Jeśli chcesz uzyskać prawo do dywidendy, musisz być posiadaczem akcji w dniu dywidendy. Aby być posiadaczem akcji w dniu dywidendy, musisz je kupić odpowiednio wcześniej – aby zdążyły się rozliczyć w KDPW. Od 06.10.2014 roku obowiązuje 2-dniowy okres rozliczenia (wcześniej 3 dni). Zatem, jeśli nie ma masz akcji na rachunku, musisz je kupić najpóźniej 2 dni sesyjne wcześniej. Jeśli przykładowo dzień dywidendy przypada w piątek, musisz kupić akcje najpóźniej w środę. Analogicznie, jeśli nie chcesz otrzymać dywidendy, musisz je sprzedać najpóźniej 2 dni sesyjne wcześniej (odnosząc się do powyższego przykładu – w środę).
Walne zgromadzenie Stalprofilu zdecydowało o przeznaczeniu na dywidendę kwoty 21 mln zł, co daje 1,2 zł dywidendy na akcję - poinformowała spółka w komunikacie. Termin ustalenia prawa do dywidendy ustalono na 24 sierpnia, a jej wypłata nastąpi 14 września 2022 roku.
Reasumując, akcje muszą być kupione najpóźniej do 22 sierpnia.
Dnia 2022-06-17 o godz. 08:42 ~ktk napisał(a): > To bardzo archaiczny system. 2 dni w dobie powszechnej informatyki. Do 2 godzin po sesji to rozumiem ale dwa dni! Sztuczne zamieszanie - nic więcej.
Chyba jesteś krótko na giełdzie - to tak nie działa. Radzę się pouczyć. Jestem na giełdzie od 1994.r. i trochę wiem.
Co się pieklicie weterani. Nie mówię, że nie ma t+2 tylko, że jest to dd. Czy tych transakcji naprawdę nie można rozliczyć w t+0? Kontrakty można a akcji nie można?
Jeśli mógłbym coś zasugerować dla autora wątku, to zacznij przygodę od innej spółki, nie podniecaj się tu wynikami, ty jako akcjonariusz nie dostaniesz wiele (1zł dywidendy) a kurs w kilka miesięcy starci znacznie więcej - jest to jeden z największych giełdowych trupów. Hossa w branży stalowej pozwoliła dojść do 0,4wk więc ile będzie gdy nastaną trudniejsze czasy?
Nie wiem czy rozumiesz słowo "podniecać się". Jakim sposobem wydedukowałeś stan po moim wpisie.
Kupiłem StalP i jeszcze cztery inne spółki dywidendowe. Niech leży.
Zerknij do SJP jak definiujemy "podniecać sie" ale nie to było moim celem, chciałem Ci doradzić ale decyzję podejmiesz sam.
Ostatniesesje pokazują ci to za spółka, wszystko rosło tu stało, dziś żniw dół.
Od ogłoszenia rekordowych wyników kurs spadł już kilkanaście %.
A pamiętaj każde następne będą gorsze.
Podejmij decyzje i nie atakuj to tylko rada.
Zapewne wiesz, że dywidenda odcinana jest od kursu czyli zysk dla posiadacza akcji żaden jeśli spółka nie wróci...