Już wiado z kim mamy do czynienia i jak będzie wyglądała przyszłość z takim akcjonariuszem. Do ostatniego dnia do ostatniej godziny wyczekali żeby na 3 miesiące zamrozić żeby mieć pozbieranych jak najwięcej zapisów i wykorzystać prawo do samego końca . Dziady
Dobrze, że puściłem to na giełdzie. Teraz czekaj do października a w październiku będzie recesja i dojdą do wniosku że im się nie opłaca zakup i lepiej nawet zapłacić kary a temat odpuścić.
Jutro zadzwonię do swojego maklera zapytam czy można cofnąć zapis . Tylko nie się nie wypowiadają pseudo znawcy co twierdzą że nie można bo w sumie przy składaniu zapisu potwierdzales że zapis jest nieodwołalny. Nowelizacja ustawy o ofercie publicznej która weszła w życie 30 mają przewiduje takie wycofanie się z zapisu w ciągu 2 dni roboczych od ogłoszenia informacji tylko tak jest to tam zagmatwane że nie wiem czy w tym przypadku z którym mamy tu do czynienia . Po za tym wezwanie zostało ogłoszone przed 30 mają więc na starych zasadach i obowiązuje rozporządzenie z 2021 roku na temat wzorów wezwań i ono też ma przypadki że można wycofać zapis ale też jest to pogmatwanym dla mnie językiem napisane więc nie wiem trzeba zapytać maklera choć nie wiem czy oni też to będą wiedzieć pewnie będą musieli konsultować. Tam są jeszcze takie zapisy że po 70 dniach wezwania muszą kupić zapisane akcje ale być może tutaj tego nie dotyczy bo jeszcze zgody na koncentrację nie mają. Mogli przedłużyć wezwanie do 120 dni i zdaje się wykorzystali to na maxa od 12 czerwca do 10 lutego to właśnie 120 dni chyba. Więc to wszystko skomplikowane z tym wycofaniem się z zapisu trzeba dopytać w biurze maklerskim. Chyba że ktoś jest w stanie zrozumieć do końca te przepisy czytając je po prostu.
Ogłoszenie tuż przed końcem, jasno pokazuje, że fundy im nie oddawały. I celowo chcieli jak najwięcej detalu łyknąć. Fundy i tak wywalczą wyższą cenę! Zdania nie zmieniam!!
Tak jak mówiłem sami nie są do końca zorientowani. Zapytałem czy można a gość że to jest nieodwołalny zapis a ja mu mówię że ustawa przewiduje wyjątki tylko nie wiem czy w moim przypadku tak jest to sie zawiesił i kazał poczekać żeby się skonsultował. Po konsultacji też do końca nie wiedział kazał złożyć taka dyspozycję w panelu i czekać. Powinni jednak trochę więcej wiedzieć . Oczywiście też się nie dowiedziałem czy po 70 dniach mają obowiązek kupić akcje bo takie są też zapisy .
A najciekawsze jest to że zostałem poinformowany w biurze maklerskim że jeżeli cena wzrośnie w wezwaniu to osoby które już się zapisały nie mogą liczyć na wyższą cenę Mam wrażenie że uczciwość tej firmy podlega dyskusji
A więc w pekao twierdzą że nie można są pośrednikiem oni tak stwierdzili koniec kropka. Dzwoniłem żadnej podstawy nie potrafili podać nie można i już nie można z tym dyskutować. Rozumiem że się znają i mają rację bo skonsultowali z kimś prawnikiem czy wogóle mają praktykę. A ja nie mogę tego pojąć a nikt wytłumaczyć te nie potrafi bo chodzi mi o to rozporządzenie które teraz obowiązuje https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200002114.
I tam jest art 7 i punkt 5 dotyczy zmian terminów i kwesti zapisów. W biurach to wogóle twierdzą ze tylko jak inny podmiot ogłosi wezwanie nic więcej. Więc czego dotyczy powyższy przepis ? Moze ktoś się tu zna .
Edit do rozporządzenia bo ono jest uchylone 30 mają ale uchylone jest nowym brzmieniem ustawy . Ale ta ustawa brzmi tak samo kropka w kropkę i była wyżej podawana
Dziwny kraj. Wzywajacy może się wycofać z wezwania i zmieniać jego warunki a inwestor indywidualny który powinien pod szczególną ochroną że strony Państwa nie ma takich praw.
To już całkiem pojechali z tym wzrostem ceny i tym że nie dostaniesz wyższej ceny jak będzie wzrost. Trochę bym z nimi się posprzeczał na Twoim miejscu to już niekompetencja zupełna. A co do cofnięcia zapisu bosiowi pekao odpowiedziało że nie można. Ja nie jestem fachowcem może mają rację ale mam inne wrażenie i dojdę końca .
Mam takie odczucie że ktoś kogoś wyd.... teraz jak znam życie pokażą dobre wyniki a w październiku na dzień przed końcem zapisów na sprzedaż akcji podniosą cenę i kto zarobi oczywiście fundusze emerytalne z którymi się już pewnie dogadali I bądź tu inwestorem w tym kraju nie można ufać nikomu królowa Wanda nie ufała Niemcowi a my nie powinniśmy Norwegowi
Nie no jak podniosą to wszyscy co się zapisali dostaną taka same cenę . Chodzi tylko o to że zrobili to w ostatnim możliwym momencie specjalnie bo większość zapisujących robi to w ostatni dzień . Jak by człowiek wiedział że ma jeszcze 3 miesiące czekać to wolał by to sprzedać na rynku 1 2 procent taniej . Przez te 3 miesiące to na samej inflacji będzie duża strata. To jest zagranie poniżej pasa 3 miesiące ? To trzeba jakoś podnieść tą kwestię nie masz dostępu do swojego majątku , nawet lokatę można zerwać a tu wystarczy zła wola wzywającego i ktoś zabiera ci majątek na 3 miesiące i nie masz na to wpływu. Jak podpisujesz nieodwołalną dyspozycję to składasz ja w świadomości kalendarza wezwania . Zmieniają się warunki masz prawo odwołać zapis tak powinno byc! Te zapisy które wysłałem wcześniej wydawało by się że właśnie po to są zmieniają zapis masz prawo zmienić swój! To trzeba poruszyć albo ktoś tu nas oszukuje albo prawo jest tu ewidentnie na szkodę drobnego .
Nie wiem jak Wy, ale ja piszę do nich mejla jak będzie w przypadku zwiększenia ceny wezwania. Jeśli nie dostanę satysfakcjonującej odpowiedzi o to jak przystało na oszukanego Polaka robię inbę na portalach społecznościowych.
Nie trzeba pisać e-maila to jest wiedza powszechna i oczywista. Ktoś wyżej sobie robił jaja . Wezwań było i będzie dziesiątki i zawsze jest tak samo . A ludzie żądają te same pytania . To tak jak byś zadzwonił na policję pytać się jaka obowiązuje prędkość na obszarze zabudowanym. Mniej więcej to pytanie na tym samym poziomie