Ważne, że uchwała przeszła i chcą się podzielić pieniędzmi z akcjonariuszami, czyli spółka jest konsekwentna i wykonuje to co mówi. Cena na razie nie może być niższa niż 19,71 zł, bo ostatnio po tyle kupowali, to się zgadza.
Nie ważne ile skupia akcji i w jakiej cenie to nie ma znaczenia to sprawy techniczne. Ważne ile wolnej gotówki przeznacza na skup. Im więcej tym lepiej. To co zostaje resztę w spółce i tak zawsze jest notowane na połowę swojej wartości księgowej więc niech płacą jak najwięcej. Rok temu wezwanie ogłoszone dzień po walnym. Myślę w tym roku też już wszystko przygotowana jest wcześniej i czekało tylko na formalna zgodę.
Info o walnym już jest. Info o wezwaniu nie wiadomo może za 2 miesiące. Ale my tu i rynek szacujemy ze jutro bo w tym roku dzieje się wszystko po kolei tak jak w tamtym roku jeśli chodzi o to co kiedy ogłaszają. Ale żadnych gwarancji nie ma oczywiście.
Trochę tej cierpliwości będzie trzeba ,bo według nowych przepisów na 17 dni przeć wezwaniem najpierw trzeba powiadomić KNF, wiec trochę to wszystko potrwa .
Po przekazaniu zawiadomienia do KNF niezwłocznie (nie później niż w terminie 24 godzin) podmiot pośredniczący przekazuje agencjom informacyjnym komunikat o zamiarze ogłoszenia wezwania. Podaje wówczas tylko podstawowe informacje, w tym nazwę wzywającego, liczbę akcji objętych wezwaniem i oferowaną cenę.
Teraz z tego co widzę trzeba zawiadamiac o zamiarze ogłoszenia wezwania . 24 godziny ma podmiot na zawiadomienie KNF. Potem jest 17 dni na ogłoszenie tego wezwania. Nie wiem może w tym roku zrobią to w formie po prostu zaproszenia do sprzedaży . Nie zwracałem uwagi czy w uchwale jest wskazana forma wezwania ....?
Niezle..tego nikt nie przewidzial:) pp prostu poczekamy na tym gorącu.. to znów wina Tuska, bo PiS z nim walczy i wymyślił Orlen lex żeby okrasc przy wew na energe..u dostajemy rykoszetem wedle nowych przepisów.. masakra w tym państwie prawa..blokada wiatraków, teraz to..ech:/
Tak wszyscy mówią że to o Energe chodzi ale dużo zmienili o Energe to tylko ten próg przymusowego i to nie w spółkach giełdowych bo ja nie widzę żeby się coś zmieniło zmienia się w ksh w zakresie prawa holdingowego więc daleko od naszych przepisów. Zmiana progów z 66 33 na 50 to ma logikę bo co to niby za progi 66 33 co to miało być? No fakt przeoczone od ogłoszenia zamiaru do ogłoszenia wezwania 17 roboczych musi minąć potem jeszcze terminy od ogłoszenia do rozpoczęcia itd . Zaproszenie było by lepsze
Akcje zostaną nabyte w ramach zaproszenia do składania ofert sprzedaży . Więc niepotrzebnie się tu stresujemy ze względu na te przepisy podejrzewam że będzie zwykle zaproszenie do sprzedaży. W sumie nie wiem czemu wcześniej tak nie robili wezwania to więcej procedur.