Witam Wszystkich, zaczynamy lipiec, poprzedni kwartał i półrocze nie było zbyt łaskawe dla posiadaczy akcji, a przynajmniej w większości z gpw. Na dzień dzisiejszy pozostała część roku też nie zapowiada się wesoło.... Do tego walka fizyczna i słowna na Ukrainie i nie tylko... Imo idą ciężkie czasy przez kilka/kilkanaście miesięcy... Dzieciaki mają wakacje, niektórzy urlopy, pogoda jest, trzeba korzystać puki można. Powodzenia Wszystkim:)
ja juz dzisiaj skasowalem swoje piatkowe L ki 20pkt teraz czejam wyzej na s ki sadze ze jutro jednak wUSA bedzie na otwarciu na czerwono. Ale poki co BP
pan prezes powiedział w weekend wprost żeby nikt nie miał wątpliwości, albo spółki sp będą sypać kasa albo zostaną wydrenowane z cashu w majestacie prawa, krótko i na temat. a gdzie w tej sytuacji są akcjonariusze ww spółek ?...odpowiedź raczej jest niecenzuralna. banki już reagują.
podniesie nawet150pkt a moze i wiecej bo inflacja przyspiesza bardzo niebezpiecznie. PKObp musi podnies oprocentowanie depozytów i to znacznie minimum do 2/3 wskaznika inflacji, co do banana moim zdanie zamkna na maxach ale tyle jutro raczej testowanie dzisiejszych dołów chwilowo na L od 73 ale s ki powyzej 1700 czekaja od rana
Co do inflacji ponad 15% to moim zdaniem ten odczyt jest przesadzony. Jest na rynku nadal dużo towarów po starych cenach, wystarczy pochodzić po marketach. Wysoki wskaźnik inflacji daje duże zyski posiadaczom obligacji indeksowanych inflacją a pewnie większość PiS-u takie ma łącznie z Glapińskim.
Jak obłożą banki ekstra podatkiem to nafciarzy też a oni dzisiaj rosną. Jutro Morgany sypną nafciarzami bo to co się dzieje na Bananowcy nie ma sensu. Spadnie tez tradycyjnie KGHM. 1700 to silny opór.
nalezy to takze brac pod uwagę ale mysle ze najpierw sppadniemy a potem oglosza likwidacje i bedzie hossa 2000 lecia dla swojaków, ktorze bedą dokladnie wiedziec co i jak.
no i L ki wczorajsze domkniete ale S ki jeszcze czekaja przedział 11-15 ciekawe cze sie prawdzi moje przewidywanie troche mnie niepokoi ta formacja w USA ale kto wie
Dnia 2022-07-05 o godz. 09:48 piobor napisał(a): > ale napompowali DINO, PKO BP i Pekao. Będzie pięknie lecieć :-(
Z bankami "trochę" przesadziłeś. Wzrost stóp procentowych daje im większe zyski a kosztują rekordowo mało. PEKAO w super hossie z roku 2007 kosztował 200 zł, teraz średnio ok 85 zł a jest wart znacznie więcej. Dino to faktycznie balon w porównaniu do Allegro.
o nie zgodze sie DINO to gigant, zobaczcie ile sie ostatnio nowych supermarketów DINO otwiera niedługo zagrozi pozycji Biedronki czy Lidla, a jesc trzeba Dino na trudne czasy tylko patrzec jak przejmie Lidla w Polsce
Dnia 2022-07-05 o godz. 10:08 jak41 napisał(a): > o nie zgodze sie DINO to gigant, zobaczcie ile sie ostatnio nowych supermarketów DINO otwiera niedługo zagrozi pozycji Biedronki czy Lidla, a jesc trzeba Dino na trudne czasy tylko patrzec jak przejmie Lidla w Polsce
Jak coś jest duże to nie znaczy że efektywne. koszt obsługi zadłużenia zje całe zyski a konkurencja w branży jest ogromna.
Banki - w porównaniu z wczorajszym dołkiem. Bardzo spora zmienność. Oczywiście sądzę, że zyski bankom, aż tak wiele nie spadną jak wieszczą co niektórzy :-)
Rynki są w stanie skrajnej niepewności. Przewidywania ceny ropy są na duży wzrost powyżej 300$ a teraz pojawiła się cena 60 $ na koniec roku ! Spadek ceny surowców spowoduje spadek inflacji czyli ogólna poprawę. W sumie mamy stabilizację na niskich poziomach tylko szale dolar chociaż na to nie zasługuje.
Nie znam się ale z tymi naszymi bankami to jest wg mojej błędnej opinii coś nieco dziwnie się wyrabia. Płacę 2x większą ratę już prawie, a tu skowyt bo prezes chce im zabrać 5% zysku. Przecież te zyski to się szykują bajeczne.
A powiem więcej - niech spróbuje te 5% zabrać Morganom w obecnych czasach, bo przecież "umoczeni" rzekomo w tych naszych bankach. W razie czego zobaczycie, że będzie 1 telefon z ambasady, albo abramsy w trybie ekspresowym szybko staną pod znakiem zapytania.
Zabrać jak zabrać, po prostu grzecznie nawołuje do opamiętania żeby mniej kasy wywieźli do usa, a więcej zostało wypłacane ludziom - czyli na popyt wewnętrzny. Jak wezmą te 5% to nawet lepiej - bo pójdzie na dalsze rozdawnictwo - może 15-nastka jakaś czy coś. Tak to może jeszcze inaczej ujmę w temacie banków.
Zwracam uwagę, że od kilku dni spada RTS. Patrząc historycznie jego spadek zaczął się kilka dni przed wybuchem wojny. Mam nadzieję, że to nie jest prognostyk czegoś nadchodzącego, ale i bez tego dla mnie nie widzę teraz szans na L.
Też się na chwilę skusiłem na L. Planuję szybką akcję na kilka punktów, choć jak patrzę na bazowe, to odnoszę wrażenie, że czekają w blokach, by wystrzelić ostro. Mają miejsce technicznie na korektę w górę spadkowego trendu.
Dolec + utopili surowcowe czyli JSW i KGHM jak jeszcze dołożą wczorajsze banki to może być 1650 zagrożone. Wiele razy bronili ale zbyt mało potem odjeżdżają. Słabo się robi dla L.
Widocznie "Prezes" gra na spadki bo swoimi wypowiedziami o bankach załatwił banana. Czy po takich wypowiedziach i braku dywidendy w JSW skoro takie rekordowe zyski macie wątpliwości gdzie ta kasa ostatecznie popłynie ? Wielu mówiło dlaczego nie ma chętnych na spółki SP i prezes wczoraj to potwierdził.