Sprzedaż bez znaczenia liczą się tylko przekazania bo developer może księgować do zysku tylko mieszkanie do którego przekazał klucze więc nawet zakończonych i sprzedanych nie może zaksięgować jeśli nie przekazał kluczy po odbiorze .Obecnie wprowadzane do sprzedaży mieszkania są na 2024 więc jak ktoś chce może już martwić jaki będzie zysk za 2024 ale jeśli w tym roku się nie sprzedadzą to mogą się sprzedać w 2023 drożej bo inflacja ale i tak do zysku pójdą na 2024 rok a więc obecnie wprowadzane do sprzedaży mieszkania mogą. być sprzedane do końca 2024 i jeśli się sprzedadzą a pewno tak bo infalcja powinna ustąpić to zysk bedzie większy mieszkania podobnie jak inflacja idzie w górę więc bez stresu na ten rok sprzedanych jest już 86 % plus mieszkania nie przekazane z tamtego roku co daje już podobny poziom przekazań a przy wyższych cenach sprzedaży przychody będą wyższe a marża w tym roku jak zapewnił prezes na konferencji bardzo wysoka dopiero w 2023 może spaść do 25%>ale ceny stali spadają więc marża w 2023 też może być wysoka .Tak że bez stresu dywidenda pewna przez dwa lata dopiero wypłacana w 2025 może być niższa o ile stopy procentowe by były tak długo wysokie i sprzedaż była niska Ale to ja wiem czy dożyje do 2025 roku żeby się dzisiaj martwić niską sprzedażą pozdrawiam
Dnia 2022-07-04 o godz. 12:04 ~As napisał(a): > Wygląda to fatalnie, obawiam się że niedługo zobaczymy 20 zł z przodu . To chyba moja najgorsza inwestycja na GPW, nie spodziewałem się tego
Będziesz sprzedawać po 20 zł ? Czy chcesz jeszcze dokupić ??
Gdyby był normalnie notowany to tyle powinno być koło 80 bo jest notowany z C/z 3,1 pozostali duzi developerzy Dom Dev C/z 8.5 Develia C/z 8,2 a więc prawie trzy razy drożej i to przy najlepszej sytuacji finansowej nigdy poziom gotówki nie był nigdy tak wysoki zadłużenie tak niskie większość księgowane go zadłużenia to wpłaty od klientów .Rekordowa dywidenda Rekordowe zyski na następne dwa lata bo najwięcej sprzedanych mieszkań w tamtym roku gdzie zysk będzie teraz księgowany przez dwa lata Atal nawet w wodzie był notowany z C/z 8/9 Mniejsza sprzedaż jest dla firmy w momencie inflacji super bo przy obecniej inflacji lepiej posiadać lokal niż tracącą na wartości gotówkę Więc o co caman to nie wiem .Dla mnie oczywiście starcza dywidenda tylko zastanawiam się czy nie dokupić za nią Oczywiście szkoda bo sprzedając przed dywidenda posiadałbym większą ilość akcji To zasługa tylko fundów i prezesa że nie kupuje przy takiej cenie .
Chodzi o to , że nikt nie chce mieć w swoim portfelu deweloperki. Ludzi nie stać na kredyty , sprzedaje się coraz mniej mieszkań. Co z , gotówki i rekordowych wyników - To wszystko to tylko liczby , a my tracimy pieniądze i nie wiadomo kiedy kurs wróci do poziomów powyżej 40 zł. Technicznie nie mamy już czasami trendu spadkowego ?
Spółka jest bardzo dobra. Biznes zrównoważony nawet na cięższe czasy. Co innego kurs, ale popatrzcie na akcjonariat (oprócz głównego ile jest w posiadaniu różnych fundów) i myślę że obecnie następuje pomniejszenie portfela przez któryż z nich (lub kilku) i do tego wyrzucanie przez drobniejszy akcjonariat (ze wzgledu na obecna sytuacje inflacyjno-gospodarcza, o ktorej się obecnie w wszystkich mediach słyszy) i dlatego kurs idzie w dół (bo są i tacy, którzy to wykorzystają do korzystniejszych zakupów na przyszłe dywidendy). Dopiero wyniki za półrocze (ustabilizują kurs na jakimś poziomie) a następnie za q3 mogą odmienić sytuacje w górę.
Moim zdaniem obroty i kurs będą na obecnym poziomie (28-32). Wyższe obroty będziemy widzieć jak cena zejdzie poniżej 30zł (w okolice 28-29zł wtedy wg mnie będzie wymiana pakietowa między funduszami).