Na podstawie: - liczby komentarzy ok. 33,08 mln zł (przedział 29,9-36,25); - średniego dziennego peaku ok. 39,28 mln zł (przedział 37,84-40,71); - achievmentów na dużych konsolach ok. 47,69 mln zł (przedział 40,06-55,31). W pierwszym nie uwzględniłem Postala od CFG który ma dużo komentarzy ale mało z tego kasy dla CFG nie mówiąc o PLW a zaburzyłoby wiarygodnośc wyników. W ostatnim nie uwzgledniłem ostatnego dnia HF na Xboxie po wejściu do Game Passa, bo to by zupełnie zaburzyło wyniki (i tak już to stanowi problem na przyszłosć dla mnie bo o ile teraz to był jeden dzień to od teraz będzie każdy dzień jeśli chodzi o HF). Średni dzienny peak ma w ostatnich kwartałach najmniejszy zakres wachań (7,5%) dlatego on wydaje mi sie najbardziej reprezentacyjny. Liczba komentarzy na Steamie to wachania na poziomie 21,3% a achievmenty 38,1% co oznacza że obstawiam 39,28 mln zł ewentualnie prędzej nieco mniej niż nieco wiecej.
Tak chyba umowę z Microsoftem trzeba będzie doliczyć, ale to chyba nie jest problem :) Tradycyjnie link z twittera nie jest możliwy do udostępnienia dlatego proszę sprawdzić wpis kriswawa na ten temat.
Pojawiła się nowa rekomendacja dla PLW, gdzie przyjęto 11 mln zł z umowy HF na gamepassie i CMS18 na Epicu. Według mnie chyba trochę za dużo. Poza tym wyszło im w Q2 44,7 mln Ebit. Też jestem zdania iż nieco zbyt optymistycznie. W sumie 55,7 mln zł. Gdyby te przewidywania sie sprawdziły oznaczało by to rekordowy kwartał w historii PLW (oby tak było, nie mam nic przeciw). Trochę obawiam się jednak, że oczekiwania bedą zbyt wysokie i pojawi się niezadowolenie, żę PLW zanotowało gorsze od konsesnusu wyniki, które generalnie będą tak naprawdę bardzo dobre. P.s. na przyszły rok prognozuja 236 mln zł EBIT :)
Czy ja wiem czy za dużo. Prezes sam mówił w aktualnościach, że długo negocjował te umowy, żeby były opłacalne finansowo. Tym bardziej, że oddanie gry do Epica to praktyczne zredukowanie do zera przychodów z cmsa 2018 ( bo nawet DLC nie ma na epicu, czemu?) Podobnie z House Flipperem - raczej brak przychodów z Xboxa na pewnie jakiś rok czasu w zależności od tego na ile umowa ( bo tam z kolei jest tylko 1 dodatek obecnie bodajże). Choć akurat House Flipper chyba byl bardzo ciepło przyjęty w game passie, więc wyszła dobra reklama przed 2gą częścią i pewnie zwiększenie sprzedaży na PS4/Steam