Uhuhu jednak szybciej niż się spodziewałem osiągnęło 15 zeta... Okres wakacyjny tylko obniży wycenę. Ciekawe, co powiedzą na walnym. Puste frazesy i wiecznie uśmiechnięta z siebie buźka Cabana. Węgiel w energetyce i Gamdev na cenzurowanym
Chłopcze, ja mam firmę (tyle że nie na giełdzie oczywiście :P ). W przypadku CRB zysk 970tys netto za 2021 to niecałe 30tys na głowę (43 pracowników) :D Każda głowa (a właściwie para rąk) u mnie generuje dla mnie większy zysk w skali roku... A chyba nie muszę mówić o różnicy w wycenie jakby takową u mnie zrobić. Tutaj jest bajdurzenie i marzenia. Ale trochę kupuję dla sportu... i żebym miał prawo do ponarzekania na Cabana
to prawda. Niestety każdy kto ma pojęcie to na razie krzywo na to patrzy. Obroty, które generuje CRB to może nie jest poziom warzywniaka, ale jednak średniej wielkości SH jest w stanie to przebić. A średniej wielkości SH zwykle nie ma tak szerokiej ekspozycji światowej jak branża gamingowa.
ekspozycje swiatowa w gamedevie to ma nawet firma bubu z bangladeszu - co to za argument. za duzo firm w gamdewie i za duzo tej ekspozycji swiatowej - za male ciastko by wszyscy sie wyzywili a zwlaszcza ci co przepalaja tylko kase jak carbon
boom na vr sie skonczył zanim zaczal teraz to sie nie oplaca - co to za ranking 58 produkcji z czego wiekszosc same starocie zobacz jak tam gry sie sprzedawaly 3 lata temu a jak sie sprzedaja dzis to jest z 1000x mniej
Zysk na głowe jest ważny, ale to nie wszystko, firma działa w branży VR która się rozwija jak prawie żadna inna na świecie, do tego ma własne produkty, które nawet po zwolnieniu załogi będą dawać zyski latami, produkty które są niewydane ale już zrobione (np. co-op pewnie jest niemal gotowy tylko testowany) i samo IP wizardów może być warte pare milionów, ludzie mają tendencje do latania ze skrajności w skrajność, niedawno wyceniali na 100mln firmę, dziś już ledwo 20 i obecna wycena jest bardzo niska, szczególnie że połowa gamedevu w ogóle nie ma zysków a tu masz regularny wzrost przychodów.
częsciowo się zgodzę. Coop raczej wątpię, że jest tak jak piszesz, co pokazuje roadmapa (kolejne pół roku to będą testy na żywym organizmie, gdyby było gotowe i dopięte to mielibyśmy datę premiery za 1-2 miesiące). Co do wyceny - może i ludzie popadają ze skrajności w skrajność, ale sama spółka ma też trochę za uszami. Wpisz imie i nazwisko prezesa na yt to zobaczysz, że 1-2 lata temu mnóstwo tego było, teraz od roku cisza. To pytanie czy to ludzie nakręcali czy też zarząd się lansował przy wycenie 80 mln zł, a jak spadło to schował głowę w piasek i nie ma odwagi na komentarz ? Zresztą odpalając "najnowszy" film sprzed roku usłyszysz tam: - papiery na GPW zostaną złożone za maks 2 miesiące, przejście w tym roku (2021), - premiera WH w tym roku (ani słowa, że będzie to tylko wersja PCVR, bez Questa) - coop Wizardsów będzie gotowy do końca roku
Minął rok i dopiero nie dawno spełniło się w pełni drugie ogłoszenie, pozostałe dwa to wciąż mrzonki. Więc kto jest winien wcześniejszej sztucznej podbitce wyceny - inwestorzy, czy też może bardzo nietrafione (żeby nie powiedzieć oszukańcze) zapowiedzi zarządu?