• spółka martwa Autor: ~andrzej [195.248.226.*]
    juz nikogo niema na forum, spółka ledwo żyje na giełdzie , kurs stabilnie w dół
  • Re: spółka martwa Autor: ~tomaslfc14 [5.173.225.*]
    Dnia 2022-06-23 o godz. 09:20 ~andrzej napisał(a):
    > juz nikogo niema na forum, spółka ledwo żyje na giełdzie , kurs stabilnie w dół

Na forum ja jestem codziennie, ale sam ze sobą codziennie pisać nie będę.
    A co do reszty no to niestety cały NC jest w odwrocie od prawie 2 lat, a na całym szerokim rynku (GPW i NC) po prostu brakuje kapitału, który wypłynął i wypływa nadal...
    Gdzieś widziałem ostatnio listę spółek, które w tym roku planują opuścić giełdę poprzez wykup akcji. Było na niej ponad 20 pozycji. I trzeba się spodziewać kolejnych, gdyż spółki stają się tak tanie, że po kolei właściciele będą woli je ściągać i nie dzielić się z rynkiem zyskami.
    Ja już na ATA na wiele nie liczę, nowi właściciele pokazali, że tutaj długoterminowi akcjonariusze nie mają co liczyć na wzrosty kursu i na wysokie dywidendy. A jak będą ściągać spółkę z giełdy to mam nadzieję, że uda się za cenę nie niższą niż 12 zł (przy takiej cenie zwrócą się mi koszty nabycia akcji i koszty prowizji).
    Cały czas też zastanawia mnie ta pakietowa transakcja z początku maja, kiedy ktoś kupił ponad 100 tysięcy akcji po 14 zł. Aktualnie ten ktoś na tej transakcji jest 400 tysięcy złotych w plecy. Komuś "nie pykło" czy ten ktoś chce byśmy tak myśleli?
  • Re: spółka martwa Autor: foxinvestor [31.61.176.*]
    Dnia 2022-06-23 o godz. 10:21 ~tomaslfc14 napisał(a):
    > Dnia 2022-06-23 o godz. 09:20 ~andrzej napisał(a):
    > > juz nikogo niema na forum, spółka ledwo żyje na giełdzie , kurs stabilnie w dół
    >
    > Na forum ja jestem codziennie, ale sam ze sobą codziennie pisać nie będę.
    > A co do reszty no to niestety cały NC jest w odwrocie od prawie 2 lat, a na całym szerokim rynku (GPW i NC) po prostu brakuje kapitału, który wypłynął i wypływa nadal...
    > Gdzieś widziałem ostatnio listę spółek, które w tym roku planują opuścić giełdę poprzez wykup akcji. Było na niej ponad 20 pozycji. I trzeba się spodziewać kolejnych, gdyż spółki stają się tak tanie, że po kolei właściciele będą woli je ściągać i nie dzielić się z rynkiem zyskami.
    > Ja już na ATA na wiele nie liczę, nowi właściciele pokazali, że tutaj długoterminowi akcjonariusze nie mają co liczyć na wzrosty kursu i na wysokie dywidendy. A jak będą ściągać spółkę z giełdy to mam nadzieję, że uda się za cenę nie niższą niż 12 zł (przy takiej cenie zwrócą się mi koszty nabycia akcji i koszty prowizji).
    > Cały czas też zastanawia mnie ta pakietowa transakcja z początku maja, kiedy ktoś kupił ponad 100 tysięcy akcji po 14 zł. Aktualnie ten ktoś na tej transakcji jest 400 tysięcy złotych w plecy. Komuś "nie pykło" czy ten ktoś chce byśmy tak myśleli?

Może to jakiś "krewny i znajomy królika"? Łatwo mi wyobrazić sobie scenariusz w którym ktoś dostaje info o ewentualnym planie nowych władz na sprzedaż spółki po wcześniejszym zdjęciu jej z giełdy za X lat, kupuje z ceną 14zł bo wie, że w perspektywie będzie np sprzedaż po 20zł (strzelam, może znacznie wyżej za jakiś czas). Mógł dostać "zakaz" kupna na rynku by nie pompować kursu w obliczu ewentualnego ściągania z giełdy. Jak mawiają w nieruchomościach, taki "gotowiec inwestycyjny" :) Strata obecnie jest wirtualna i tak, w kasie z zysku za 2021 ponad 3zł na każdą akcję, z I kwartału 2022 kolejne ~60gr, do tego środki przekazane na kapitał w poprzednich latach. Jeśli było jakies inside info to może właśnie tak wyglądała ta transakcja?
  • Re: spółka martwa Autor: ~Arek [185.151.75.*]
    A ja tam dalej trzymam akcje i spokojnie czekam :) mam długoterminowy cel, także teraz nie ma sensu wychodzić jak ktoś nie potrzebuje kasy.
  • Re: spółka martwa Autor: ~tomaslfc14 [5.173.225.*]
    Dnia 2022-06-23 o godz. 12:50 ~Arek napisał(a):
    > A ja tam dalej trzymam akcje i spokojnie czekam :) mam długoterminowy cel, także teraz nie ma sensu wychodzić jak ktoś nie potrzebuje kasy.

No ja też trzymam i (nie)spokojnie czekam. Już prawie 2 miesiące z nowym prezesem i nowym głównym właścicielem a tu żadnych wywiadów, planów, strategii. Mnóstwo pytań, żadnych odpowiedzi... :/

PS. Udało mi się kilkadziesiąt akcji złapać po 9,50 zł... Obym i na nich tutaj nie wtopił... XD
  • Re: spółka martwa Autor: ~Arek [185.151.75.*]
    niestety masz rację. brakuje jakiś dodatkowych informacji. dla uspokojenia akcjonariuszy.
    tez mam stres bo 6,5k akcji piechota nie chodzi i nie mam ochoty wyjsc ze strata...
  • Re: spółka martwa Autor: foxinvestor [31.61.176.*]
    Dnia 2022-06-23 o godz. 12:50 ~Arek napisał(a):
    > A ja tam dalej trzymam akcje i spokojnie czekam :) mam długoterminowy cel, także teraz nie ma sensu wychodzić jak ktoś nie potrzebuje kasy.

Gdybym nie miał upatrzonej innej spółki to też bym tu został mimo wszystko, miałem średnią ~10,80 więc bez tragedii. Kasy w spółce mnóstwo, w akcjonariacie mimo wszystko dość poważny podmiot jak TFI PZU więc aż takich fikołów spektakularnych pewnie nie pozwolą mimo wszystko tu odwalić. Wyszło tak, że i tak planowałem zwiększyć pakiet gdzie indziej więc to zdecydowało, jedyne za co mogę dziękować to przypadek, że akurat w dniu gdy sprzedałem akcje udało się kupić drugą spółkę jeszcze niżej, obecnie trzyma się od tamtego zakupu ~15-20%. Ale mimo tego że liczyłem na lepsze rozegranie ATC to sama spółka fajna i perspektywy dobre (wykluczając z rozważań nowe władze) więc zaglądam regularnie. Do tego bardzo spoko forum, jak nie na bankierze :D
  • Re: perspektywy bez zmian - wciąż dobre Autor: ~Fan [195.205.249.*]
    I ja również jestem. Dla mnie nic się nie zmieniło, te wahnięcia kursem jakoś nie robią na mnie wrażenia póki co, biorąc pod uwagę, że ma to miejsce od dawna i przy małym wolumenie (Mr Jedna Akcja wciąż obecny, a do tego mogą wychodzić jeszcze niektórzy więksi indywidualni akcjonariusze zawiedzeni brakiem dywidendy ) + ogólnie jest słaby szeroki rynek.

Spółka w mojej ocenie dalej bardzo dobrze rokuje, co pokazywały choćby super wyniki za ostatnie kwartały.

I tak, jakieś info od nowych właścicieli by się przydało.

A czy kolega winstrol jest dalej z nami?
  • Re: perspektywy bez zmian - wciąż dobre Autor: foxinvestor [31.61.176.*]
    Uwierz, gdyby wyszedł to na pewno byłoby widać po kursie pamiętając jaki pakiet tutaj posiada :D
  • Re: perspektywy bez zmian - wciąż dobre Autor: ~Fan [195.205.249.*]
    No gdyby wyszedł na raz, to na pewno :-) ale może ewentualnie się skracać powoli
  • Re: perspektywy bez zmian - wciąż dobre Autor: ~tomaslfc14 [5.173.225.*]
    Dnia 2022-06-23 o godz. 14:01 ~Fan napisał(a):
    > No gdyby wyszedł na raz, to na pewno :-) ale może ewentualnie się skracać powoli

Trzeba też przyznać, że ktoś dzisiaj sporo wywala, ale i ktoś to jednak odbiera.

Grubasy, w co Wy gracie? :D
    I ta 1 akcja na 9,60... to chyba już znęcanie się psychiczne i liczenie, że ktoś odda byle nie nie musieć oglądać takich cyrków ;)
    Nie mam akcji jak już wiadomo ale nawet mnie to denerwuje gdy patrzę z boku :)
  • Re: perspektywy bez zmian - wciąż dobre Autor: ~tomaslfc14 [5.173.232.*]
    Dnia 2022-06-23 o godz. 15:05 foxinvestor napisał(a):
    > I ta 1 akcja na 9,60... to chyba już znęcanie się psychiczne i liczenie, że ktoś odda byle nie nie musieć oglądać takich cyrków ;)
    > Nie mam akcji jak już wiadomo ale nawet mnie to denerwuje gdy patrzę z boku :)

No to łap też te akcje po 9,60 zł. Może ten poziom to uklepywanie dna? :D
    Dnia 2022-06-23 o godz. 15:08 ~tomaslfc14 napisał(a):
    > Dnia 2022-06-23 o godz. 15:05 foxinvestor napisał(a):
    > > I ta 1 akcja na 9,60... to chyba już znęcanie się psychiczne i liczenie, że ktoś odda byle nie nie musieć oglądać takich cyrków ;)
    > > Nie mam akcji jak już wiadomo ale nawet mnie to denerwuje gdy patrzę z boku :)
    >
    > No to łap też te akcje po 9,60 zł. Może ten poziom to uklepywanie dna? :D

Póki co detoks od NC ;) Czy to za 10,50 czy 9,60 w najbliższym czasie nie wrócę do ATC. Ale w żadnym wypadku nie dlatego, że nie wierzę we wzrosty. Mam nadzieję, że to już uklepane dno i kurs Wam podskoczy bo obiektywnie jest ku temu wiele powodów w fundamentach spółki, kasa, perspektywa rozwoju, jeśli nowi właściciele zechcą grać transparentnie wykorzystując wiedzę i know how do dalszych ekspansji czy rozszerzenia działalności to tutaj może byś naprawdę kosmicznie za kilka lat. Ale w najbliższym czasie moja przygoda z NC to jedynie obserwowanie i kibicowanie wzrostom na ATC. Raz, że kasa zaparkowana na razie w innych tematach a dwa, trochę chcę odetchnąć od niukonektowych niespodzianek :)
    Dnia 2022-06-23 o godz. 15:27 foxinvestor napisał(a):
    > Póki co detoks od NC ;) Ale w najbliższym czasie moja przygoda z NC to jedynie obserwowanie i kibicowanie wzrostom na ATC. Raz, że kasa zaparkowana na razie w innych tematach a dwa, trochę chcę odetchnąć od niukonektowych niespodzianek :)

Też już nie kupuję żadnych spółek z NC. Wraz z zamknięciem pozycji na ATA i na dwóch śmieciowych spółkach gamingowych poproszę mojego maklera o zablokowanie mi możliwości kupna spółek z NC. XD
    PS. Gdzie to "zaparkowałeś" kapitał? :)
    Dnia 2022-06-23 o godz. 15:43 ~tomaslfc14 napisał(a):
    > Dnia 2022-06-23 o godz. 15:27 foxinvestor napisał(a):
    > > Póki co detoks od NC ;) Ale w najbliższym czasie moja przygoda z NC to jedynie obserwowanie i kibicowanie wzrostom na ATC. Raz, że kasa zaparkowana na razie w innych tematach a dwa, trochę chcę odetchnąć od niukonektowych niespodzianek :)
    >
    > Też już nie kupuję żadnych spółek z NC. Wraz z zamknięciem pozycji na ATA i na dwóch śmieciowych spółkach gamingowych poproszę mojego maklera o zablokowanie mi możliwości kupna spółek z NC. XD
    > PS. Gdzie to "zaparkowałeś" kapitał? :)

Hahah, szanuję mocno tekst o blokadzie możliwości kupna NC :D

Jedna ze śmieciowych spółek gamingowych, o których wspomniałeś, to może NGG? :) Pytam ponieważ akurat tam udało mi się dokonać nieplanowanej optymalizacji podatkowej notując stratę a obecnie zostały mi jedynie akcje z PP, które są niedopuszczone od 1,5 roku.

Obecnie w ogromnej większości na Torpolu, dywersyfikacja praktycznie olana. Od wakacji obserwowałem ATC i Torpol, ATC kupowałem chyba od września, a Torpol "analizowałem" - kupno zacząłem wiosną przy ~15zł, wcześniej przy 12-13zł czekałem gdyż i tak bliżej mi było do ATC. A teraz wiosną przy 15zł wskoczyłem, do tego sprzedałem niektóre inne spółki które miałem i dokupiłem Torpol a finałem była sprzedaż ATC i kolejne zakupy, ~16,30 na Torpolu, już praktycznie "pod korek", ponad 6k akcji ATC sprzedałem i gdy tylko byly zbierane to pakietami skubałem Torpol. Akurat pod koniec sesji tego dnia chyba wpadło tam ESPI o jednym przetargu, stąd też kurs stale uciekał już od rana ;) Obecnie kurs ~19zł, dywidenda 3zł na akcje, polityka dywidendowa podobnie jak na ATC niedawno, jasna i atrakcyjna. A takiej stabilizacji na spółce dywidendowej oczekuję obecnie. Myślę, że wkrótce podobnie będzie na Otlog, widziałem że też tam się udzielasz więc możliwe, że niedługo dołączę do Ciebie w gronie posiadaczy.
    Dnia 2022-06-23 o godz. 16:14 foxinvestor napisał(a):
    > Jedna ze śmieciowych spółek gamingowych, o których wspomniałeś, to może NGG? :)

Nope, aktualnie wiszę na srogich hakach na OML i TGS. Na pierwszej średnia ponad 6 zł, na drugiej 1,50 zł (tu sprzedałem 4/5 pakietu). Poważnie myślę by sprzedać i zapomnieć... :/

Dnia 2022-06-23 o godz. 16:14 foxinvestor napisał(a):
    > Myślę, że wkrótce podobnie będzie na Otlog, widziałem że też tam się udzielasz więc możliwe, że niedługo dołączę do Ciebie w gronie posiadaczy.

Zapraszam na OTS, miejsca jest niewiele, więc ładuj się przed "wyszczałem" xD
    Do obserwacji polecam Ci też przede wszystkim Mirbud, u mnie to największa pozycja w portfelu. Ufam, że okolice 2,80-3,00 zł to absolutne dno spadków. Najtańsza i najlepsza wskaźnikowo firma budowlana IMO.

• Re: perspektywy bez zmian - wciąż dobre Autor: ~Moimzdaniem [5.173.140.*]
    Ja mam bardzo dużo atc u poniżej 10 kupię wszystko a do 12.8 dużo ale spokojnie bo 1-2 lata ludzie będą sypac po taniości z racji kryzysu
    Dnia 2022-06-23 o godz. 16:26 ~tomaslfc14 napisał(a):
    > Dnia 2022-06-23 o godz. 16:14 foxinvestor napisał(a):
    > > Jedna ze śmieciowych spółek gamingowych, o których wspomniałeś, to może NGG? :)
    >
    > Nope, aktualnie wiszę na srogich hakach na OML i TGS. Na pierwszej średnia ponad 6 zł, na drugiej 1,50 zł (tu sprzedałem 4/5 pakietu). Poważnie myślę by sprzedać i zapomnieć... :/
    >
    > Dnia 2022-06-23 o godz. 16:14 foxinvestor napisał(a):
    > > Myślę, że wkrótce podobnie będzie na Otlog, widziałem że też tam się udzielasz więc możliwe, że niedługo dołączę do Ciebie w gronie posiadaczy.
    >
    > Zapraszam na OTS, miejsca jest niewiele, więc ładuj się przed "wyszczałem" xD
    > Do obserwacji polecam Ci też przede wszystkim Mirbud, u mnie to największa pozycja w portfelu. Ufam, że okolice 2,80-3,00 zł to absolutne dno spadków. Najtańsza i najlepsza wskaźnikowo firma budowlana IMO.
    >

Właśnie rzuciłem okiem na Mirbud wczoraj wieczorem na podstawie tej wrzutki od Ciebie i wskaźnikowo naprawdę rewelacja. Jutro wolny dzień więc sobie dokładnie popatrzę na wszystkie raporty z ostatnich lat ale coś czuję, że zamelduję się tam :)
    Dnia 2022-06-24 o godz. 11:01 foxinvestor napisał(a):
    > Właśnie rzuciłem okiem na Mirbud wczoraj wieczorem na podstawie tej wrzutki od Ciebie i wskaźnikowo naprawdę rewelacja. Jutro wolny dzień więc sobie dokładnie popatrzę na wszystkie raporty z ostatnich lat ale coś czuję, że zamelduję się tam :)

Również zapraszam. Na Mirbudzie zaś miejsca aż nadto za dużo, dlatego warto się zapakować zanim zaczną to na potęgę robić fundy, gdy poprawi się koniunktura. :)
    PS. Na 3,05 zł na K stoi baton 100k akcji. A więc tam ktoś chce srogo kupić/dokupić i bardzo możliwe, że to sam prezes Mirgos, który przeważnie zakupy robi dużym pakietem po otrzymaniu dywidendy. A ta była kilka dni temu :)
    Dnia 2022-06-24 o godz. 11:27 ~tomaslfc14 napisał(a):

> Również zapraszam. Na Mirbudzie zaś miejsca aż nadto za dużo, dlatego warto się zapakować zanim zaczną to na potęgę robić fundy, gdy poprawi się koniunktura. :)
    > PS. Na 3,05 zł na K stoi baton 100k akcji. A więc tam ktoś chce srogo kupić/dokupić i bardzo możliwe, że to sam prezes Mirgos, który przeważnie zakupy robi dużym pakietem po otrzymaniu dywidendy. A ta była kilka dni temu :)

To u mnie te zakupy najwcześniej lipiec/sierpień, szczególnie że wtedy kwartalna premia wpadnie ;) A później zdecydowanie mocniej końcówka roku. Więc mam nadzieję, że kurs mocno nie odjedzie ;)
  • Re: perspektywy bez zmian - wciąż dobre Autor: winstrol [83.30.15.*]
    na razie to wciąż robię tu masę
[x]
ATCCARGO -1,68% 11,70 2026-05-19 15:31:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.