystko pod nią przygotowało :)

Na starość ludzie mają różne rojenia w głowie, opowiadają niestworzone historie z młodości o miliardach "zapominając" o denominacji.
    W oczach kilkuletnich wnusiów muszą być herosami.
  • Re: @Marko&ab: Kończę rozmowę nt. PPK. Jak sobie pościelicie ta się wyśp Autor: ~Marko [213.134.190.*]
    Dziadku, czas na sanatorium. PPK to czysty zysk dla pracownika, a Ty z taka emerytura pewnie cale zycie byles na garnuszku komunistycznego panstwa wiec nie dziwia braki jesli chodzi o prosta arytmetyke.
  • @ab: Co tam słychać w PPK? - Prywatny Kapitał Emerytalny. Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    Dnia 2022-07-16 o godz. 15:05 ~ab napisał(a):
    > Po pierwsze nie porównuj OFE z PPK to zupełnie co innego.
    > Pieniądze w OFE jak pokazały wyroki sądu nie były twoją własnością.
    > Zresztą OFE jako takie było maszynką do zadłużania państwa i nabijania kasy zagranicznym właścicielom funduszy.
    > W początkowym okresie działalności pobierały 10% prowizji za to, że kupowały obligacje skarbowe od państwa.
    > Likwidacja OFE z części dłużnej była chyba jedynym dobrym pomysłem Tuska w historii jego panowania.
    > Natomiast dzisiaj OFE są jednymi z najtańszych funduszy akcyjnych.
    > A to, że przynoszą teraz straty - tak musi być bo jest bessa a one muszę realizować swoje statuty i mieć tyle akcji ile wynika z ustawy.
    > PPK są również bardzo tanimi funduszami w zarządzaniu.
    > O ile do zakładania OFE było mnóstwo chętnych o tyle jak widać prowadzenie PPK zdominowały firmy z udziałem SP a innych chętnych było mało.
    > Dlaczego?
    > Bo na tym firmy się nie dorobią tak jak kiedyś na OFE.
    > Zły PiS wyciągnął wnioski z OFE i stworzył tym razem taki system który opłaca się zwykłemu pracownikowi a nie pasie instytucje finansowe.
    > W tym momencie PPK obrzydzają głownie zwolennicy Tuska i ferajny bo przecież dla nich wszystko co stworzy PiS jest złe oraz prywatni przedsiębiorcy zatrudniający ludzi bo dla nich to jest ekstra koszt. I tutaj się nie ma co dziwić.
    > Jednak PPK zwykłemu pracownikowi się opłaca.
    > Nie będzie z tego kokosów ale parę stówek do emerytury dostanie przez 10 lat.

Jakie pokolenie reprezentujesz - teraz już wiadomo. Jaką instytucję reprezentujesz na forum Bankiera - można się domyślić.
    Jak reprezentujesz uczestników PPK też widać po braku reakcji na uchwalone ustawy, realizacji Strategii Rozwoju Rynku Kapitałowego oraz reakcji na decyzje polityczne wpływające na rynek finansowy, np. Ostrołęka, Energa, cała energetyka, fuzja PKN/Lotos, itp. itd. Jakie masz poglądy polityczne też wiadomo. 

"OFE było oszustwem, ale nie kradzieżą. OFE było taką samą piramidą finansową, jaka obecnie będzie PPK.
    Za pieniądze z OFE prywatyzowano majątek państwowy. Za pieniądze z PPK będziesz reprywatyzował - nacjonalizował, kupował co sprzedano. Jak nie wiesz to ci przypomnę, że jedno i drugie będą realizowały te same osoby, np. jeden doradca TUSKA, który zarobił 33 mln zł, a teraz w oświadczeniach majątkowych pokazuje swoją skromność i uczciwość polegającą na rozprowadzaniu (ukrywaniu) majątku po rodzinie. On teraz uszczelnia system podatkowy - nie swój .... cudzy. 
    Za OFE konsekwencje poniosła koalicja PO/PSL utratą władzy. Za PPK oraz hipokryzję, oszustwo programu "DOBRA ZMIANA" oraz za zmianę polegającą na realizacji hasła "NAM SIĘ NALEŻAŁO" poniesie PIS. 
    Największą patologią jest, że zmienił się system, a mentalność socjalistyczna została. Za 500+, Koryto+, emerytury+, flaszka+, "lepszy sort", za podział MY i ONI są osoby gotowe sprzedać siebie, rodzinę i Polskę. Jest takie powiedzenie Polak biedny bo .......... , ......... . "

"1/ 20 podmiotów, tyle jest podmiotów, które mogą prowadzić PPK,
    2/ Około 4000 tys. podmiotów, które zatrudniają ponad 250 pracowników, które w pierwszym etapie muszą uruchomić działanie PPK,
    3/ Fundusze i liczba firm z którymi podpisano umowy o zarządzanie PPK,
    - Grupa PKO TFI największy beneficjent ustawy o PPK, który podpisał umowy z 1350 firmami zatrudniającymi ponad 250 pracowników,
    - Grupa PZU - umowy o zarządzanie PPK z ponad 1000 firm,
    Łącznie Grupa PZU i PKO podpisało umowy o zarządzanie PPK z 2.350 firmami to jest 57,5 % firm zatrudniających ponad 250.
    - grupa Nationale Nederlanden popisała umowy z 550 firmami,
    - Grupa Aviva z 379 firmami 
    Łącznie 4 podmioty z 20 tzn. 20% mające prawo prowadzić PPK podpisało umowy o zarządzanie z 3.279 firmami reprezentującymi 82% wszystkich firm zatrudniających ponad 250 pracowników.
    Pozostałe 16 podmiotów (80% uprawnionych) będzie prowadziło PPK 700 firm zatrudniających ponad 250 pracowników.
    Jeżeli ten stopień koncentracji kapitału zaprezentowany powyżej nie świadczy o tym, że politycy i Państwo już położyli łapę na prywatnych pieniądzach , które będą przekazane w zarządzanie funduszom prowadzącym PPK, a osoby które mówią, że pieniądze nie zostaną zabrane to te osoby po doświadczeniach z systemem OFE są pożytecznymi słupami postkomunistycznych - sierot ekonomicznych." 

• Re: Co tam słychać w PPK? Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    PFR Portal PPK: Wartość aktywów w PPK wzrosła m/m do 9,03 mld zł w czerwcuISBnews - Biznes
    18 lip 2022, 9:42

Warszawa, 18.07.2022 (ISBnews) - Wartość aktywów netto (WAN) funduszy zdefiniowanej daty w ramach pracowniczych planów kapitałowych (PPK) zwiększyła się o 86,7 mln zł m/m i wyniosła 9,03 mld zł w czerwcu, podał PFR Portal PPK - spółka zależna Polskiego Funduszu Rozwoju (PFR)."293,67 tys. podmiotów umożliwia swoim pracownikom udział w Pracowniczych Planach Kapitałowych. Z możliwości oszczędzania w PPK skorzystało już 2,4 mln osób. Łączna partycypacja w PPK to 32,40%. Partycypacja w PPK jest najwyższa w podmiotach 250+, które przystąpiły do PPK w 2019 r. - w pierwszym etapie wdrażania programu" - czytamy w komunikacie. Liczba aktywnych rachunków PPK wyniosła 2,67 mln, podano także.
  • Co tam słychać w OFE? Autor: ~EmGi [178.42.188.*]
    IGTE: Udział OFE w kapitalizacji polskich spółek na GPW wyniósł 21,21% na koniec 2021 r.
    Warszawa, 19.07.2022 (ISBnews) - Udział OFE w kapitalizacji polskich spółek notowanych na GPW wynosił 21,21% na koniec 2021 r., w porównaniu do 21,02% rok wcześniej, natomiast udział w kapitalizacji wszystkich spółek notowanych na GPW sięgnął 11,33% na koniec 2021 r., wobec 10,6% rok wcześniej, podała Izba Gospodarcza Towarzystw Emerytalnych (IGTE).
    Na koniec 2021 r. OFE inwestowały w 216 spółek notowanych na GPW, czyli 50% wszystkich podmiotów na warszawskiej giełdzie (430). Dla porównania rok wcześniej były to 223 na 433 spółki (52%), a w 2019 r. - 239 na 449 spółek (53%), podała IGTE w raporcie.
    Największe było zaangażowanie OFE w sektorze finansowym, które na koniec 2021 r. wyniosło 61,34 mld zł, następnie w paliwach i energii (21,91 mld zł), dobrach konsumpcyjnych (16,99 mld zł), chemii i surowcach (14,25 mld zł), handlu i usługach (13,08 mld zł) oraz technologiach (13,05 mld zł).
    "Fundusze emerytalne w znaczącym stopniu przyczyniły się do rozwoju rodzimego rynku kapitałowego, a do dziś pozostają jednym z najistotniejszych dla niego inwestorów instytucjonalnych, dostarczając emitentom stabilny, długoterminowy, krajowy kapitał. To szczególnie ważne w czasach niepewności związanych z pandemią, wojną czy wysoką inflacją" - powiedziała prezes IGTE Małgorzata Rusewicz, cytowana w komunikacie.
    Udziały OFE w spółkach giełdowych sięgają od kilkunastu procent (14,53% CD Projektu, 17,64% PZU, 17,73% mBanku, 18,29% PGE czy 18,44% Grupy Lotos) do kilkudziesięciu (22,14% Taurona, 23,24% Grupy Azoty, 25,28% KGHM, 29,29% PKN Orlen, 32,77% Alior Banku, 37,08% Budimeksu, 44,67% Comarchu czy 71,05% Ferro).
    "To ważna społeczna perspektywa, że aktywa emerytalne są inwestowane w rozpoznawalne krajowe spółki, także liderów w swoich branżach. Dzięki temu członkowie dokładnie wiedzą, gdzie pracują ich pieniądze i mogą nie tylko obserwować ich działalność, ale także mieć poczucie wpływu na ich sukcesy" - dodała Rusewicz.
    Z danych wynika, że inwestycje OFE przynoszą korzystne dla swoich członków stopy zwrotu. W okresie od 1999 roku wzrost wartości środków zgromadzonych w OFE jest wyższy o 70,5 pkt proc. od średniego wzrostu wartości spółek notowanych na GPW, podsumowano.

• Re: Co tam słychać w OFE? Autor: ~ab [89.70.138.*]
    Złodziejstwo OFE polegało na gigantycznych prowizjach 10% od wpłat.
    A także na tym, że inwestowały w obligacje skarbowe.
    Efekt był taki, że powodowały niewydolność ZUS ponieważ przyszłe zobowiązania dla emerytów musiały być teraz zamienione w gotówkę i wytransferowane do OFE - gdzie potrącano na starcie 10% prowizji.
    Tym samym w ZUS pojawiał się cały czas deficyt - zadłużenie państwa rozło.
    Całe zło OFE polega na tym, że było to robione kosztem ZUS.
    Czyli prywatne zagraniczne instytucje finansowe drenowały kasę z ZUS i bogaciły się na przyszłych emerytach.
    Za nic też nie odpowiadały bo odpowiedzialność ponosił Skarb Państwa.
    To był idealny układ.

PPK jest o wiele lepszym systemem ponieważ trafiają do niego NOWE pieniądze.
    W zamyśle początkowym OFE jeszcze raz miały ogolić z kasy emeryta tworząc firmy odpowiedzialne za wypłatę kapitału z OFE w postaci "emerytury" i pobierając od tego kolejną prowizję.
    Na szczęście aktualnie jest suwak i wypłatą zajmie się ZUS.

W tym momencie, jeżeli chodzi o koszty OFE są stosunkowo tanie - szkoda, że nie było tak od początku.

A nie mogło tak być bo OFE powstało aby zarobić na emerytach i zarobić na Skarbie Państwa.
    Po prostu był to jeden ze sposobów wytransferowania majątku za granicę z Polski.
    Dodatkowo był to świetny sposób rozgrywania GPW.
    Nieustanny napływ gotówki na rynek gwarantował hossę i była gwarancja, że ktoś akcje odkupi gdy będzie taka potrzeba.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.61.161.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Co tam słychać w OFE? Autor: ~Hehehe [83.24.194.*]
    <ab> takich głupot to nawet Kaczyński do spółki z Glapińskim nie wygadują
    Być może jesteś za głupi aby to zrozumieć.

ZUS jako taki nie jest bankiem, to co wpływa idzie na wypłatę bieżących emerytur.
    Wprowadzenie OFE spowodowało, że część pieniędzy już wtedy musiało być, w postaci gotówki, transferowane z ZUS do OFE.
    A tym samym w ZUS zaczęło brakować pieniędzy na bieżące wypłaty - pojawił się deficyt.
    Trzeba było nieustannie dopłacać do ZUS, państwo się zadłużało.

A w tym samym czasie OFE pobierały sobie 10% od każdej wpłaty i jeszcze opłatę za zarządzanie.
    OFE wpędzało państwo w długi.

Zwykły człowiek rozumiał do czego to prowadzi a rządzący (Buzek i ferajna) jakoś nie.
    Czyli musiała być w tym zła wola, jeden z wielu skoków na kasę w tamtych czasach.
  • Re: Co tam słychać w OFE? Autor: ~Ali [31.0.68.*]
    Teraz już nie brakuje pieniędzy w ZUS? Skoki na kasę się skończyły? A co powiesz o oddaniu Cordii za 0,16 wartości największego w Polsce banku ziemi Polnordu, wycenianego w 2018r. na miliard złotych? Straty drobnych polskich akcjonariuszy i funduszy SP sięgają setek milionów złotych.
    W wypadku OFE tak.
    Ponieważ w tym momencie do OFE idzie o wiele mniej pieniędzy kosztem ZUS.
    Dodatkowo koszty OFE są o wiele niższe niż na początku.
[x]
PZU 0,50% 64,40 2026-05-29 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.