1/ Jestem emerytem i nie byłem uczestnikiem OFE, a tym bardziej PPK. Jestem w grupie 5% emerytów z emeryturą powyżej 5 tys. brutto. Jaka będzie moja emerytura po uwzględnieniu 30 tys. kwoty wolnej oraz wprowadzeniu - zmniejszeniu PiT-u z 17 do 12% zobaczę w sierpniu br. Mam świadomość, że w stosunku do osób z emeryturami powyżej 5 tys. brutto zostanie zastosowana stawka degresywna przyrostu emerytury. To będzie skala kosztów jakie poniosę z tytułu opłacenia tzw. zysków uczestników PPK.
2/ Po drugie - parę liczb na podstawie dostępnych mało wiarygodnych danych (czekamy na dane za I półrocze 2022r.) :
Obecnie w OFE jest
ok. 15,4 mln członków, a średnie saldo na rachunku wynosi 9 689 zł, kapitalizacja za rok ubiegły około 154 mld zł.
Liczba uczestników PPK z końcem 2021 roku przekroczyła 2 274 tys. osób z średnią na (brak wiarygodnych danych) oraz kapitalizacją 7,63 mld zł. Podobne wyszukiwania mówią, że "
Liczba uczestników PPK przekroczyła dziś 2,35 mln, kwota zgromadzona w aktywach 6,3 mld zł." https://www.mojeppk.pl/aktualnosci/Inwestycje.pl--Liczba-uczestnikow-PPK-przekroczyla-2-35-mln.html Przekonamy się jak będą wyglądały dane dot. przyrostu kapitału w PPK i OFE po spadku GPW od początku tego roku o ponad 30%.
3/ @ Marko - jeżeli, masz dostęp do swojego PPK to dlaczego nie odpowiesz na proste pytania "Ile lat i ile pieniędzy wpłaciłeś na PPK, że otrzymałeś "
równowartość miesięcznego wynagrodzenia netto"?" oraz co mam sądzić o osobie, która pisze, że zrezygnowała z PPK, a jednocześnie pisze, że "Pracownicy, którzy mają wysokie dochody i świadomie (bądź nieświadomie)
rezygnują z PPK to po prostu idioci." (zobaczymy czy przejdzie ten cyt. - wczoraj nie przeszedł).
4/ @ab - Ponieważ udzielasz się na forum PZU mam prawo sądzić, że reprezentujesz PPK PZU - drugiego beneficjenta PPK, który za środki uczestników obecnie prowadzi akcję nacjonalizacji spółek publicznych zgodnie z wytycznymi.
Te tzw. 50% zyski z uczestnictwa w PPK (wpłaty powitalne oraz wpłaty przedsiębiorców) to jest skala twojego drobnego cwaniactwa i bezczelności, o której pisałem wyżej. To są koszty i skala obciążeń finansowych jakie ponoszą obywatele, w tym emeryci (vide pkt1/) płacąc podatki oraz przedsiębiorcy. Musisz się jeszcze wiele nauczyć M. Morawieckiego, aby zamiast otrzymywać "parę stówek do emerytury dostanie przez 10 lat." być takim cwaniakiem jak on i zamiast inwestować w PPK i OFE kupić obligacje antyinflacyjne, które sam sobie przygotował pełniąc funkcję Ministra Finansów.
Z inwestorskim pozdrowieniem.